🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Перла в короната - "Либхер-Хаусгерете Марица"

Първият завод на "Либхер" в България вече произвежда над 1 млн. хладилници и фризери на година

Перла в короната - "Либхер-Хаусгерете Марица"
Перла в короната - "Либхер-Хаусгерете Марица"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската фирмена група "Либхер" е световен производител с над 50 хил. сътрудници, които допринасят за технологичния напредък в различните ѝ отрасли. Концернът, който е 100% семейна собственост, дължи своя глобален успех и популярност на върховите си постижения в множество области - от земекопна и строителна техника, минно дело и различни видове кранове, през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.

"Вече над 70 години стремежът към иновации и безкомпромисният ангажимент на "Либхер" към качеството са гаранция за доволни и лоялни клиенти във всички продуктови области. Работата в "Либхер" означава да се концентрираш върху важните неща, разчитайки на силна подкрепа, както и да изпитваш удовлетворение от създаването на вдъхновяващи продукти."

"Нашето мото като работодател отразява точно това: One Passion. Many Opportunities.

Свързва ни страстта към техниката и решителността да предлагаме изключителни продукти на клиентите си. Същевременно всеки има свободата да реализира своите идеи и да допринася за създаването на вдъхновяващи продукти от нова генерация", коментират от компанията.

Германската група избира България за производствен център още в края на миналия век, а 20 години по-късно вече има три предприятия. Първото е "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона "Марица", в момента част от пловдивската "Тракия икономическа зона". Развитието на завода е по възходяща линия, като в последната класация К100 на "Капитал" за най-големите компании дружеството е лидер в сектора за машини и оборудване. След решението за навлизане в България преди 22 години компанията изгради и втори завод в региона на Пловдив - за производство на климатични системи за влакове, като тези дейности са обособени в дружеството "Либхер - Транспортейшън Системс Марица" ЕООД. В началото на юли германската група регистрира трето дружество в България - "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД, с предмет на дейност производство на бетоновози. Няколко месеца по-късно заводът вече е изграден и част от производствените линии работят.

От 14 хил. до над 1 млн. на година - този внушителен скок в производството на хладилни уреди реализира германската компания "Либхер" в България за 20 години. Семейната група изглежда, че е взела отлично бизнес решение, когато в края на миналия век е избрала Пловдив за своя производствена база. Инвестицията се отплаща, а високото качество на хладилниците и фризерите привлича много клиенти - български и на международните пазари.

От момента на своето основаване "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД се развива много динамично. Българското дружество е част от направлението за бяла техника на групата, което е лидер в сектора. В производствената база край Пловдив вече над 20 години се произвеждат широка гама от висококачествени хладилници и фризери за домашна употреба. "През 2020 г. постигнахме рекордно производство от над 1 млн. хладилни уреда. В момента при нас работят над 2000 души", обясняват от компанията.

Упоритостта и инвестициите се отплащат - в последната класация К100 на "Капитал" дружеството е лидер по приходи за 2020 г. в сектор "Машини и оборудване". Успехът до голяма степен се дължи на правилното управление на кризата по време на пандемията от коронавирус. Компанията не спря производство и успешно реорганизира процесите си. Доброто представяне се дължи на повечето поръчки през миналата година, довели и до наемането на още над 200 сътрудници в производството.

Ключът към успеха

"Ключът към успеха са нашите сътрудници", гласи една от основните ценности на собствениците от семейство "Либхер". Българското дружество предлага на работещите уважение, коректност и сигурност, здравословна и ергономична работна среда.

Развитието на всеки сътрудник е пряко свързано с развитието на фирмата. Доказателство за това са многото и различни възможности, които се предлагат. Фирмата инвестира сериозни средства в цялостни обучителни програми. От друга страна, Учебният център на "Либхер" вече над десет години подготвя специалисти за позициите "Машинен оператор" и "Механик", а от 2019 г. започна подготовка по нова специалност - "Електротехника и автоматизация". След успешно завършване те получават възможност за реализация на отговорни позиции в производствените отдели, в този по поддръжката и на други по-специализирани места.

"При нас всеки студент, обичащ машинните технологии, както и ИТ може да намери своето място. Предлагаме възможности за платен стаж без ограничение на продължителността, както и стипендиантска програма с месечна стипендия до приключване на настоящата образователна степен, осигуряваме езиково обучение и др.", разказват от компанията.

Реализация в предприятието могат да намерят както хора с желание за работа в производството, така и специалисти с технически, ИТ и икономически профил в административните отдели. Работи се в глобална среда и всеки ден се обменят знания в международни екипи. Конструктори, технолози, хладилни инженери, ИТ разработчици са в тясно сътрудничество с фирмите от клъстера - "Либхер-Хаусгетере Окзенхаузен" в Германия и "Либхер-Хаусгерете Лиенц" в Австрия. Към тази група предстои да се включат и поделенията в Индия и Малайзия.

Повече информация за кариерните възможности може да се намерят на jobs.bg, на фирмения сайт www.liebherr.bg или на следните телефони: 032/ 505 414 или 032/501 500.