🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Бранимир Кирилов: Лидерската позиция се задържа с много труд и добро планиране

Собственикът на MEDICAL DENT за факторите, които правят една дентална клиника водеща в сектора

Д-р Бранимир Кирилов: Лидерската позиция се задържа с много труд и добро планиране
Д-р Бранимир Кирилов: Лидерската позиция се задържа с много труд и добро планиране
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България. Притежава множество международни квалификационни сертификати за завършени курсове в областта на денталната имплантология при водещи световни специалисти и изнася доклади и лекции като участник в международни конгреси по дентална имплантология в САЩ и Европа. Автор е на редица статии и публикации в областта на имплантологията и естетичната стоматология. Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика.

Казват,че е по-лесно да постигнеш успех, отколкото да го запазиш. Как дентална клиникаMEDICAL DENTуспява да е лидер на пазара вече повече от 15 години?

- Най-важното във всеки бизнес са хората. В MEDICAL DENT не правим никакви компромиси в подбора на всеки член на екипа. Когато си намерил подходящите хора и има правила, по които те да работят, всичко се получава много лесно. В нашата клиника има разписан работен процес по всяка дейност, която изпълняваме. Всеки член на екипа след започване на работа получава кредит на доверие и разбиране в периода, в който се адаптира и го обучаваме. След този период имаме високи изисквания за качеството на работа. По този начин успяваме да предложим високо ниво на обслужване и лечение без компромиси на нашите пациенти.

Лидерската позиция се задържа с много труд, последователност, планиране и управление на процеси.

По какво се различава бизнес моделът наMEDICALDENTи къде се крие тайната на успешния мениджмънт на една дентална клиника катовашата?

- Никога не съм се интересувал какъв е бизнес моделът на конкурентните ни клиники, така че не мога да отговоря по какво се различава. За мен е много важно да се създаде приятелска атмосфера в екипа, за да може всеки да отдаде пълния си творчески потенциал.

Лидерът на екипа трябва да успее да балансира добре между всички интереси, така че да поддържа високо ниво на мотивация на хората и да може да изисква максимума от всеки.

Всяка година преглеждаме работните процеси и ги адаптираме към промените в технологиите и към хората, водени от идеята да предложим качество без конкуренция на своите пациенти. Важно е да отговаряш на времето, в което живееш, и да актуализираш непрекъснато практиката си, защото нашият бранш е изключително динамичен, а иновациите са част от него с водещо значение, когато искаш да предложиш професионализъм от най-високо ниво.

Кой е водещият елемент от бизнес стратегиятави, в който инвестирате най-много средства в управлението на денталната практика?

- Най-много средства инвестираме в обучение и развитие на хората. Освен курсовете по професионални теми организираме и обучения за развитие на меките умения на екипа.

Следим всички новости в технологиите и сме инвестирали милиони в апаратура. Използваме най-добрите и висококачествени материали. Не правим компромис с нищо в лечението на пациентите ни и при нас те знаят и чувстват, че са специални. Всеки случай се разглежда индивидуално и решението му е резултат на анализ и преценка на специалистите, участвали в процеса му. Комфортът, сигурността и доверието са част от първокласно обслужване, което предлага MEDICAL DENT на своите пациенти.

Как вие и екипътви успявате да поддържате високото ниво на професионализъм и същевременно да предотвратите професионалното прегаряне?

- Денталната медицина е една от най-взискателните и изтощителни професии на пазара. Денталният лекар среща десетки пациенти на ден, всеки с различни и уникални нужди. Той трябва да поддържа високо ниво на професионализъм през всеки момент от работата си и да бъде напълно концентриран и прецизен през целия процес. Същевременно е важно да бъде и добър психолог и да разбира нуждите и желанията на своите пациенти, да овладява страховете им и да бъде съпричастен, отнасяйки се с цялата си емпатия към тях.

В моята 20-годишна практика винаги е било от първостепенна важност да осигуря нужния комфорт, сигурност и индивидуално отношение на своите пациенти и това според мен е в основата на добрата връзка специалист - пациент, без която едно първокласно лечение е невъзможно. За да има нужната енергия и потенциал за всичко това, един дентален специалист трябва да намери най-добрия за него работен ритъм. Точно затова екипът на MEDICAL DENT има изградена индивидуална система на работа и почивка. Лекарите сами определят работното си време. Ако си вършат работата добре и пациентите са доволни, имат възможността да определят ритъма си на работа спрямо собствената си динамика и нужди.
При другите членове на екипа сме въвели два типа работно време - петдневна работна седмица, по осем часа на ден, като едната седмица си на работа от понеделник до петък, а следващата - от вторник до събота.

Другият тип работно време е четиридневна работна седмица, като първата седмица започва от понеделник до четвъртък, втората от вторник до петък, третата от сряда до събота. По този начин даваме възможност на служителите си да изберат подходящото им работно време, а за пациентите си предлагаме дни за лечение от понеделник до събота включително.

Как се адаптира по време на пандемия денталниятбизнес към новата реалност и носи ли според вас ситуацията възможности за развитие иувеличаване напазарни дялове?

- В нашата клиника и преди пандемията имахме много високи изисквания към стерилността и хигиената. От много години имаме двама служители, които се занимават единствено със стерилизацията на инструментите. Освен тях имаме и двама служители, които поддържат хигиената в клиниката. От началото на COVID-19 прегледахме и адаптирахме работния ни процес към новата ситуация, така че да осигурим сигурност и защита за нашите пациенти.

Що се отнася за бизнес ситуацията в момента, смятам, че живеем в интересно време, в което пазарът сам ще отсее и ще остави само онези, които действително са изградили стабилни позиции и репутация. Тези, които са доказали с професионализма си, че устойчивите позиции се градят единствено и само на много труд, всеотдайност, последователност и ясна визия и фокус. Вярвам, че накрая най-важно е да си наясно и за какво правиш всичко, каква е твоята кауза, която да те води в професионалния ти път. Моята е да лекувам и да давам втори шанс хората да се усмихват отново уверено!