Проектите на "Явор" АД – високо качество, стил и комфорт

Комплексите ни във Варна предлагат жилища, подходящи за пълноценен живот дори в условията на наложена изолация, казва изпълнителният директор на компанията Мирослав Манолов

Проектите на "Явор" АД – високо качество, стил и комфорт
Проектите на "Явор" АД – високо качество, стил и комфорт
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Явор" АД е варненска инвестиционна компания в строителството на жилищни, търговски и бизнес сгради. Изпълнителният директор и член на съвета на директорите на компанията Мирослав Манолов разказва за настоящи и бъдещи проекти.

Как започна новото десетилетие за "Явор" АДи какво влияние оказваизвънредното положениевърху вашия бизнес?

- "Интерком Груп" и "Явор" АД са сигурни и надеждни инвеститори в град Варна, доказали се с дългогодишен опит, качествено изградени проекти, коректност и внимание към всеки един клиент.

"Интерком Груп" ООД, която е водеща компания в национален мащаб за производство и търговия с метални изделия, е собственик на "Явор" АД, "Явор Гардън" ООД и още 12 дружества с над 500 работници и служители. "Интерком Груп" е една от компаниите с най-големи приходи в България с внесен капитал в размер на 50 млн. лв.

В тази връзка посрещнахме 2020 г. като един от най-големите и утвърдени инвеститори в строителството във Варна - с два обекта в строителна фаза, един голям проект - пред старт на строителството, и множество планове за близкото и далечното бъдеще.

Стабилното ни финансово състояние - липса на кредити, и най-ценният капитал - доверието на нашите клиенти и партньори, ни помагат да поемем негативите от създалата се ситуация във връзка с COVID-19. Нашите клиенти нямат никакви притеснения за осъществяването на проектите ни. Строителните дейности на сграда "Младост" и комплекс "Азимут" продължават в планираните срокове и ще бъдат завършени. Строителството на комплекс "Фемили Гардън" също ще бъде стартирано и финализирано. В предварителния финансов план на този проект с надземна РЗП 33 000 кв.м на първия и 20 000 кв.м - на втори, е заложено строителството да бъде осъществено при минимум 30% продадени апартаменти за всеки етап, а към момента 90% от апартаментите от първия етап са вече продадени.

Нямаме отлив на клиенти. Дори в условията на извънредното положение и неясното бъдеще продължаваме с продажбите и един дълъг списък с клиенти очаква стартирането на втория етап на "Фемили Гардън" - секциите "Кипарис", "Кедър" и "Ела". В момента усилено проектираме трите секции. Четиристайните апартаменти в "Кипарис" вече се продават, до два месеца ще пуснем на пазара и останалите.

Два от проектите ни - "Азимут" и "Фемили Гардън", са жилищни комплекси. "Азимут" е с богато озеленен двор, басейн и детска площадка, разположен е на пешеходно разстояние до морето. "Фемили Гардън" притежава парк над 10 дка без достъп на автомобили, с пешеходни и велоалеи, детски площадки, открит фитнес, зона за разходка на кучета, полянки, алпинеуми и е в широкия център на Варна в близост до молове, училища, магазини, медицински център и пр. Не искам да съм лош пророк, но предполагам, че подобни извънредни положения ще станат част от живота ни. Тези два проекта са особено подходящи в такива ситуации и отговарят на различните предпочитания - живот в малък комплекс близо до морето или в голям, оживен парк на комуникативно място в града.

Проектите на "Явор" АД се характеризират с високо качество и характерен стил.Разкажете за някои иновативни и нетипични решения, които прилагате в строежите на вашите обекти?

- Както вече споменах, в строителна фаза са сграда "Младост" и комплекс "Азимут", а до два месеца и "Фемили Гардън". Сграда "Младост" е специфична с фасадния си пакет. Тухлите се измазват с водоотблъскваща и устойчива на постоянна влага хастарна мазилка на австрийската фирма "Рьофикс", след което поставяме стъклена вата на Isover, а крайното покритие е минерална мазилка най-висок клас на Mapei. Стъклената вата като топлоизолационен материал има много предимства пред широко използваните EPS и XPS. Тя старее много по-бавно и има в пъти по-добри шумо- и топлоизолационни свойства. Друго, което не се прилага в масовото строителство, е, че монтираме шумоизолация на подовете на всеки апартамент. По този начин многократно намаляваме разпространението на шума в цялата сграда.

Комплекс "Азимут" е специфичен с красивата визия на фасадите. В повечето сгради се използват бутафорни орнаменти за разкрасяване на външния облик, които не изглеждат добре след време, тъй като стареят бързо. В "Азимут" нашият стремеж е повечето декоративни елементи да бъдат изградени от солидни материали - бетон или камък, така че във времето да запазят добрия си естетически вид.

Във "Фемили Гардън" сме разработили специална система на поливен резервоар от дренажни блокчета, която да събира всички дъждовни води от сградите и парка с цел те да се пренасочват към специални хранилища. При нужда водата се използва за напояване на почвата, като по този начин ще се спестят разходи за поддръжката на зелените площи и растителността. Гарантирали сме ниски такси за поддръжка на парка за първите пет години, които могат да се задържат на тези нива и след това чрез разумно управление на комплекса. За пример: годишната такса за двустаен апартамент възлиза на 90 лв., а за тристаен - 110 лв. Една от секциите от втория етап - "Кипарис", ще бъде с по-луксозно изпълнение.

За пръв път в масово строителство ще използваме тухли на Porotherm 38 W.i Plan. Тези тухли обичайно се използват за къщи, в които качеството и по-скъпото строителство са приоритет на собствениците. Тухлите представляват редуване на стабилна керамична решетка с пълнеж от минерална вата с ниски стойности на топлопроводимост, висока топлоизолационна способност и понижени разходи за отопление и охлаждане. Постигат се и допълнителна защита от вибрации, отлична шумоизолация и 100-процентова защита на фасадата от огън. Тухлите Porotherm 38 W.i Plan се произвеждат в град Хайдинг, Австрия.

Също така марката на дограмата в "Кипарис" ще бъде Kömmerling, която е една от най-добрите PVC дограми на пазара.

Какво предстои за "Явор" АД?

- Притежаваме парцел за един много интересен проект, разположен на 200 м от морето в дъбова гора, на около 6 км от град Варна. Площта на парцела е 15 700 кв.м, където ще създадем уютни домове, като една голяма част от тях ще бъдат еднофамилни и двуфамилни къщи. Ще има и една основна ниска жилищна сграда с апартаменти. Там средата за живот ще е различна от градския тип. Хората ще живеят сред природата - в гората близо до морето, където сутрешната разходка по морския бряг ще отнема минути. Достъпът до града е много улеснен, защото на 3 минути е спирката на редовни автобусни линии, свързващи кк Златни пясъци и централната част на Варна.

Какво бихте посъветвали всички, които търсят своя нов дом?

- Ако аз търсех жилище сега, щях да обърна внимание на няколко неща - да бъде слънчево и светло, защото светлината и топлината са изключително важни за един дом. Локацията също е много важна, но и индивидуална спрямо предпочитанията на всеки купувач. И не на последно място е качеството на вложените материали и изпълнение. На сегашния етап от живота си бих предпочел апартаментът ми да е до морето в гориста област.

Много важно също е и функционалното разпределение на стаите и помещенията в жилището. Младите семейства с малки деца невинаги разполагат с много средства и те биха избрали градски имот с три отделни стаи, които не непременно са с голяма квадратура, но са оптимално разпределени. По този начин те ще отговорят на текущите нужди и бюджет на цялото семейство. Ние от "Явор" АД смятаме, че всеки, търсещ ново жилище, има избор сред нашите проекти, който отговаря максимално на нуждите му.