🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се става бърз герой 112

Здравнообразователната програма залага на ентусиазма на децата за промяна на здравната култура

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, връчи наградата на Елица Хадживълчева, председател на фондация "Сърце до сърце за България" и национален координатор на програмата "Бързи герои 112"
Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, връчи наградата на Елица Хадживълчева, председател на фондация "Сърце до сърце за България" и национален координатор на програмата "Бързи герои 112"
Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, връчи наградата на Елица Хадживълчева, председател на фондация "Сърце до сърце за България" и национален координатор на програмата "Бързи герои 112"    ©  Надежда Чипева
Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, връчи наградата на Елица Хадживълчева, председател на фондация "Сърце до сърце за България" и национален координатор на програмата "Бързи герои 112"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Бързи герои 112" е здравнообразователна програма, насочена към деца и техните семейства, в която всички се учат как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност. Програмата е въведена от фондация "Сърце до сърце за България" и залага на естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички свои близки как да реагират правилно при инсулт. Защото ако се окаже помощ навреме, има 90% шанс той да се преживее без последици.

Инсултът е една от основните причини децата да губят своите баби и дядовци, тъй като България е на първо място в света по заболеваемост и смъртност от това заболяване. Проучванията на фондация "Сърце до сърце за България" показват, че семействата не знаят как да реагират при спешен случай, свързан с инсулт. През 2019 г. е създадена образователната програма "Бързи герои 112", за да се повиши осведомеността за симптомите на инсулт и правилната реакция в случай на спешност. През 2021 г. програмата е одобрена от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и е включена като част на Националният план за борба с инсулта. По този начин и децата вече помагат за промяна на здравната култура. Програмата е разработена специално за деца от 6 до 9 години и е подходяща за предучилищни групи и начален етап на обучение от 1 до 4 клас. Обучението преминава в рамките на 5 учебни часа в продължение на 5 седмици, в които децата чрез игри разпознават основните симптоми на инсулт, какви са правилните действия в спешна ситуация и какъв е алгоритъмът на обаждане на 112.
Подготвят специални послания, рисунки и интерактивни карти с жизненоважна информация и в края на програмата ги подаряват на своите баби и дядовци. Те се превръщат в супергерои, които имат животоспасяващи знания с мисия да ги предадат на своите близки. Целият обучителен процес се споделя с родителите чрез информационни имейли след всеки учебен час и вайбър чатбот. При регистрацията на всяко дете родителите попълват въпросник, свързан с основните им знания за инсулта и сърдечно-съдови заболявания. След края на обучението на децата те отново попълват тази анкета, за да измерят какъв е напредъкът им относно превенция и новите им знания за инсулта. За учебната 2021-2022 г. в България са участвали 97 училища и детски градини, обучени са 1900 деца, които са предали знанията си на около 11 хиляди възрастни. 230 учители са се превърнали безвъзмездно в посланици на програмата.

https://bg-bg.fastheroes.com

Елица Хадживълчева: Не говорим за смърт, за загуба, за тежка болест, а как да спасиш живот



Профил: Елица Хадживълчева е председател на фондация "Сърце до сърце за България" и национален координатор на програмата "Бързи герои 112". Основава фондацията през 2017 г. след загуба на любим близък и започва да се занимава с превенция на сърдечно-съдови заболявания и организиране на национални кампании. През 2019 г. се свързва със Световната организация по инсулт и така достига до международната програма "Бързи герои 112". България е сред първите осем държави, включени в нея.

Как ви хрумна идеята и защо избрахте инсулта?

Инсултът е първа причина за смъртност в България, а и сме и първи по смъртност в Европа. Това е огромен социален проблем и търсим всякакви подходи, за да сме полезни в превенцията на това заболяване. Над 50 хиляди души са получили инсулт през миналата година в България, а според статистиката на Световната организация по инсулт един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт през живота си. Използваме всякакви канали, за да стигне посланието ни до рисковата група - възрастните хора, които са най-застрашени. Но подходът към децата е различен, тъй като те през естествения си ентусиазъм да споделят знанията си вкъщи точно на възраст между 6 и 9 години биха могли да предадат жизненоважни знания и умения на своите баби и дядовци.

Как това става по забавен начин от дете, защото обикновено ние, възрастните, се шокираме, като чуем за инсулт?

Това е наистина много сериозна работа. Този проект е много комплексен като знания, разработен от световен екип от невролози, детски психолози, педагози, експерти по създаване на програми. В края на обучението много често

учителите се обаждат да споделят, че не могат да кажат на децата, че проектът приключва, тъй като е много забавно. Децата имат супергерои, с които заедно се движат по време на обучението. Тези супергерои ги учат на жизненоважни знания и умения и чрез сетивата си децата всъщност преживяват истинско обучение приключение. За тях е интересно, защото тук ние не говорим за смърт, за загуба, за тежка болест, а за това, че когато имаш важни умения и знания за живота, можеш да се превърнеш в бърз герой както за себе си, така и за своите близки. И да спасиш живот.

Колко са бързите герои към момента и как ще разширявате този отбор?

Планираме този отбор да се разшири много сериозно. 1900 са децата, които обучихме за една учебна година до този момент. А едно дете обучава шестима възрастни - родителите, бабите и дядовците си. Тоест това са над 11 хиляди възрастни, до които е достигнала информацията за симптомите на инсулт и как трябва да се реагира. Тази година сме си поставили смела задача - да обучим 10 000 деца, и се надявам, че всички ще помагат в тази кауза.

Каква е обратната връзка от учители и родители?

Фантастична. Почти няма родители, може би един-двама, за всичките 1900 герои, които са обременени от страха за инсулта и прецениха, че децата им ще се натоварят от тази тема, но впоследствие ги включваха в обучението.

Родителите са безкрайно благодарни, че са ангажирани с децата и ги подпомагат да разказват и споделят знанията си в семейството. Над 250 учители се превърнаха в посланици на програмата и работят абсолютно безплатно с цялото си сърце и вяра в каузата. Всички учители казват, че подобно нещо досега не е правено в България и не са имали по този начин представен проект. И че дори за учителите самото обучение е приключение.

Имате ли други идеи и планове за забавно обучение за други значими заболявания?

Да, имаме. От училищата често ме съветват да помислим за по-големите деца. Добре е да поговорим и за инфаркт, не само за инсулт. Тепърва предстои да видя как мога да доставя тази информация за симптомите и бързата реакция на по-големи деца и след това вече да се развиваме в посока към останалите сърдечно-съдови заболявания, които за съжаление са първи по значимост в България.

Все още няма коментари
Нов коментар