🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стара Загора: На крачка от прехода

Градът е изправен пред голяма социално-икономическа промяна, която не може повече да се отлага

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стара Загора и регионът винаги са били гледани със завист от околните областни градове - рекордно ниска за страната безработица, високи заплати, приятна градска среда, добри възможности за образование, бързи връзки към София, морето и Турция... Като цяло преди началото на кризата областта имаше едни от най-добрите икономически показатели и често бе сочена като успешен модел за регионално развитие в страната.

Сега обаче бъдещето ѝ изглежда несигурно. Заради европейската политика за преход към нисковъглеродна икономика трябва да бъде трансформиран основният двигател на старозагорската икономика - енергетиката. Или ако продължим със сравненията - да се направи един дизелов автомобил изцяло електрически. Това, разбира се, е възможно, но изисква големи усилия и фини настройки както на самия автомобил, така и на тези, които ще го ползват.

Затова големият въпрос е дали бизнесът и работната сила са достатъчно гъвкави, за да се адаптират в новите условия и да се възползват от възможностите, които се отварят, за да запазят високия стандарт на местната икономика.

Предпоставките са налице - има добре развита инфраструктура, а областта е сред четирите най-големи пазара на труда по брой на работните места в производствени сектори. Въпреки това регионът сякаш не успя да се възползва максимално от вълната на бързо разрастване на индустрията през последното десетилетие. А една от причините за това е именно високият стандарт, който енергетиката създава - новите инвеститори предпочитат области като Пловдив, Хасково и Кърджали, в които могат по-лесно да привлекат работници от други промишлени сектори и навярно от услугите, където заплатите са значително по-ниски. Докато в Стара Загора този магнит за работна сила е комплексът "Марица-изток" и новите инвеститори трудно могат да се конкурират с него. Нещо повече - заплатите, които обикновено се предлагат в индустрията, са над 2 пъти по-ниски спрямо тези в традиционно силния в региона сектор на енергетиката.

Така от голям плюс за икономиката на Стара Загора енергетиката, изглежда, се превръща в пречка за нейното бъдещо развитие. И само навременните мерки за трансформацията на сектора ще позволят да се избегне социалната катастрофа. Засега обаче такива липсват и бъдещето остава неясно.

На развитието на областта е посветено новото издание от поредицата "Капитал Градове: Стара Загора, Хасково".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 4
    • + 2

    Добре е написан материалът, но не казва какъв бурен индустриален ръст се развихря из града. Индустриална зона Загоре е вече изцяло изкупена и строежите започват. Нещата са доста по-позитивни за града отколкото се описват. Но браво за труда, добре е в общи линии. Поздрави от Габрово.

    Нередност?
  • 3
    thepost avatar :-|
    thepost
    • + 1

    Общо взето мотото на СЗ е - Ако не е кюмюра, ще ядеме к**а!

    Нередност?
  • 4
    mayadinch avatar :-P
    mayadinch
    • - 1
    • + 2

    Коментар 1, не е от Габрово, а е на Евлоги Динчев - голям спамер от Стара Загора. В града има бурно обезлюдяване с над 11 000 човека за миналата година, това са пропуснали в материала. За малката и направо нищожна (сравнения с пловдивската ИЗ Тракия) ИЗ Загора, са изкупени нищожни проценти - смешна работа.

    Нередност?
Нов коментар