🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата инвестиция - "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД

Германската компания започва да прави и бетонна техника в България

Новата инвестиция - "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД
Новата инвестиция - "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската фирмена група "Либхер" е световен производител с над 50 хил. сътрудници, които допринасят за технологичния напредък в различните ѝ отрасли. Концернът, който е 100% семейна собственост, дължи своя глобален успех и популярност на върховите си постижения в множество области - от земекопна и строителна техника, минно дело и различни видове кранове, през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.

"Вече над 70 години стремежът към иновации и безкомпромисният ангажимент на "Либхер" към качеството са гаранция за доволни и лоялни клиенти във всички продуктови области. Работата в "Либхер" означава да се концентрираш върху важните неща, разчитайки на силна подкрепа, както и да изпитваш удовлетворение от създаването на вдъхновяващи продукти."

"Нашето мото като работодател отразява точно това: One Passion. Many Opportunities.

Свързва ни страстта към техниката и решителността да предлагаме изключителни продукти на клиентите си. Същевременно всеки има свободата да реализира своите идеи и да допринася за създаването на вдъхновяващи продукти от нова генерация", коментират от компанията.

Германската група избира България за производствен център още в края на миналия век, а 20 години по-късно вече има три предприятия. Първото е "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона "Марица", в момента част от пловдивската "Тракия икономическа зона". Развитието на завода е по възходяща линия, като в последната класация К100 на "Капитал" за най-големите компании дружеството е лидер в сектора за машини и оборудване. След решението за навлизане в България преди 22 години компанията изгради и втори завод в региона на Пловдив - за производство на климатични системи за влакове, като тези дейности са обособени в дружеството "Либхер - Транспортейшън Системс Марица" ЕООД. В началото на юли германската група регистрира трето дружество в България - "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД, с предмет на дейност производство на бетоновози. Няколко месеца по-късно заводът вече е изграден и част от производствените линии работят.

Германската група "Либхер" по всичко личи, че е доволна от дейността си в България. След като успешно работят два завода край Пловдив, ръководството взема решение и за трети - за бетонна техника. В момента групата развива нова стратегия за това направление. Необходимо е производителността и ефективността на разходите да бъдат повишени допълнително. Поради тази причина монтажните възли, които са доста трудоемки, трябва да бъдат доставяни на компанията майка от друг обект. Пловдив е много подходящ за тази цел, още повече че и други продуктови направления на "Либхер" вече успешно работят.

Целта е с новото производство да се използва допълнително синергията и да се разширят дейностите на групата в Пловдив. Типично по германски се действа организирано и бързо - дружеството "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД е регистрирано в началото на юли с предмет на дейност производство на бетоновози. Няколко месеца по-късно новият завод вече е построен, а производствените линии са отчасти в експлоатация. Вече се произвеждат успешно окомплектовани бетоносмесители и компоненти за бетоносмесители с високо качество, разказват от компанията, но засега не разкриват размера на инвестицията. Официалното откриване е планирано да бъде в средата на следващата година.

По-важното е, че строителни компании и фирми за транспорт на бетон от доста региони не само в Европа вече са клиенти на завода. Директно от фабриката в България с готови бетоновози се снабдяват клиентите от цяла Източна Европа, Израел, Саудитска Арабия и Русия. На завода майка в Бад Шусенрийд в Германия се изпраща предварително сглобено оборудване и след допълнителен монтаж се снабдяват клиентите в Западна Европа.

Пандемията не е довела до проблеми, защото дружеството спазва стриктно разпоредбите и мерките за ограничаване. Вниманието е насочено основно към здравето на сътрудниците и запазването на всички работни места. Досега не е закрито нито едно работно място заради пандемията.

В новия завод за бетоносмесители е необходим предимно персонал за металообработване и монтаж, но също така и за електротехника. Това са например професии като инженери, механици, заварчици, логистици, специалисти по контрол на качеството и административни служители. Компанията осигурява модерни и безопасни работни места, конкурентно възнаграждение в зависимост от постиженията и обширна социална програма. Безопасността на труда и здравето на сътрудниците са с основен приоритет. Новото производство в Пловдив вече се утвърждава като важна част от направлението "Бетонна техника" на "Либхер" и ще осигури сигурни работни места за много години напред.

Повече информация за кариерните възможности може да се намерят на jobs.bg, на фирмения сайт www.liebherr.bg или на телефон: 032/ 505 780