🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По пътя на Констанца: От Хасково до British Museum

Невероятната история на младата хасковска художничка Констанца Колева в света на изкуството

Констанца Колева, художник
Констанца Колева, художник
Констанца Колева, художник    ©  Михаил Ванчев
Констанца Колева, художник    ©  Михаил Ванчев

С рисуване Констанца Колева успя да извърви пътя от родния си град Хасково до Британския музей. И не смята да спре дотук. Двадесет и седем годишната художничка намира професионалния си път по класическия начин - с опитване. Най-напред завършва живопис в Българска национална гимназия за изящни изкуства "Илия Петров". След което отива да учи в Лондон, защото е "голям град, пълен е с култура" и възможности да се срещне и конкурира с много творци.

"Исках да вляза в по-друга среда, в друга практика, да имам по-отворено мислене. Искам да се сравнявам с Европа и света, а не само с България" - казва Констанца. Защо в Лондон? В големия град тя цени това, че "хората са равнопоставени независимо от религия, националност, култура, с ниско ниво на дискриминация и корупция". За седемте години, откакто е тук, Констанца Колева е работила на 20 места. И завършва бакалавърска степен по мебели и дизайн на продукти в лондонския университет "Метрополитън". Специалността се оказва много практична, но... не може да приложи уменията си на живописец. А иска. Затова следващата стъпка в учението на Констанца Колева е по-прецизна - магистратура в лондонския университет "Голдсмитс".

"Курсът включваше не само дизайн, но също и кураторство, дизайн на детска среда, графичен дизайн, моден дизайн, дори и живопис. За летния семестър по програмата "Еразъм" отидох да работя в Барселона в частната галерия "Максо" - като галерист, куратор и художник - продавах собствените си платна. През 2019 защитих магистърската си степен и постъпих на работа в British Museum. И оттогава работя там", обобщава накратко Констанца. Може би от скромност пропуска да спомене, че конкурсът за работа е много труден, а конкуренцията - огромна, защото десетки специалисти се съревновават за едно място.

Хубаво, но трудно

Работата в Британския музей е престижна, но никак не е лесна. Всеки ден през него минават по 20 000 посетители. През последната година обаче той е отворен само два месеца. Работата на Констанца Колева е да показва изложби на посетители, да събира информация за творците, участващи в изложбите, и да организира посетителски групи от цял свят. Тя описва Британския музей като огромен замък, в който работят над 1000 души, включително и четирима българи.

Професиите на работещите тук са археолози, геолози, художници, историци. Констанца работи с колеги от всички отдели, за да взема информация, необходима за посетители или за някого, който иска да пише статия за музея. Но няма право да пипа предметите в музея.

В Британския музей идват и български посетители. "Българите рядко задават въпроси, но са добри слушатели. На няколко пъти ми се е случвало нашенци да търсят предмети от България в Британския музей. За жалост няма много и повечето са в хранилищата" - разказва Констанца Колева. В музея има общо 8 милиона предмета, но само 2 милиона от тях са изложени за посетители. Около двадесетина са предметите от България и всички те са от XIX век. "Това са битови предмети - менчета за вода, лейки за поливане, носии от Западна България, икони. Тези предмети ги има в старите къщи и в мазето на бабите ни, така че не съм ходила да ги гледам специално в музея" - коментира тя.

А накъде след това

Хасковската художничка не се отказва от желанието си да твори. Но това не й стига. Тя иска да учи и други на насладата на живописта. Затова новата й цел е да стане преподавател в средно училище и ще започне отново да учи - педагогика за дизайнер и художник. Така Констанца ще комбинира опита със знанията и интересите си. За нея работата на учителя е много значителна. Избрала е да учи и едновременно да работи в средно училище. И още по-точно - в две средни училища по половин учебна година. "Накрая ще защитавам диплома в университета "Голдсмитс", Лондон - там, където станах магистър", казва младата художничка.

Интересите и амбициите й са насочени към преподаване на изкуства, арт терапия, занаяти и кураторска работа. Нейната мечта е да отвори пространство, което е училище за изкуства и галерия, и тя вярва, че може да ръководи свои собствени проекти, след като натрупа опит.

Творчески почерк

Констанца минава през различни техники на рисуване, харесва й да опитва, да търси различен начин на изразяване. Определя творческия си стил като абстрактен експресионизъм. Напоследък често прави колажи - с предмети, които й носят спомен. "Колажът е много добър начин да включиш нещо материално от живота си в духовността на една картина. Това може да е например един билет, вестник или дреха. Тайно и рядко правя и реалистични платна, но те са по-скоро за мен. Понякога имитирам стилове на сюрреалисти, кубисти, за да опитам нещо, което не съм правила досега. Но платната ми имат почерк и може да се разпознае, че авторът съм аз", категорична е Констанца.

Тя обаче е разочарована от дизайна, защото от нея искат всичко да го направи на компютър. След което машина принтира продукта й. "Художествената работа е много малко. А аз съм повече занаятчия. Все пак правя дизайн на свещници или лампи, понякога маски. Правя ги винаги с ръцете си", споделя още тя.

Творчеството й продължава да я свързва и с България. Поредното завръщане е на изложба в сътрудничество с Анастасия Тонкова в галерия "Петко Чурчулиев", Димитровград, през 2018 г. Двете излагат картини и колажи, посветени на дилемата на младото поколение, живеещо в чужбина и мислещо за дома. Изложбата е наречена "Малко тук, малко там". Друго важно за творчеството й събитие е проведеният в Обединеното кралство благотворителен търг в подкрепа на Британското национално аутистично общество. За него Констанца дарява парче ръчно изработена дантелена плоча. На 11 май тази година художничката е поканена да участва със свои автопортрети в "Брук Лейн галери". "За мен това е престижно участие, защото е в известна галерия в артистичния квартал Брук Лейн", каза Констанца Колева.

Все още няма коментари
Нов коментар