🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

13-те маймуни на Пловдив

Проектът за нов зоопарк е символно преплитане на лоша поръчка, административни неуредици, тонове дела и политически борби

Към днешна дата единствените обитатели на запустелия комплекс са дузина маймуни, които живеят в единствената сграда, която има Акт 16
Към днешна дата единствените обитатели на запустелия комплекс са дузина маймуни, които живеят в единствената сграда, която има Акт 16
Към днешна дата единствените обитатели на запустелия комплекс са дузина маймуни, които живеят в единствената сграда, която има Акт 16    ©  Цветелина Белутова
Към днешна дата единствените обитатели на запустелия комплекс са дузина маймуни, които живеят в единствената сграда, която има Акт 16    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Ако се разхождате по алеята до пловдивския гребен канал, пустото заграждение в единия край надали ще събуди кой знае какъв интерес. На пръв поглед то наподобява занемарен парк или пък строителен обект, замразен за зимните месеци.

Там обаче от много години насам живеят маймуни. Първо са били 11 на брой, към момента са 13. Маймуната не е типичен животински вид за Пловдив, както е известно, особено от вида зелена морска котка. Представителите на този вид са останка от времената, в които градът имаше зоологическа градина.

И по-конкретно - 2008 г., когато паркът беше затворен от Министерството на околната среда и водите заради факта, че не отговаряше на минималните изисквания за такова съоръжение. Вече 14 години вторият по големина град в България се опитва да построи наново зоопарка си. По всичко изглежда, че това няма да стане факт скоро. И докато кметове се сменят, строители се редуват, а останалите животни отдавна са раздадени, маймуните са останали тук - никой не ги пожелал, затова живеят в единствената сграда на терена, която има Акт 16.

Мечки, вълци, розово фламинго...

Още при избирането му през 2011 г. тогавашният кмет Иван Тотев обеща това да бъде един от приоритетите му. Обещанията валяха, щедри и благодатни. Това щеше да бъде "най-добрата зоологическа градина в България", 3D проектите обещаваха някакъв животински "Дисниленд", един милион посетители трябваше да дойдат още в първата година. В презентациите за парка се говореше за нови видове, които ще допълнят мечките и вълците - розово фламинго, бизони, азиатски видри, камили, бронзова пуйка, патагонска мара.

Беше планирано разширение от 9 на над 40 декара.

Проведена е поръчка на стойност 3.8 млн. лв. с ДДС, но в най-добрите традиции на царуването на ГЕРБ кандидатите са върнати заради "пропуски в документацията", след което само един от тях подава отново документи. Въпреки протестите на опозицията Тотев прекратява поръчката и минава на пряко договаряне с изпълнителя - "Запрянови 03". Сумата внезапно скача с почти 700 хил. лв. и фирмата получава правото да строи срещу 4.5 млн. лв.

Строителството започна през 2015 г., срокът е 180 дни от отварянето на площадката, а парите идват от държавната субсидия за "Столица на културата".

...и няколко прокурори

Още в края на същата година строителството е спряно с подпис на зам.-кмета Димитър Кацарски. Поводът вероятно е дело на природозащитници. В своя иск те претендират, че строежът на новата зоологическа градина е незаконен поради липса на законно одобрен устройствен план на града, на законно издадено строително разрешение и на задължителната процедура по екологична оценка.

Това обаче е само началото на правните проблеми. В началото на 2017 г. Софийската градска прокуратура, където разследването е прехвърлено от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, обвинява Иван Тотев за престъпление по служба във връзка с поръчката. Тогава той за кратко беше свален от кметския пост, но впоследствие успешно обжалва отстраняването и се върна.

Пловдивският съд връща обвинението заради пропуски, а в същото време цялото дело се прехвърля към Специализираната прокуратура, където следите му се губят.

Последното публично известно движение по казуса е от юли 2018 г., когато Специализираният наказателен съд върна делото отново за отстраняване на съществени процесуални нарушения в обвинителния акт.

Дела и животни

Делото срещу Тотев всъщност е прекратено. Това стана ясно от разговор на "Капитал" с бившия кмет, който по същество потвърди, че в началото на 2021 г. прокуратурата е прекратила делото, но отказа какъвто и да било коментар по темата с аргумента, че в момента тече предизборна кампания.

Другото дело - това на природозащитниците, стига до Върховния административен съд, който през февруари 2019 г. се произнася, че няма пречки дейностите да бъдат подновени. Зоопаркът дори с надежда обявява поръчка за доставка на животни, която е проведена успешно.

Нито работите се подновяват обаче, нито животните идват. Защото има друг проблем - избраният строител също има претенции. След като Здравко Здравков е избран за кмет, той се среща с фирмата, за да обсъдят размразяването на дейностите. Оказва се, че те претендират за доста сериозно количество извършени дейности, които не са били платени.

"От фирмата изпълнител "Запрянови 03" са завели дело в районния административен съд, имат претенции за някаква сума, която отива над милион", каза за "Капитал Градове" Георги Божев, директор на общинско предприятие "Зооветеринарен комплекс", под чиято шапка е и зоопаркът.

Делото е на първа инстанция от около година. Заради това, оказва се, нищо в клетия зоопарк не може да бъде пипано.

"В този момент каквато и да било довършителна работа би могла да повлияе на хода на делото. Поне на първа инстанция трябва да има някакво решение на съда, да минат експертизите, няколко пъти досега те биват връщани, вещите лица се подменят", добави Божев.

Това е единствената причина, поради която нe може да се завърши строителството, твърди той. Това не е точно така - нова поръчка за надзор не е пускана, а старата поне според регистъра е прекратена.

Така маймуните, изглежда, ще поостанат сами още известно време.

Все още няма коментари
Нов коментар