🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) може да поразява цели на впечатляващите 150 км с отклонение само до 1 метър.
Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) може да поразява цели на впечатляващите 150 км с отклонение само до 1 метър.    ©  Saab

Saab се върна в България с оферти за 150-километрова "реактивна артилерия" GLSDB и брегови противокорабни ракети

Шведският отбранителен гигант за първи път показа и специално произведените от нея пускови установки за "умните" планиращи бомби GLSDB, дебютирали на фронта в Украйна през последните седмици

Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) може да поразява цели на впечатляващите 150 км с отклонение само до 1 метър.    ©  Saab
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през лятото на 2019 г. закри своето представителство в България заради загубата в надпреварата за следващ тип изтребители за българските военновъздушни сили, шведският отбранителен гигант Saab изненадващо официално анонсира тази седмица свое "завръщане" на българския пазар. Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа Красимира Стоянова обяви във вторник намерението на корпорацията да се състезава в поне три "многомилионни" наддавания на военното министерство за модернизация на българските въоръжени сили. Става дума за преоборудване на армията с нови брегови противокорабни ракетни комплекси, придобиване на далекобойни системи за реактивен залпов огън и купуване на нови преносими противотанкови системи за нуждите на силите за специални операции.

Анонсът на Saab в някаква степен е малко странен, тъй като до момента за нито една от гореописаните военни поръчки все още няма одобрено финансиране, което да е гласувано от Народното събрание (по закон всички отбранителни проекти на стойност над 100 млн. лв. трябва да минат през парламента). След сключването на междудържавния договор със САЩ за придобиване на бойни машини машини Stryker в момента на дневен ред са други две големи военни сделки - за нови трикоординатни радари и за модерни самоходни артилерийски установки. Според източници от военните среди конкретната причина за активизацията на шведската отбранителна корпорация у нас е ситуационно отворила се потенциална възможност да пласира още от своите противокорабни ракети RBS-15. Не е ясно обаче как ще се разместят приоритетите във военната сфера при идването на едно евентуално служебно правителство.

Как да изгоним руснаците от крайбрежието ни?

Конкретният повод за интереса на българските военни към този тип оръжейни системи са опитите за руска военноморска блокада в изключителната ни икономическа зона в Черно море от миналото лято. Тогава адмиралите на Путин започнаха нескончаеми "учения с бойни стрелби" в непосредствена близост до акваторията на България, за да се опитат да блокират търговското корабоплаване на Украйна. Така през септември политическото ръководство на страната ни започна да разглежда различни опции да отправи недвусмислено предупреждение и да прогони руснаците от морската ни икономическа зона. "В момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища, но на сила се отговаря със сила. Затова сме започнали да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближава черноморските ни градове", написа тогава министър-председателят Николай Денков.

Премиерът възложи на военните да форсират придобиването на брегови ракетни комплекси, а началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов и ръководството на флота бързо предложиха вариант за купуване на шведско-германски ракети RBS-15. Причината изборът да се насочи към тях е, че този тип боеприпаси вече са избрани за инсталиране на двата нови модулни патрулни кораба, които в момента се строят за бойния ни флот. Първоначалната идея е евентуално да се купят само наземни пускови установки, монтирани върху мобилно шаси, като ракетите за корабите и бреговите батареи са взаимозаменяеми. По този начин цената на сделката евентуално би могла да е под 50 млн. лв. и да мине само с подпис на военния министър, или до 100 млн. лв., когато трябва да се одобри само от Министерския съвет.

Опитът на военните да поръчат противокорабните боеприпаси по непрозрачен начин обаче провокира остра реакция от норвежкия военен гигант Kongsberg, който предлага конкурентните ракети NSM съвместно с американската корпорация Raytheon, ребрандиран наскоро под името RTX. Още през 2021 г. военната фирма излезе с алтернативна оферта за противокораби ракети за двете бъдещи патрулни корвети. Също така изненадващо се оказа, че тогава българското министерство на отбраната незнайно как е делегирало на частната германската корабостроителница Lürssen (междувременно преименувана на NVL Group) сама да избере оръжейните системи и използваните боеприпаси. И така Lürssen явно е предпочела да работи с германската Diehl Defence, която държи 50% от консорциума за производството на ракетите RBS-15. Другите 50% са собственост на Saab. Шведите също така са натоварени със системната интеграция на оборудването на двата бъдещи нови бойни кораба на флота ни.

Така че може да се каже, че въпреки елиминирането на Gripen от надпреварата за изтребителите през 2019 г. Saab всъщност никога не е напускал напълно българския пазар.

А ако Черно море утихне?

В момента обаче идеята за скоростно купуване на брегови противокорабни батареи, изглежда, е може би слязла от "бързата писта" на армейската модернизация. Причината най-вероятно е, че през последните месеци украинската армия успява да проведе изключително успешна кампания за неутрализиране на руските бойни кораби в Черно море, използвайки водни дронове камикадзе и крилати ракети Storm Shadow. Само през последните дни силите на Киев успяха да извадят от строя нови четири руски бойни кораба и унищожиха командния център на флота в Севастопол.

В резултат на всичко това активността на руския флот в Западното Черноморие вече е практически нулева, което явно е притъпило интереса на българското военно министерство към въпросния модернизационен проект. Ефектът е, че по информация на "Капитал" отбранителното ведомство е решило да не бърза чак толкова и да проведе поне на пръв поглед истинско наддаване, като покани не само Saab/Diehl Defence и Kongsberg, но и френското подразделение на MBDA, което предлага противокорабните ракети Exocet.

Шведите от Saab също така очевидно ще се опитат да се възползват от актуалния засилен интерес по отношение на модерните реактивни системи за залпов огън и най-вече към щатските HIMARS, изключително успешно използвани от украинската армия. Българските въоръжени сили също активно се интересуват от евентуалното придобиване на тези в момента свръхпопулярни американски ракетни установки, които могат да нанасят прецизни удари на далечина до 90 или до 500 км, ако използват най-модерния тип далекобойни прецизни боеприпаси.

Проблемът при HIMARS обаче е супервисокото търсене и ниското предлагане от страна на производителя Lockheed Martin, т.е. ако дадена държава сключи сделка сега, най-вероятно ще трябва да чака за доставката поне 7-8 години. Затова някои натовски държави се опитват да ускорят по нестандартен начин процеса по придобиване на модерни реактивни ракетни системи, поръчвайки алтернативни платформи от партньорски държави извън алианса. Например Полша сключи договор за 288 южнокорейски установки K239 Chunmoo, а Дания - за израелски PULS.

Saab също се опитват да запълнят тази ниша, като предложат алтернативна хибридна платформа, която може да бъде доставена в по-кратък срок. Тя се казва Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) и е способна да поразява цели на впечатляващите 150 км с отклонение до 1 метър (стандартните боеприпаси за HIMARS бият на до 90 км). За първи път нейната ефективност беше демонстрирана в реални условия през последните няколко седмици на фронта в Украйна. Става дума за нови далекобойни боеприпаси, произвеждани от Saab и американската Boeing, които обединяват в едно стандартните ракетни ускорители за HIMARS със стандартните за натовската бойна авиация планиращи "бомби с малък диаметър" (SDB). Идеята е да се използват ракетните ускорители от подлежащите на утилизация около половин милион стари неуправляеми касетъчни боеприпаси за натовската реактивна артилерия, като към тях се добави "умна" планираща бомба, която струва само 40 хил. долара. Във вторник също така стана ясно, че Saab започват строителство на нова фабрика за сглобяване на новите "умни" боеприпаси. Тя трябва да бъде построена до края на 2024 г. и да започне работа до 2026 г.

Освен това GLSDB могат да се изстрелват не само чрез в момента дефицитните системи HIMARS и верижните им аналози M270, но и от базирана на колесно шаси специална платформа, разработена от Saab и Boeing през последната около година и половина. Според Красимира Стоянова шведската оръжейна корпорация може да достави първите установки от системата в рамките на около година след евентуално сключване на договор. На презентацията във вторник от компанията за първи път показаха фотографии на въпросните оригинални пускови установки, монтирани на военен камион. GLSDB също така могат да се инсталират и в стандартен товарен контейнер, което позволява почти незабелязаното им транспортиране с цивилни логистични средства.

Въпреки че нескрито симпатизира на HIMARS, българското военно министерство явно все пак проявява интерес и към офертата на Saab. На представянето на шведската корпорация изненадващо се появиха и висши представители на българското военно министерство, които задаваха съвсем конкретни въпроси за възможностите и особеностите на GLSDB. Като например дали използваните бомби с малък диаметър ще са същите като тези, които ще се използват от бъдещите ни изтребители F-16, които ще пристигнат в началото на 2025 г., както и дали използват аналогичен софтуер за задаване на траекторията на полета. Така че не е изключено в недалечно бъдеще армията ни наистина да реши купи поне като "междинно решение" няколко образци от 150-километровата "хибридна" реактивна артилерия на Saab, чиито боеприпаси биха могили да се използват и от HIMARS, ако евентуално успеем да си го купим в обозримо бъдеще.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atanaso avatar :-(
    Shteryu Atanaso
    • - 10
    • + 3

    Малко ли ВМЗ-та имаме, че още да ни трябват. Малко ли хора са убити по цял свят с бг оръжия.

    Нередност?
  • 2
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov
    • - 4
    • + 8

    Шведските оръжейни системи са едни от най-добрите в света. Евентуалното им наличие в България ще бъде добра възпираща сила срещу руските враждебни намерения. Българските оръжия са добри и се продават, но те все пак си остават закотвени в XX век.

    Нередност?
  • 3
    zru451135771 avatar :-|
    zru451135771
    • - 3
    • + 4

    Руззките фашисти няма и да мислят да припарят...СААБ жалко че спряха автомобилите - страхотни
    А, пост 1 - обикновен руззки трол

    Нередност?
  • 7
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 2
    • + 4

    Сааб е една от водещите компании в тази област.
    Но, докосвайки се до чорапенко, току що станал президент първи мандат и дирижирал избора на компании във българските ВВС (телефонните разговори и есмесите с митко, станал по-късно митко есемеса и арбитражиста), като основната насоченост беше за изтребители СААБ, някак си я компрометира.
    СААБ не са виновни, че имаме руски агент за президент, но е трябвало своевременно да ограничат работата с него.

    Нередност?
  • 8
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 3

    Цитат:
    "Така че не е изключено в недалечно бъдеще армията ни наистина да реши купи поне като "междинно решение" няколко образци от 150-километровата "хибридна" реактивна артилерия на Saab, чиито боеприпаси биха могили да се използват и от HIMARS, ако евентуално успеем да си го купим в обозримо бъдеще."
    Колко няколко - с 39 бр. ПУ М - 142 HIMARS, на 1400 км фронт украинците направиха руснаците разногледи. И то само с боеприпасите с далекобойност 80 км.

    Нередност?
  • 9
    alex_zvezdev avatar :-P
    Александър Звездев
    • - 1
    • + 2

    A3, съм за!

    Нередност?
  • 10
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    До коментар [#8] от "Uprsport":

    поляците поръчаха близо 500 установки HIMARS.

    Нередност?
Нов коментар