🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Култура на мускули

Как най-голямото читалище в страната адаптира работата си към сегашните условия

Исторически читалищата винаги са имали ролята да развиват и компенсират знания, артистични идеи, обществени процеси. В България притеснително голяма част от сградите с подобна функция (общо 3614 според националния регистър) често са изоставени или в полуживо състояние. Tрусовете покрай пандемията затрудняват допълнително местата, които през годините са продължили да осъществяват групови дейности, образователни инициативи и да развиват живота на града.

Народно читалище "Родина - 1860" е най-обемното като дейност в страната и едно от най-старите в Стара Загора (може би най-старото, но смяната на имена и структури през годините правят трудни подобни генерализации). То носи името си от 1943 г., а преди това е известно като културно-просветно дружество "Театър" (1900). Читалище "Родина" е правоприемник на Ученолюбивото дружество (1883), на Градското читалище (1895) и на предосвобожденското читалище (1860).

През XIX век читалищната дейност става притегателен център за всички образователни практики, артистични сцени и общества (предимно театър), тогава в съвсем ранен етап на развитие. Оттам насетне градът придобива облика си архитектурно и културно. Дейността на "Родина" и личностите около мястото са свързани и с учредяването на Драматичен театър "Гео Милев" (1919), първата извънстолична опера - Държавна опера - Стара Загора (1925), на Регионалния исторически музей (1907), Дружеството на писателите.

"Читалището в града стана много важно за мен. На тавана имахме поетичен кръжок - четяхме стихове един на друг, коригирахме, обменяхме идеи, а по-късно през вечерта свирихме в репетиционната, също на тавана. В мазето също имаше уроци, а на втория етаж репетирах с Младежкия театър "Съвременник". Читалището стана център на моята вселена", музикантът и актьор Стефан Вълдобрев написа в есето "Стара Загора и аз" в предишния брой на "Капитал Градове" за региона.

От пълни репетиционни зали до онлайн състезания

162 години по-късно сградата на читалище "Родина" носи белезите на времето на ул. "Свети княз Борис І" №94 и лесно олющената фасада може да бъде подмината, но все още мястото има важна роля в културния живот на града. Адаптацията към "стоп и старт" реалността покрай извънредните мерки около пандемията поставя на изпитание актуалността на наученото през десетилетията. Въпреки всичко екипът на читалището се справя и в момента е зает с организирането на XVI маратон "Четяща Стара Загора", който продължава до 30 април. По-голямата част от инициативите се провеждат на открито и при строго спазване на противоепидемичните мерки.

"Миналата година успяхме да се преобразуваме организационно и да намерим адекватен за ситуацията начин да продължим да осъществява дейността си", казва Дора Илиева, председател на "Родина - 1860". "Музикалната, Езиковата школа, както и Школата за изобразителни изкуства се насочиха към индивидуално обучение или такова в много малки групи. Популяризирани бяха електронните услуги за читатели ("Попитай библиотекаря", "Предоставяне на писмена библиографска информация" и "Електронна доставка на документи"). Беше въведено онлайн обучение в почти всички възможни сектори на любителското ни творчество - вокално изкуство, хорово пеене, балет, народно пеене, народни танци..."

Художествените ръководители бързо се преориентират към онлайн изяви и участия в конкурси, които също преминават към дистанционен формат. Въпреки промените само през 2020 г. съставите на "Родина" печелят 51 награди, главно от международни онлайн конкурси. Към днешен момент те продължават да работят дистанционно или в малки групи.

Културното наследство - качено

Дигитализацията е сред акцентите на работата на библиотеката към читалището, която има четири филиала. За 2020 г. екипът отчита 26% повече посещения на електронния каталог. През последните години библиотека "Родина" развива www.epamet-sz.org, онлайн база за културно-историческото наследство на региона, към която също има нарастващ интерес. "За съжаление нашите читатели все още не са свикнали да търсят дигитално съдържание в библиотеката, но всеки, който е ползвал от услугите ни, е останал приятно изненадан от бързото обслужване и предоставянето на документи, предимно статии и части от книги", казва Слава Драганова, директор на библиотека "Родина", която се намира на бул. "Руски" 17.

Според Дора Илиева заплаха за съществуването на "Родина-1860" няма. И все пак опасност надвисна неотдавна - през 2014-2015 г. са събрани дарения за крайно наложителния ремонт на пространствата след наводнения в региона. Той е извършен и обхваща най-вече покрива на читалището, но към днешен момент все още има сериозна нужда от ревитализация, особено в библиотеката.

Засега конкретни планове за обновяване на читалищата в Стара Загора няма, заяви пред "Капитал" отдел "Култура" към община Стара Загора, но са предвидени ремонти на читалищата в селата Богомилово и Маджаре.

Повече за дейността на читалището на www.rodina1860.bg.

През 2021 г. се очаква да се проведат голяма част от събитията в "Родина", която бяха отменени през миналата година: ІV Национален конкурс за авторска приказка за любители над 18-годишна възраст, ІV Международен хоров фестивал "Августа Траяна", VІІІ Национален конкурс за вокални формации "Хармония", V Национален фолклорен фестивал "В сърцето на Тракия", 25 години и представяне на нов албум с авторски песни на Вокална студия "Усмивки", концерт по случай 75-годишнината на смесен хор "Родина", Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", програма "Открий света на знанието с библиотеката - Чета, Знам, Мога!".
Все още няма коментари
Нов коментар