🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Старозагорските опаковки на Европа

"АТЕ пласт" започва бизнес като малък производител на фолио, а днес има два завода и изнася в 27 европейски страни

В завода се преработват 1100 тона суровина на месец, но капацитетът ще се увеличи до 1300 тона с нова линия
В завода се преработват 1100 тона суровина на месец, но капацитетът ще се увеличи до 1300 тона с нова линия
В завода се преработват 1100 тона суровина на месец, но капацитетът ще се увеличи до 1300 тона с нова линия    ©  Капитал
В завода се преработват 1100 тона суровина на месец, но капацитетът ще се увеличи до 1300 тона с нова линия    ©  Капитал
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Материалът е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Стара Загора и Хасково. То излезе в печатен вариант в края на април 2021 г.
Темата накратко
  • Преди близо 30 години "АТЕ пласт" започва бизнес като малък производител на фолио.
  • Днес семейната фирма има два завода и изнася опаковки в 27 страни в Европа.
  • Компанията подготвя поредната си инвестиция, с която ще разшири производството.

Историята на старозагорската "АТЕ пласт" започва преди близо три десетилетия по класическия за семейна фирма начин - от малък цех с една машина за фолио. С постоянни инвестиции и упорита работа компанията преминава успешно през няколко икономически кризи, за да достигне до това, което е днес - производител на опаковки с 40 млн. лв. оборот и пазари в цяла Европа. Двата завода на компанията в града вече отесняват и в момента се подготвя следващата стъпка - изграждане на ново предприятие в индустриалната зона, където ще бъдат вложени над 10 млн. лв., а производството ще се разшири.

Европейски паспорт

"АТЕ пласт" произвежда гъвкави полимерни фолиа и опаковки за индустрията. Компанията има два завода в Стара Загора - за екструдиране и конфекция и за гъвкави печатни и ламинирани опаковки. В завода се преработват 1100 тона на месец, но по думите на съсобственика и управител Мария Жекова в момента се чака нова екструдерна линия, която ще увеличи капацитета до 1200 тона първата година и до 1300 тона втората. Като суровина се използват полиетиленови гранули, които компанията внася от съседни страни. Печатницата пък може да печата по 2000 тона опаковки годишно.

Основната част от продукцията на компанията е за хранителната индустрия и включва всякакви пакетиращи фолиа, които имат пряк досег до храни. Това например включва опаковки за месни и млечни продукти, хляб, ориз, леща и т.н., като за това фирмата има серитфикат BRC Packaging, или както Жекова го нарича - "нашия паспорт за европейските страни". Друга голяма ниша са индустриалните фолиа, или т.нар. транспортни опаковки, които се използват за вътрешна и външна логистика в предприятия от хранително-вкусовата индустрия, мебелното производство, химическата и стъкларската промишленост и др.

Компанията работи основно за износ, като над 70% от продукцията се продава навън, основно в страни от Европейския съюз. Най-големите пазари са Германия и Нидерландия, а клиенти има в общо 27 държави.

От търговия към производство

"АТЕ пласт" е създадена през 1994 г. като "Агротрейдинженеринг" и впоследствие е преименувана. Бизнес историята на семейството обаче започва веднага след промените. До 1990 г. Мария и Живко Жекови работят като инженери, но след като индустрията се срива, остават без работа. Първото, с което се захващат, е проектиране, доставка и строителство на малки обекти - сферата, в която Жекова е специалист. Две години по-късно, когато започва голямата криза при Андрей Луканов, отново са принудени да направят промяна. "Тогава нямаше какво да се яде, камо ли някой да строи и да прави нови обекти", казва Жекова.

Двамата се преориентират към търговията и така установяват контакти в Албания. "Там попаднахме на изключително честни хора и започнахме да изнасяме всичко, което можеше да се намери в България - от брашно до руски трактори", разказва тя. Когато получават запитване за фолио, Жекови намират производител в Асеновград и започват да изнасят цялата му продукция. В един момент чуждестранният им партньор предлага да направят собствена фабрика в Албания. Поръчват машина, но малко преди тя да стане готова, в началото на 1997 г., в Албания избухват безредици. Така се стига до решението машината да бъде монтирана в България, въпреки че по това време в страната се вихри следващата криза - Виденовата.

Ходът им обаче се оказва успешен. "За една година беше нает целият капацитет на машината. Започнахме да произвеждаме фолио, продължихме да изнасяме полиетиленови гранули и фолио за Албания, излязохме и на гръцкия пазар", разказва Жекова.

Постепенно производството се разширява с още оборудване втора ръка, докато през 2003 г. компанията прави качествен скок, като с помощта на банков кредит купува най-модерната за онова време на Балканския полуостров многослойна линия за екструдиране. "Когато казахме на една холандска фирма, че имаме такава машина, те въобще не повярваха и дойдоха да я видят. Това беше големият старт, тази машина ни извади на европейския пазар", казва Жекова.

През 2013 г. "АТЕ пласт" решава да затвори цикъла на производство и да инвестира в печатница за фолиа. За целта купува стара база близо до центъра на града, която ремонтира и преоборудва. "Тогава помещението ни се виждаше много голямо, но като се разработи пазарът, се оказа, че няма накъде да се разширяваме", казва Жекова.

Разширяване извън града

Това е причината сега компанията да предприема следващата стъпка. Наскоро тя получи инвеститорски сертификат за проекта си за изграждане на нова производствена база в индустриална зона "Загоре", където ще бъде преместена и разширена печатницата. По сертификат компанията трябва да инвестира 10 млн. лв. и да открие 31 нови работни места, но по думите на Жекова сумата може да достигне 12 млн. лв., а проектът ще бъде финансиран с банков кредит. През февруари е финализирана покупката на малко над 20 дка земя, където ще бъде разположена новата сграда. В момента се изготвя идеен проект, като строителството се очаква да започне до края на годината. "Инвеститорският сертификат ни дава предимство в административното обслужване на местно ниво и процесът тече доста по-бързо. Вече провеждаме срещи и с производителите на машините, тъй като производството им отнема поне една година", уточни Желева. Плановете са до края на следващата година новият обект да заработи.

Успоредно с това компанията подготвя и разширение на първия си завод за фолиа. За целта е купила 40 дка земеделска земя до парцела в индустриалната зона и това ще бъде следващият й голям проект.

Растеж през кризата

"При първия локдаун през март клиентите ни се притесниха, че ще останат без опаковки, и започнаха да поръчват усилено, така че в един момент цехът ни се оказа малък."

Мария Жекова, собственик и управител на "АТЕ пласт"

За разлика от повечето фирми "АТЕ пласт" не е изпитала трудности покрай корона кризата миналата година. Нещо повече - предварителните й данни сочат, че за 2020 г. ще отчете ръст на приходите от оперативна дейност до 41.5-42 млн. лв. спрямо 40.5 млн. лв. за 2019 г. и отново да бъде на печалба. "При първия локдаун през март клиентите ни се притесниха, че ще останат без опаковки, и започнаха да поръчват усилено, така че в един момент цехът ни се оказа малък. Към средата на годината положението се нормализира и при втория локдаун вече нямаше такива ситуации", обясни Жекова.

Пандемията донякъде е помогнала да се облекчи и проблемът с недостига на кадри, от който като всички останали "АТЕ пласт" също страда. Засилената конкуренция за хора от своя страна води до честа смяна на работата и текучество. "Имаме огромен проблем с намирането на кадри, защото младите се изнесоха в чужбина. Може би това е една от положителните страни на коронавируса - че хората прецениха, че е по-добре да останат там, където са", каза тя. В компанията работят около 200 души.

Трудностите в момента по-скоро са свързани с кризата за суровини. Жекова обясни, че намаленото потребление на горива е принудило доста рафинерии да обявят форсмажор и да прекратят работа, а полимерите, които "АТЕ пласт" използва в производството си, са вторичен продукт на рафинериите. "Това доведе до рязък скок на цените и създава проблеми на всички по веригата - и на нас, и на клиентите, които ползват опаковките", каза тя. В същото време при евентуален последващ срив на цената в складовете ще останат фолиа на висока стойност. "Но и това сме го преживявали, общо взето, на 5-6 години има такава криза", добави Жекова.

Растящите резултати на компанията (виж таблицата) показват, че тя успешно се справя с предизвикателствата и умее да отговаря на пазарното търсене с постоянни инвестиции и развитие на производството. С новото разширение този ръст със сигурност ще продължи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcw16256243351064442 avatar :-|
    Todor Ginchev

    Я попитайте каква е формулировката на трудовите им договори. Пълни смешници! Загубих 2 седмици и куп транспортни разходи по кандидатстване за инженерна позиция и накрая договор с условия достоен за "Комиците"! Внимавайте с тая фирма, ако мислите да започвате там, и четете хубаво условията.

    Нередност?
Нов коментар