🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мария Жекова: Искаме да разширяваме активите си тук, в нашия град

Управителят на "Ате пласт" ООД – Стара Загора, за предстоящите инвестиции на компанията

Мария Жекова: Искаме да разширяваме активите си тук, в нашия град
Мария Жекова: Искаме да разширяваме активите си тук, в нашия град
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За вас 2021 г. започна успешно на фона на общите затруднения пред бизнеса заради коронавирусната пандемия - през февруари "Ате пласт" получи сертификат за инвестиция клас А за изграждането на нов завод. Какво предвижда този проект?

- Ние произвеждаме полиетиленови фолиа за индустрията и хранителната промишленост. Печатаме фолиа за опаковки на хранителни продукти. За нашия бизнес епидемията няма негативен отпечатък. Ние имаме поръчки, работим добре и през първата и втората вълна нямахме болни служители, но сега, през третата вълна, има доста болни. Персоналът ни е млад и може би затова третата вълна ни удари. Но наистина стартирахме годината с добри новини, получихме сертификат за инвеститор клас А. С този сертификат ние правим заявление пред държавната и пред общинската администрация, че желаем да правим инвестициите си в България и по-конкретно в Стара Загора. А сертификатът ни осигурява бързо административно обслужване, което в джунглата на строителните закони, норми и т.н. е много добре. Ако изпълним всички критерии, ще имаме допълнително финансово облекчение при заплащане на осигуровките на новооткритите работни места в новата инвестиция.

Какви възможности открива новата производствена база за увеличаването на капацитета на компанията ви и обогатяването на продуктовата й листа?

- Ние живеем в красив град с добър бизнес климат и с висок стандарт. Искаме тук, в нашия град, да се разширяваме. Ще построим нови сгради и ще монтираме модерни технологични линии, това ще увеличи капацитета още два пъти от сегашното производство и ще отговорим на изискванията на клиентите за нови технологии и нови опаковки.

С какви други инвестиционни планове ще защитавате мястото си на водещ пpoизвoдитeл нa гъвĸaви пoлимepни фoлиa и oпaĸoвĸи зa индycтpиятa в България?

- Ние имаме две производствени бази - производство на фолиа и печатане и каширане на фолиа за гъвкави опаковки. Първо ще разширим производствената база за печат и каширане и след това ще разширим и производството на фолиа. В дългосрочен план ще построим два завода на площ 60 дка. Обмисляме и как да се впишем в така наречената кръгова икономика - това ще е бъдещето, всеки ресурс да се използва по няколко пъти.

Как на ваша територия ще реализирате все по-нарастващата необходимост от технологична модернизация на съвременния бизнес, за да отговорите на изискванията на вашите клиенти и да им гарантирате високо качество?

- Опаковките търпят непрекъснато промени - намалява се количеството на опакования продукт, потребителите имат все по-високи изисквания към храната. Това налага производителите непрекъснато да сменят визия, информационни надписи, размери. Вече започнахме преговорите за нови машини, обмисляме автоматизиране на вътрешните логистични процеси, ще подобрим опаковането на продукцията, съхранението, срока на доставка към клиентите.

Компанията е утвърдено име в чужбина, за където се изнасят 80% от продукцията й. Какви са конкурентните ви предимства на европейските пазари? В какви направления предвиждате да търсите разширяване на своето присъствие на тях?

- Преди всичко търсим разширение на портфолиото и количеството със старите клиенти. Ние растем заедно във веригата доставчик - производител - клиент. В нашия бизнес партньорството е дългосрочно, ако клиентът си купи опаковъчна машина и ние разработим фолио за нея, съвместната работа върви лесно и приятно. Търсим и нови пазари, нови клиенти, но в момента пандемията не позволява това. Този процес е замрял напълно. Но да сме оптимисти и да вярваме, че това скоро ще се промени.

Едно от най-новите предизвикателство към опаковъчната индустрия е европейската Зелена сделка и усилията на международната общност за запазване на околната среда, като се намали употребата на пластмасови изделия. Готова ли е "Ате пласт" за това зелено развитие на бизнес? Как ще отговорите на новите европейски изисквания и какви "зелени" опаковки можете да предложите на своите клиенти?

- Да, ние сме готови, но зеленото развитие на пластмасовата индустрия сега започва. Целият бизнес модел ще се измени. Промените са започнали и няма връщане назад. Ние вече предлагаме зелени решения на нашите клиенти, но очакваме след 3 - 5 години тези зелени опаковъчни решения да са стандартни, с масово разпространение и употреба, което да доведе до намаляване на отпадъците от опаковки и повишаване на рециклирането. До 2030 г. всички опаковки в ЕС трябва да бъдат рециклируеми и реизползваеми. Това поставя големи предизвикателства пред индустрията, свързани с дизайна на консуматорските опаковки, които обикновено са комбинирани от различни полимерни материали и не подлежат на рециклиране. Всичко това води до нуждата от нови инвестиции в оборудване и машини, развитие на иновациите и употребата на нови материали.

Модернизацията и новите измерения на бизнеса ви изискват и добре подготвени работници. Имате ли проблеми в тяхното намиране? Какво предлага вашата фирма за продължаващото обучение и квалификация на заетите в нея?

- Най-важният капитал за всеки работодател е служителят. Машини се купуват, но хора - не. Изключително трудно намираме кадри. Имаме проблем и със задържането. Обучаваме ги и заминават в комплекса "Марица-изток". Работим много по социалната политика във фирмата, за да ги задържим.