🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Транспортът и земеделието "поумняват" с Vivacom

Телекомът превръща в реалност интернета на нещата с две нови smart решения за бизнеса – Vivacom Smart Locator и Vivacom Smart Monitor

Транспортът и земеделието "поумняват" с Vivacom
Транспортът и земеделието "поумняват" с Vivacom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно сте чували за т.нар. Интернет на нещата (internet of things, или IoT).

Може дори вече да сте го ползвали, без да подозирате. Ако сте се сблъсквали с "умно" осветление, което включва лампа чрез датчик за осветеност, когато навън се стъмни, значи сте имали поне индиректен досег с IoT света. Най-просто казано, интернетът на нещата представлява самоподдържаща се мрежа от компютърни системи и дигитални сензори, които автоматично обменят информация помежду си, обработват я с минимална човешка намеса и предлагат по-ефективни решения за управление на публичната и градската среда или пък на вашия бизнес. И всичко това трудно може да бъде реализирано без помощта на телеком операторите, които осигуряват бърза и надеждна цифрова среда за пренос на данни.

Интеграция на smart услугите

Интернетът на нещата ни дава отдалечен достъп за измервания за различни активи, които са важни за потребителите.

Компаниите могат да наблюдават в реално време своята собственост, без да има нужда да са на терен, да получават информацията дистанционно на крайно устройство - компютър, таблет, телефон или друго. Клиентите могат да локализират неподвижни или мобилни обекти или пък да получават справки и чрез анализ на тази информация да вземат навременни решения за оптимизиране на работния процес, за разходите си или за да предприемат някакви своевременни мерки, в случай че възникне проблем", коментира Таня Симонова, старши специалист "Продукти и услуги" във Vivacom.

Това, което телекомът предлага с Vivacom Smart Locator и Vivacom Smart Monitor, е цялостно решение, което представлява съвкупност от крайни устройства - в случая сензори, които подават информация през определен интервал от време. Те имат автономно захранване с батерия, чийто живот е от порядъка на 2 - 5 години и същевременно са с много компактни размери.

В решението влиза и свързаността, осигурена от Vivacom, която може да е през GSM или LoRa мрежа, като последната гарантира по-добра енергийна ефективност. След това сензорите подават показанията към централизирана облачна система. Тя приема информацията, обработва я и съответно данните се визуализират за крайния потребител. Другата част от решението е уеб базираната платформа, която има интуитивен интерфейс и чрез която клиентите могат да наблюдават активите и обектите. Информацията може да се наблюдава и чрез мобилно приложение. "Самите устройства са много малки и тъй като са със собствено захранване, са лесно преносими.

По този начин имаме възможност да направим най-различни специфични решения с разнообразно приложение. В зависимост от устройствата, които постоянно ще добавяме към платформата, а също така ще комбинираме, ще можем да предложим все по-голяма персонализация според нуждите на клиента.", разказва Таня Симонова. Пускането на 5G мрежата на Vivacom също така ще отвори нови хоризонти за развитие в сферата на IoT - както по линия на технологиите, така и като възможности да се подпомогне бизнесът. Тя многократно ще скъси времето за реакция в комуникационната среда, когато трябва да се предават данни, а това е ключово за доста компании, които до момента са търсили такъв тип решения, но не са успявали да получат нужното именно заради по-високото закъснение на сигнала.

"Намери" и "проследи" дистанционно

Най-общо казано, ключовото предимство на Vivacom Smart Locator и Vivacom Smart Monitor е, че платформата своевременно известява съответния потребител в случай на някакво събитие и предизвиква някаква реакция, което допринася за оптимизирането на разходите на бизнесите ил пък за предотвратяването на инциденти. След автоматизиран анализ на информацията може да се реагира бързо, така че да се ограничат евентуални щети.

Vivacom Smart Locator е услуга, която дава възможност за наблюдение на различни статични и мобилни активи. Например за следене на някакви превозни средства - коли, тротинетки, велосипеди, тежкотоварни машини и т.н.

Тя ни позволява да локализираме движението на пратки, материали, техника. А също така да наблюдаваме придвижването и поведението на селскостопански животни в някоя ферма и дори на хора - да кажем, пациенти в болнично заведение или пък в някой хоспис. "Smart Locator е изключително полезно за транспортни и куриерски компании, индустриални предприятия, застрахователни компании и фирми, които отдават под наем превозни средства. Интелигентните сензори могат да се използват за предотвратяване на кражби на автомобили или техника, както и за проследяване на ценни пратки в реално време", споделя Таня Симонова.

И продължава: "Може да се наблюдават текущата локация, начална и крайна точка на движение, посока и време за изминаване на разстоянието, координатите с точен час и дата при придвижването на обекта. Може да се зададат различни зони за геолокация и да се получават известия при напускането им, което също е вид превенция. Решението дава история на изминатите маршрути за даден период, която може да се визуализира върху карта и е интуитивно подадена към потребителя.

"Клиентите могат да локализират неподвижни или мобилни обекти или пък да получават справки и чрез анализ на тази информация да вземат навременни решения за оптимизиране на работния процес."

Таня Симонова, старши специалист "Продукти и услуги" в Vivacom

Платформата позволява изготвянето на най-различни справки по критерии спрямо нуждите на клиента." Vivacom Smart Monitor от своя страна дава възможност за наблюдение на околната среда - както външната, така и вътрешната, тъй като единият от датчиците позволява отчитане на различни параметри в затворени пространства.

Чрез платформата може да се следят текущото състояние на температурата и влажността на въздуха, както и да се правят статистики за изминали периоди. Данните могат да се анализират, да се наблюдават конкретни тенденции, след което обобщената информация да се експортира в обработваем файл. Чрез анализа на тези данни всеки бизнес може да предприеме адекватни мерки, за да оптимизира вътрешните си процеси и разходите - например за електричество, и по този начин да има по-голям контрол върху тях. "Vivacom Smart Monitor би могъл да се приложи за наблюдение на сървърни помещения като допълнителна превенция от аварии. Например да алармира при повишаване на температурата, което е особено важно във времена, когато работим предимно отдалечено. Услугата позволява наблюдение на отдалечени имоти, сгради, офиси или хотели, които работят сезонно. Тя намира приложение и във винарски изби и ферми, където контролът над температурата и влажността е от определящо значение за продуктите и готовата продукция", разяснява Таня Симонова.

Другият сензор по линия на тази услуга е Smart Agriculture. Той дава възможност на земеделците да наблюдават температурата и влажността на почвата, както и осветеността на околната среда. С допълнителна сонда могат да се измерват и различни химически параметри. Това е изключително подходящо за различни типове култури, където състоянието на почвата е от основно значение. Smart Agriculture е изключително полезен за планирането, начина на третиране и обработката на почвата в зависимост от отглежданите посеви. Тази услуга е фокусирана върху наблюдението на земеделската продукция на открито, на културите в оранжериите и дори на тревата на голф игрищата. Чрез следенето на тези параметри можем да регулираме поливането спрямо текущото състояние на почвата и по този начин както да повишим качеството на отгледаните растения, така и да оптимизираме разходите за вода и електричество.

"В региона на Стара Загора и Хасково винопроизводството е доста развито и въпросните решения могат да се използват при отглеждането на лозя и поддържането на винарски изби", обобщават от Vivacom.