🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ваня Манова: Налице е безпрецедентен ръст в инвестициите за дигитална сигурност

Мениджърът на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово за новите модели на сътрудничество в ИКТ сектора с иновативни партньори

Ваня Манова: Налице е безпрецедентен ръст в инвестициите за дигитална сигурност
Ваня Манова: Налице е безпрецедентен ръст в инвестициите за дигитална сигурност
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зад възможността днес да ползваме смартфона си за почти всички ежедневни дейности - максимално улеснени и защитени - стоят и сложни технологични решения на Mastercard, които отдавна излизат извън сферата на чисто електронните плащания и адресират нови потребителски нужди: решения за сигурност, защитена електронна идентичност, биометрия.

Mобилните портфейли - нова ера в сигурността при разплащанията

Бумът на мобилните портфейли, с които плащането става без физическа платежна карта, а с няколко докосвания на смартфона, се дължи на развитието на технологии, в които Mastercard още преди десетилетие започва да инвестира приоритетно - "Цифрово активиране" (MDES), или Mastercard Digital Enablement Service. MDES позволява чувствителната информация за платежната карта да бъде заменена с цифров токен, който е уникален за смарт устройството и неизползваем никъде другаде. Tокенизацията и криптографията правят мобилното плащане най-сигурното. Когато потребителят използва кредитна или дебитна карта Mastercard с дигитален портфейл, действителните числа на картата не се съхраняват на устройството и не достигат до ПОС терминала на търговеца. Те биват маскирани с уникален за устройството токен и комбинирани с динамичен код за сигурност, който е уникален за всяка транзакция.

По данни на Mastercard 74% от потребителите в Централна и Източна Европа вече разглеждат мобилния телефон като предпочитана алтернатива на платежната карта. Всички съществуващи на пазара в България мобилни портфейли на банки, финтех и телекоми са разработени със и издават Mastercard, като в над 70% от тях Mastercard е единственият с бранд карта: UniCredit Булбанк, Първа инвестиционна банка, Phyre, А1 Wallet, Pay by VIVACOM. Mastercard консултира и фасилитира имплементацията и възможно най-доброто потребителско изживяване и за Android юзърите, и за плащащите с Apple Pay, като през последната година беше първата виртуална карта за плащане с Apple Pay и първата и единствената за плащане с часовник Garmin - Garmin Pay на ПИБ.

Mastercard Digital First - най-иновативният начин за разплащане

VIVACOM се нарежда сред първите телекоми, банки и иновативни компании в света, които издават Mastercard Digital First, първата такава карта е например Apple Pay Card на Apple и Goldman Sachs. Digital First картата на Pay by VIVACOM е една от първите Digital First cards в Европа и първа от телеком в региона на Централна и Източна Европа. Тя предлага виртуална карта за разплащане в дигиталния портфейл на смартфона и физическа карта с всички функционалности на безконтактните карти, но с изчистен минималистичен дизайн - без отпечатване на номер и други реквизити за разпознаване, което носи по-голяма сигурност и по-добър контрол. VIVACOM е сред първите два мобилни оператора в света заедно с Orange Bank, виртуалната банка на Orange, която предлага този продукт в Испания също от юли 2020.

Тенденцията телекомите да навлизат в мобилните разплащания е очаквана, но и съвсем нова. България е сред най-напредничавите държави в това отношение, като дори може да се похвали с уникален модел на интероперабилност между основни мобилни играчи - А1 и VIVACOM, тъй като техните мобилни портфейли са от общо екосистема на Mastercard и иновативната българска компания "Пейнетикс", създателите на мобилния портфейл Phyre. Това прави възможно стотиците хиляди потребители на различните портфейли А1 Wallet, Pay by VIVACOM и Phyre да обменят мигновено и безплатно средства помежду си.

Cyber Quant е сред техническите решения на Mastercard като Mastercard Safety Net, RiskRecon, Fraud Rule Manager за оценка на риска и предотвратяване на киберпрестъпления и изтичане на данни в банки, търговци, държавни институции. С експоненциалния скок в електронните услуги и търговия по време на COVID-19, както и с все по-голямото навлизане на IoT смарт устройствата Mastercard започна значителни инвестиции в развойна дейност за киберсигурност и консултиране на партньори, включително и в България, където няколко от водещите финансови институции ще се възползват от Cyber Quant още през 2020 г.

Mastercard напомня, че живеем в дигитален свят и трябва да се грижим за присъствието си в него така, както се грижим за себе си и нашия дом във физическата реалност.