🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Градски копки в Стара Загора

Средата активно се променя с ремонти за над 35 млн. лв. за последните две години. Някои от тях закъсняват, въпреки че са ключови за градската среда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ремонтите в Стара Загора кипят с пълна сила в последните няколко години. Някои от тях закъсняват, други предизвикват критики, трети са особено важни за градската среда. "Капитал Градове" подбра някои от тях в списъка долу.

Ремонт на Парк "Митрополит Методий Кусев" - "Аязмото"

изпълнител: ВДХ

стойност: 7 млн. лв.

етап: завършен

Парк "Митрополит Методий Кусев", по-известен като "Аязмото", е недвижима културна ценност в историческата си част, затова и ремонтът му привлече голямо медийно внимание. Работата по него започна още през ноември 2017 г., а срокът беше девет месеца и изтече през август 2018 г. Все пак официалното разрешение за ползване на ДНСК е получено през януари 2019 г. Ремонтът беше съфинансиран от оперативна програма "Региони в растеж".

Обновиха се алеите и се засади растителност, осветлението е подменено с LED лампи, на територията на целия парк има видеонаблюдение, парковите мебели също са подменени.

Ремонтът обаче породи и някои противоречия. Според материал на сайта "За истината" неправителственият сектор е констатирал, че към датата на подписване на Акт 15 е имало недовършени работи, а за растителността - най-голямата ценност на парка, мерките не били достатъчно адекватни.

Реконструкция на зоопарка

изпълнител: обединение между "Трейс груп холд" и "Смарт билд дигитал"

стойност: 4.2 млн. лв.

етап: в момента продължава

Другият ремонт, който се случва в "Аязмото" с финансовата подкрепа от "Региони в растеж", е този на зоопарка. Той е създаден през 1957 г. и е вторият в страната след столичния. Договорът за него беше подписан през октомври 2019 г. и според информационната табела, поставена пред входа, ремонтът трябваше да завърши в началото на февруари 2021 г. Видно от техниката, разположена из зоопарка, към началото на април работата не е приключила. "С решение на Общински съвет - Стара Загора, беше удължен срокът на договора по кредита, който финансира ремонтните дейности, с шест месеца във връзка с издадени актове за спиране на строителните дейности при лоши метеорологични условия и във връзка с епидемиологичната обстановка. Първоначално изготвените графици претърпяха промени поради затварянето на градовете и невъзможността на хората да стигнат до работното място, което доведе и до забавяне на доставки на материали. Възникнаха и непредвидени трудности, свързани с грижите и обслужването на животните", уточни писмено главният архитект Виктория Грозева. След приключване на строително-монтажните дейности на обекта ще бъдат изчислени сроковете за завършване във връзка с дължимите неустойки, уточнява тя.

Обновяване на Летен театър в парк "Митрополит Методий Кусев"

изпълнител: обединение между "Рест - Димитров" и "Елми"

стойност: 2.94 млн. лв. с ДДС

етап: започнат

Другият обект, който ще получи нов облик в "Аязмото", е летният театър. Първата копка беше направена през март 2021 г. и по договор срокът за изпълнение е осем месеца. Това значи, че ако всичко приключи в предварително уговорения срок, проектът трябва да готов до края на годината.

Нова визия и благоустрояване на Руски пазар

изпълнител: "Вал-ком"

стойност: 4.36 млн. лв.

етап: започнат

Руският пазар в Стара Загора също ще се промени коренно. От визуализациите на проекта изглежда, че ще получи модерен вид, като ще представлява покрит пазар с минимум 115 търговски щанда и с разгъната застроена площ близо 2400 кв.м. Той ще се оформи на мястото на стария пазар. Работата започна през септември миналата година. По договор изпълнителят има девет месеца за строителството, като от общината твърдят, че то върви "с добри темпове" и очакват да бъде приключено в срок.

Скейтпарк в парк "Артилерийски"

изпълнител: "Смарт билд дигитал"

стойност: 299 хил. лв.

етап: незавършен

След като самият парк "Артилерийски" беше разширен и обновен, дойде и проектът за скейтпарк в едната му част. Завършването му изглежда, че закъснява доста спрямо предвиденото. Договорът беше подписан на 5 ноември 2019 г., а срокът за строителство беше 90 дни от откриване на строителна площадка. В информационната табела на обекта се посочва, че началната дата е през януари 2020 г. Закъснението е вече близо година, като след приключването на обекта общината ще изчисли какви неустойки ще дължи строителят, казаха от общината. Забавянето на проекта се дължи на епидемиологичната обстановка и спиране на строителните дейности при лоши метеорологични условия, пишат още от администрацията.

Към средата на март са изпълнени дейности по ВиК, електроснабдяване и монтаж на осветление и се работи по полагането на основата на площадката. Сега се очаква да бъде открит в началото на лятото, обясниха в отговори до "Капитал" от общината. Общата площ на скейтпарка е над 800 кв.м.

Станционна градина

изпълнител: ВДХ

стойност: 4.33 млн. лв. с ДДС

етап: изпълнява се

Договорът за ремонт на Станционната градина, която се намира точно срещу входа на жп гарата в Стара Загора, е подписан през май 2020 г., а първата копка беше направена през юли същата година. Проверка на "Капитал" през март показа, че целият парк е разкопан. Срокът по договор е 270 дни, което значи, че през 2021 г. обектът трябва да бъде завършен, ако не възникнат оправдания от страна на строителя, както при другите обекти на общината. Проектът се съфинансира по оперативна програма "Региони в растеж". Това е първият ремонт от създаването на Станционната градина в началото в ХХ век.

Ремонт на жп гара Стара Загора

изпълнител: "Парсек груп", "Престиж бизнес - 93", "Бигла - III"

стойност: 12.8 млн. лв. с ДДС

етап: изпълнява се

Това е единственият проект в списъка, чийто възложител не е община Стара Загора, а държавата в лицето на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Ремонтът се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Сградата на гарата в Стара Загора е построена през 70-те години и оттогава не е ремонтирана. В основната сграда ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и ще бъде изградена нова климатизация. Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност. По план ремонтът трябва да приключи през 2021 г.

Зала "Арена Стара Загора"

етап: конкурс за проектиране

Спортните зали - проекти от спорна необходимост и ефективност в българските градове (както е в Шумен и Бургас) няма да подминат и Стара Загора. През декември 2019 г. общината обяви конкурс за избор на идеен проект за многофункционална спортна зала в парк "Артилерийски". Капацитетът й ще е с 5200 седящи места. Проектът ще се финансира с пари от държавния бюджет. До момента са отпуснати 14.5 млн. лв. от правителството, но в документацията е посочено, че общата прогнозна стойност на инвестицията (изпълнение на СМР, съответстващи на заданието) е 23.5 млн. лв. с ДДС. Идеята е в залата да се провеждат спортни събития, концерти, изложби и конференции.

В състезанието са участвали 13 проекта, казват от общината. За изпълнител на идейния проект бе избрано архитектурното студио "Атек - ВД". Решението за избор на изпълнител вече влиза в сила, защото Върховният административен съд отхвърли жалбите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар