Пазарът на жилища - между познатото и непознатото

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Капитал дом"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Новият брой на "Капитал дом" е правен по време на извънредното положение. Затова е раздвоен между познатото, но необратимо минало и неясното, вероятно турбулентно бъдеще.

Писахме го, докато търговията с недвижими имоти беше на пауза. Строителството за късмет продължаваше, създавайки продукт, който да й помогне в рестарта. Тук представяме няколко интересни проекта съвсем в духа на новите търсения - с повече пространство, зеленина и по-периферно от центъра.

Запечатахме за спомен някои фрагменти от миналото на пазара - за да е ясно докъде сме били стигнали, а и откъде тръгваме, когато животът пак влезе в ритъм. По отношение "снимката" на цените за първото тримесечие на 2020 г. - тя най-вероятно е на пика им.

Няма две мнения по въпроса, че скоро пазарът изобщо няма да е същият. Но как ще се промени и какъв ще бъде? Погледнахме през перископа, подаващ се над леда на извънредното положение. Благодарим на експертите от бизнеса с недвижими имоти, които се наеха да прогнозират заради вас въпреки несигурната и изменчива ситуация.

Поколебахме се какво да препоръчаме за инвестициите в имоти. Представяме ви серия възможности как да го направите с ограничени средства и да оставите сложните решения на професионалистите.

Затворени в домовете си (и намерили убежище в тях), се загледахме по-внимателно в интериорния им дизайн, енергийната им ефективност и технологичната им интелигентност.

И също като мнозина от вас използвахме социалната дистанция, за да преосмислим някои неща. Представяме ви една по-провокативна гледна точка върху принципите и структурата на глобалния имотен пазар през последните десетилетия благодарение на партньорството ни с британското списание Economist.

Ще разберете, може би с изненада, че най-голямата грешка на икономическата политика на Запада - манията за собственост върху дома, подкопава растежа, справедливостта и вярата на обществото в капитализма. Това е довело до един от най-сериозните, дълготрайни икономически провали на богатия свят. В основата на този провал е липсата на строителство, особено в близост до процъфтяващи градове, в които има много възможности за работа.

Десетилетие след световната жилищна криза се задават нови рискове и те не са свързани само с ефектите от коронавируса. В развития свят, към който ни се иска да се причислим, е възможно цените на жилищата постоянно да се повишават по-бързо от доходите. Само при дългосрочен бум в изграждането им те ще може да станат по-достъпни. Но пък строителство в такъв мащаб води до спорове и проблеми. Така че целта на всички участници на този пазар трябва да бъде да го направят по-ефективен и справедлив. А за това са нужни комплексни усилия.

От редакторите

Все още няма коментари
Нов коментар