🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На върха. А после?

Най-големите компании в България през 2019 г.

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Лято 2020 е шоково различно: светът и България са заразени с непознат и смъртоносен вирус, който срива до невиждани размери бизнеса. Страната пък е обхваната от протести и невиждана отдавна нетърпимост към превзетите институции и прокурорско-съдебната машина за разправа с предприемачи и неудобни хора. И започна остра политическа криза.

Контрастът с картината в "Капитал 100" е небивал. Новата класация показва, че компаниите са имали рекордно силна 2019 година като приходи и печалби, износът същo чупи рекорди, заплатите и наетите растат. Добрата новина е, че те посрещат разклатената 2020 г. в такава здрава кондиция. Шампионите по ръстове не са нови: IT компании и фабрики, работещи за износ. Ето и няколко факта:

  • Приходите на най-големите 300 дружества в страната надхвърлят 100 млрд. лв. за първи път.
  • Износът е за 60 млрд. лв. и за десетилетие е пораснал със 155%. Една пета от ръста се дължи на увеличението на продажбите на електроника и електротехника - от 1.8 млрд. лв. през 2009 г. до над 6.4 млрд. сега.
  • Летвата от над милиард приходи вече е надскочена от топ 20 на младите компании от софтуерната индустрия. За първи път от изготвянето на секторната класация е счупен и друг рекорд - цели четири дружества надхвърлят оборот от над 100 млн. лв. Всички са на печалба, а в 20-те най-големи от сектора вече работят над 10 хил. души.

Тъжната част от корпоративната история е, че от години на терена на новите чуждестранни инвеститори е почти пълна суша. А след растящия прокурорски произвол и част от българските собственици на бизнес чертаят планове как да се изнесат от страната или да продадат компаниите си. В някои от редовете на класацията се виждат и примерите за захранване на любими бизнеси от властта: като търговеца на ток на Христо Ковачки, ТЕЦ-ът на Доган, строителният картел...

В средата на най-несигурната година от десетилетие е време за решения и промени. И ако моментът отново бъде пропуснат, подреждането "Капитал 100" ще става все по-тъжно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар