River Park – къщи на два етажа със съвременна архитектура

Потопете се в красотата на природата и семейния уют

River Park – къщи на два етажа със съвременна архитектура
River Park – къщи на два етажа със съвременна архитектура
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В полите на Витоша, на площ от 215 000 кв.м и в непосредствена близост до началната станция на кабинковия лифт от Симеоново към Алеко се простира теренът, на който започва изграждането на проект River Park. Паркът с река, както на български звучи името му, е единствен по рода си проект за жилищен комплекс от ново поколение, чиято цел е да върне природата обратно в ежедневието на хората, без да ги лишава от удобствата на големия град.

Проектът е за ниско строителство - къщи на два етажа със съвременна архитектура, разположени сред паркова среда, която се отличава с богато озеленяване с над 3000 дървета, река и многобройни кътчета за почивка и детска игра.

Обширната зелена площ в подножието на планината (с надморска височина от над 700 м) ще предлага на живеещите едновременно хармоничен начин на живот в близост до природата и възможност за бърза връзка с всяка точка на града посредством Околовръстния път и главни столични булеварди. Само на няколко минути се намират бъдеща метростанция, спирки на градския транспорт и голям търговски център с разнообразни възможности за пазаруване, хранене и забавление. Огромно преимущество е и близостта на лифта, който предоставя достъп до така важните в днешното ни ежедневие разнообразни опции за разходка на чист въздух, зимни спортове и др. Локацията на River Park безспорно е едно от най-големите му предимства.

River Park -семейни къщи с двор, гледка към града и планината

Проектът, дело на най-голямото българско архитектурно студио "Иво Петров - архитекти", предвижда изграждането на 352 къщи: 191 редови, 148 близнаци и 13 самостоятелни, като всяка от тях ще разполага със собствен двор. Той ще бъде реализиран на три етапа. Първият от тях се очаква да бъде завършен през лятото на 2022 г. Вече се извършват дейности по разчистването и подготовката на терена, а съвсем скоро на място отвори врати и офис на инвеститора, където всеки клиент може да получи подробна информация за проекта.

В River Park са планирани три типа къщи. Редови, чиято площ е 184 кв.м при средните и 191 кв.м при крайните. Този тип къщи се отличават с по-голяма от стандартната за пазара етажна плоча, която позволява проектирането на просторна дневна с кухня и сервизни помещения на партерния етаж и три спални с две бани на първия. Прилежащите към редовите къщи дворове са с площ от 60 до почти 400 кв.м и всяка разполага с паркоместа за два автомобила.

Площта на втория тип къщи в River Park, а именно близнаците, е 330 кв.м. Те са планирани на три етажа. Два са над земята, които включват просторна дневна зона на партерен етаж и четири спални с бани на първи етаж. В сутерена са предвидени гараж за до 4 автомобила, складови и технически помещения. Дворовете при къщите близнаци са с големина от 90 до 400 кв.м.

Самостоятелните къщи в проекта са с площ 488 кв.м. Те разполагат с три етажа - два над земята, в които се помещават просторна дневна зона на партерен етаж и 3 или 4 спални с бани на първи. В сутерена има гараж за до шест автомобила и складови площи. Дворовете при този тип къщи започват от 500 кв.м и могат да достигнат до 1000 кв.м.

Всеки тип къща в комплекса е проектиран така, че да осигури на бъдещите обитатели оптимален простор, гледка и комфорт. Разстоянието между всяка редица къщи е минимум 21.5 м (приблизително височината на седеметажна сграда), а на места достига до 50 м.

Материалите, заложени в проекта, са внимателно подбрани с цел да повишат качеството на живот на бъдещите обитатели

Конструкцията е стоманобетонна, като външните ограждащи стени ще бъдат изпълнени от тухли с дебелина 25 см и изолация от каменна вата.

Фасадата е вентилируема и е решена с три типа покрития - композитно дърво, фалцова ламарина и минерална мазилка. Идеята е да се постигне не само отличителна визия, но и устойчивост във времето и енергийна ефективност. Всяка от къщите ще се отоплява с индивидуална система на газ, като допълнително подгряване на вода за битови нужди е осигурено посредством соларни панели на покривите.

Дограмата ще бъде с троен стъклопакет и 7-камерен профил.

Целта на създателите наRiver Park eтойдапредложинай-добрата и спокойна среда за безценните моменти на едно семейство

Отличителното на проекта е ниската плътност на застрояване - едва 15%, в резултат на което на оставащата площ от над 179 000 кв.м ще се обособят обширни зелени площи, пикник зони, маршрути за разходка и бягане, различни спортни съоръжения, фитнес на открито, специално обособен парк за кучета и обслужваща инфраструктура.

Проектът за озеленяване е планиран с разнообразна растителност, като пейзажът в комплекса ще се променя целогодишно. Преобладават предимно местни видове, които се срещат по склоновете на Витоша - дъб, габър, явор, ясен, бреза, обикновен смърч, бял бор и др. Ще се обособят няколко зелени коридора, ориентирани планина - град, разположени по периферията, централните пешеходни алеи във вътрешността и уличната мрежа. Зелените коридори по периферията на комплекса са предвидени да бъдат гъсто залесени с дървета с различен хабитус и ще създават усещане на гора. Освен естетическа наслада тези коридори изпълняват екологична функция. Насажденията от дървета ще допринасят за качеството на въздуха, задържането на вода, охлаждане и осигуряване на сянка през слънчевите дни. Също така те ще са естествена преграда между комплекса и градската динамика, шум и прах.

По границата на комплекса преминава река, която в района на комплекса ще бъде облагородена. Това дава възможност там да бъде обособена зона за барбекю със зони за отдих и разходка.

В River Park са планирани голям брой площадки за игра на деца от всички възрасти. Те са разположени в различни зони на комплекса с цел всяко дете да има възможност да играе на воля, но и да не се отдалечава от дома си.
Допълнително в съседство на площ около 5000 кв.м ще бъде построена търговска зона, която ще включва детска градина, малък магазин за хранителни стоки, открит плувен басейн и ресторант.

Като част от дейностите по облагородяване на района "Недвижими имоти дивелъпмънтс" ще рехабилитират и пътя към Симеоновския лифт, по който се достига до River Park, след завършването на строителството на първа фаза.

С мисъл за комфорта на живеещите

Мисълта за комфорта на живеещите е водеща идейна линия при проектирането на комплекса от затворен тип River Park.

За опазването на облика и реда в комплекса ще се грижи професионална мениджмънт компания. Тя ще обезпечава поддръжката на съоръженията и инфраструктурата и ще се грижи за добрия вид на зелените площи и чистотата.

За спокойствието на живеещите са предвидени денонощна охрана, видеонаблюдение и контролиран достъп. За гостите на комплекса са обособени специални зони за паркиране.

Целта на инвеститорите с осъществяването на проекта е да бъде създадена единна общност от семейства, които споделят спокойна и здравословна среда за живот и отглеждане на децата си сред природата.

Площ на терена 215 000 кв.м

Плътност на застрояване 15%

Къщи: 352

Видове къщи:

- 191 редови с площ между 184 кв.м и 191 кв.м, самостоятелен двор и паркоместа

- 148 близнаци с площ 330 кв.м, всяка с двор и 4 места за паркиране на ниво сутерен

- 13 самостоятелни с площ 488 кв.м, всяка с двор и до 6 места за паркиране на ниво сутерен.

Инвеститорът

Инвестицията в проекта River Park ще надхвърля 80 млн. евро. Зад проекта стои Dynamic Group, компания с над 40 години международен опит в сферата на недвижимите имоти. В България оперира от 20 години, като инвестира предимно в индустриални имоти и търговски площи. Изграждането на River Park осъществява посредством дъщерното си дружество - "Недвижими имоти дивелъпмънтс".

Повече за River Park на riverpark.bg