🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Техно тепета: Altitude Attitude представя шест места в Пловдив през видеосетове на електронни артисти

Проектът, който се фокусира върху българските селектори и диджеи, ще продължи с нови събития през 2022 г.

Julieta Intergalactica по време на изявата си на Сахат тепе
Julieta Intergalactica по време на изявата си на Сахат тепе
Julieta Intergalactica по време на изявата си на Сахат тепе
Julieta Intergalactica по време на изявата си на Сахат тепе
Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Шестима български диджеи, шест открити локации и пет тепета. Проектът Altitude Attitude организира поредица от изпълнения в Пловдив, които включват преобразяване на съответните места, а заснетите едночасови сетове бяха поетапно представени онлайн по-рано тази есен. Поредицата ще продължи на нови локации през следващата година.

Избраните локации бяха Паметникът на Съединението, където инициативата дебютира на 4 септември, Бунарджик, Младежки хълм, Небет тепе, Сахат тепе, Братската могила. Досега участвалите диджеи са все имена, активни на сцената и познати на хората, които са често из клубовете в малките часове на нощта: sayulke, електронното трио Borne Aloft, Laylla Dane, която живее и работи между Берлин и София, denitza, Julieta Intergalactica, музикалната персона на художника Ясен Згуровски и Technobeton. Преди всяка изява монументите и зелените пространства на съответните места са почиствани.

Кое от тези пространства най-много се е вписало със самата музика и дори може по-често да бъде използвано по-често за подобни събития? "Под паметника Альоша, на Бунарджика, се получи суперкупон с Borne Aloft, при това напълно непринудено, беше вторник. Определено би било супер един ден да организираме стабилен рейв горе, а Братската могила вече е набелязана за тази цел догодина", казва Самуил Кехайов, диджей под псевдонима sayulke и през годините свързван с аудио-визуалния проект "Мелформатор", популярната поредица партита Nordic Soundscapes, програмите на клуб Void и artnewscafe.

Плановете на Altitude Attitude за 2022 г. включват "няколко епични локации". "В момента не искаме да разкриваме кои са те, но можем да кажем, че са внушителни, емблематични за страната и че на тях биха станали мегадобри кадри", казва Кехайов.

Сетовете са снимани в рамките на месец и половина от Lyon Visuals, а 3D мапингът е на Петко Танчев, сценограф в Държавната опера в Пловдив, съосновател на творческо студио SenseLab и на "Мелформатор", заедно със Самуил Кехайов.

Проектът е част от инициативите под знака на фондация "Пловдив 2019", което му отрежда по-различна роля. Сред важните елементи в инициативата е и това, че те ще бъдат видени от международна публика, и то не случайно: партньори на инициативата са и настоящите и бъдещите Европейски столици на културата - Каунас (Литва), Нови Сад (Сърбия) и градът, който ще поеме щафетата през 2023 г. - гръцкият Елевсина. Организациите зад кандидатурите им ще разпространяват видеата в сайтовете и социалните си мрежи.

"Основното, което искаме хората извън България да знаят, е, че тук има диджеи и продуценти, които пускат и създават музика на световно ниво. Артисти, които имат способностите да направят суперпарти във всеки един от уважаваните клубове по света и да накарат публиката да избухва", казва един от организаторите на проекта, Александър Владимиров, също така главен редактор на онлайн медиата за електронна музика Fonoteka Elektrika и водещ на музикалните епизоди на подкаста "На една вълна" на Гьоте-институт. "Трябва да се заявим на световната карта по-стабилно, за да може следващия път, когато някой чужд артист получи покана за България, да не се чуди дали тук изобщо има някаква електронна сцена."

Повече за мултимедийния проект и бъдещи премиери на видеата на fonotekaelektrika.com.