🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании в Пловдив: Машини, храни и (все така) тютюн

Ръстът в приходите на най-големите фирми в областта се запазва през 2020 г. - средно е 9% за топ 100 фирмите, също като 2019 г.

Големите компании в региона са свързани както с преработващата индустрия, така и с тютюна
Големите компании в региона са свързани както с преработващата индустрия, така и с тютюна
Големите компании в региона са свързани както с преработващата индустрия, така и с тютюна    ©  Цветелина Белутова
Големите компании в региона са свързани както с преработващата индустрия, така и с тютюна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Пловдив има славата на "втория град". Но в цялата област икономката, бизнесът, културата и образованието се развиват със сериозни темпове, които на моменти конкурират първия - София.

2020 г. обаче беше различна. Пандемията забави растежа дори в активния южен регион. Общият приход на топ 100 компаниите в област Пловдив е 12.03 млрд. лв. през 2020 г., като средният ръст на фирмите е бил около 9%. За сравнение - приходите през 2019 г. са били по-малко, 11.4 млрд. лв., а средният ръст на стоте най- големи фирми е бил същият.

И все пак оборотът на пловдивската стотица е огромен за мащабите на други региони в страната - например в Русе приходите за 2020 г. на топ 100 компаниите са 6.03 млрд. лв., почти двойно по-малко.

Въпреки че промишлеността напредва бързо, секторът - шампион в региона, остава търговията с приходи от 1.06 млрд. лв. Преработващата индустрия е на второ място с близките 1.03 млрд. лв. Тя обаче има най- голямата печалба от всички отрасли - цели 610 млн. лв. В нея като подсектор шампион са фирмите от сегмента на храните и напитките.

Първенците на Пловдив

Компаниите, които оформят челната тройка на най-големите дружества по приходи в област Пловдив, устойчиво остават същите като предходната година - "Табако трейд", КЦМ и "Инса ойл". И трите компании бележат спад в оборота през 2020 г.

"Табако трейд" е търговецът на едро с цигари, дистрибутор на продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. Съдружници във фирмата са дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пепелешев (който има и хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски. 2020 г. не е била мила с тях - компанията бележи спад от около 6% до 851 млн. лв. Същите трима души притежават и "Табако венчърс", която е на 6-о място в класацията за втора година поред, както и "Табако трейд Пловдив" (14), в която си партнират с Генчо Генов. Тези две дружества обаче растат. Общият приход на трите тютюневи компании е над 1.47 млрд. лв. през 2020 г., а печалбата - близо 8.3 млн. лв.

Производителят на цинк и олово КЦМ бележи спад от около 12% в приходите, но пък печалбата е пораснала над пет пъти до близо 27 млн. лв. през 2020 г. спрямо 2019 г. Председателят на надзорния съвет на компанията Румен Цонев обясни пред "Капитал", че спадът в оборота е заради спада в цените на металите.

Търговецът с горива "Инса ойл", собственост на Георги Самуилов, попада на трето място с почти 570 млн. лв. приходи и спад от 17%. Компанията е сериозен вносител през пристанището в Бургас и е наемател на данъчния склад за течни горива на терминал Бургас-изток 2. Самуилов притежава и едно от най-растящите дружества в класацията - "Петрол енерджи".

Иначе най-големият работодател в пловдивската стотица е държавният оръжеен производител "ВМЗ Сопот" (9), част от Държавната консолидационна компания - с над 3700 служители.

Пълен нагоре: строителство и маски

Ако с резултатите си от 2019 г. стоте най-големи пловдивски компании растяха и почти половината увеличаваха приходите си с двуцифрен процент, през пандемичната 2020 г. ситуацията е доста по-плаха.

Под една трета от фирмите в класацията имат толкова голямо увеличение в оборота. Най-много през 2020 г. расте строителната "Евро строй кънстракшън", която попада на 30-о място в класацията. Строителството е един от браншовете, които не бяха драматично засегнати от избухването на пандемията. Дори на този фон обаче асеновградското дружество е забележително. Увеличило е приходите си с над 200% - от 39.5 млн. лв. до 123.5 млн. лв. Това не е изненадващо - компанията е свързана с едни от най-големите получатели на средства от държавната фирма "Автомагистрали" покрай нейните инхаус договори - "Европейски пътища" и групата на "Грома холд", бившето "Агромах" (виж карето).

Самата "Европейски пътища" бележи ръст 36% и достига приходи над 181 млн. лв., като тя е и седмата най- голяма строителна компания в страната. Дружеството е мажоритарна собственост на Анка Савева, майка на Христо Савев.

Странният лидер по ръст

За 2020 г. "Евро строй кънстракшън" отбелязва ръст от 212% спрямо 2019 г. Приходите му достигат забележителните 123.5 млн. лв

Собственик на дружеството през фирмата си "Глобъл деливъри" е Ивайло Петков, но от много скоро. Петков влиза в асеновградското дружество през септември 2021 г., когато Ангел Маламов му прехвърля дела си. "Евро строй кънстракшън" притежава "Пътна и строителна лаборатория", която има същия адрес като "Европейски пътища". "Глобъл деливъри" пък е била собственост на Христо Савев, собственика на "Грома холд".

От отчетите на "Евро строй кънстракшън", публикувани в Търговския регистър, не става ясно на какво се дължи ръстът, няма и изпълнени обществени поръчки или проекти, сочи проверка в Агенцията за обществени поръчки и в регистъра на Камарата на строителите в България.

С над 50% расте и производителят на ограничителни системи (мантинели, парапети и т.н.) "Юпитер 05". Компанията има договори с пътната агенция, по които доставя мантинели за период от 4-5 години за Южен централен и Югоизточен район в България. Според справка на "Капитал", предоставена от Агенция "Пътна инфраструктура", само по тези два договора ведомството е платило на компанията над 20 млн. лв.

Друга фирма с отчетливо голям ръст в топ 100 в Пловдив е фирмата на Георги Самуилов "Петрол енерджи" (40) - с цели 134%.

Значително увеличение в приходите бележи и "Булфарма" (27) - с над 92%. Компанията се занимава с дистрибуция на лекарства, дезинфектанти и предпазни маски и облекла, което може би я прави най-логичното растящо дружество. Koмпанията е собственост на Михаил Тиков, който притежава болници, една от които е "Софиямед".

Ръст от около 42% има в приходите на още една компания от този сектор - "Бултекс 99". Фирмата за работно облекло и лични предпазни средства, собственост на Стефан Башев, достига 88 млн. лв. през 2020 г., като попада в един от най- подходящите сегменти за успехи в бизнеса през пандемичната година.

Тютюн, мляко и сладко

Особено силен е секторът на храните и напитките в Пловдив. Най-голям брой компании от сектора на преработващата индустрия са именно от този подсектор - над 730. Общият им приход е над 2 млрд. лв., а печалбата - близо 101 млн. лв. Конкретно производството на хранителни продукти е акумулирало над 1.6 млрд. лв. приходи.

Същевременно тютюневите изделия са водещи. "Сокотаб" (25) е най-голямата компания от сектора в топ 100 в Пловдив със своите 141 млн. лв. приходи и над 4.8 млн. лв. печалба. Дружеството е производител на тютюн и е част от международната група Socotab. "КТ Интернешънъл" (29), която е бившата "Кингс табако", също се занимава с тютюнопроизводство, като при нея малкият спад от 3% в приходите се компенсира от над 10 пъти ръст в печалбата, която е почти 5 млн. лв. Крайните собственици са Станислав Захариев и Николай Янев.

Базираната в Първомай "Алкао" (28) има почти незабележим ръст в приходите, но пък печалбата се увеличава с поне 25%. Фирмата е част от турския концерн "Алтънмарка" (Altinmarka) - производител на индустриален шоколад и шоколадови изделия. В България е от 2013 г., когато турският собственик купи в Първомай бившата фабрика за обработка на вълна на френската ADF за 9.3 млн. лв.

Другият сладък бизнес е на компанията "Агри България" (54), който расте стабилно през 2020 г. - приходите се увеличават с 41% до 63 млн. лв., а печалбата скача от 1.6 на 4.7 млн. лв. Дружеството се занимава с преработка на череши в село Радиново, които да се влагат в захарните изделия на италианския производител Ferrero.

Особено ключова за региона е и сделката за една от най-големите компании в хранителния бранш - "Обединена млечна компания" (38). Фирмата произвежда продуктите под марките "Верея", "Фибела", "Ханско", "Русалка". Началото на бизнеса е през 1998 г. като холдингово дружество, обединяващо мандри, контролирани от приватизационен фонд "Доверие". През април 2007 г. гръцката Vivartia придоби контрол върху ОМК в сделка за 18.7 млн. евро. През есента на 2020 г. Marfin Investment Group (MIG) - собственик на Vivartia Holdings, получи обвързваща оферта за придобиване на холдинга от базирания в Люксембург фонд за дялови инвестиции CVC Capital Partners. CVC оцени гръцкия холдинг на 600 млн. евро и ако се вземе пропорцията на българския бизнес - ОМК, неговата оценка би била между 35 и 42 млн. евро.

Със 17% расте пък производителят на безалкохолни напитки "Нова трейд" (53), сред които са марките Derby и изворна вода "Бачково". Компанията е еднолична собственост на Георги Тучев, като това я прави от малкото изцяло български хранителни фирми.

Машинни работи

Иначе традиционно в Пловдив на челно място е секторът на машините. С приходи от над 2.7 млрд. лв. и печалба от над 195 млн. лв. браншът е най-големият работодател сред сегментите на преработващата индустрия. Заводът за хладилници "Либхер" (5) е пораснал с близо 11% и приходите му са надвишили половин милиард.

Производителите на велосипеди "Макском" (13) и "Лидер 96" (34) бележат двуцифрен ръст.

Расте и "Осрам лайтинг" с ново име "Санмина България" (22), предприятие, която произвежда компоненти за осветителни тела. От 2021 г. компанията вече е собственост на американска фирма за различни сложни оптични, електронни и механични продукти като доставчик първо ниво и работи за сектори като комуникации, изчислителна техника и съхранение на данни, медицина, авиация и отбрана, промишленост, автомобилостроене, чисти технологии и др.

"Ханон системс Пловдив" (17), позната доскоро като "Магна Пауъртрейн Пловдив", е от малкото дружества в сектора на машините, чиито приходи падат сериозно - близо 37%. Там, както и при "СКФ Берингс България", част от шведския производител на лагери SKF (23), спадът вероятно е свързан с проблемите в автомобилното производство през 2020 г.

Спасението на маските

Друга компания от медицинския сектор е "БТЛ индъстрийз", но тя пък бележи спад в оборота през 2020 г. "Когато започна пандемията през март, както навсякъде по света, кризата ни удари много. Няколко месеца поред спадът на продажбите ни беше 60% спрямо предходната година", каза пред "Капитал" в края на 2020 г. изпълнителният директор на "БТЛ индъстрийз" Георги Петков. Компанията произвежда електронна медицинска апаратура, но тя не е свързана с нуждите по време на пандемията от COVID-19 - става въпрос за оборудване за физиотерапия, кардиология и естетична медицина.

През 2020 г. обаче предприятието преорганизира дейността си и започва да произвежда маски и респиратори. Фирмата все пак има 12% спад в приходите, но пък печалбата за 2020 г. расте с половин милион лева. Дружеството е част от чешката група BTL.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-|
    cose
    • - 1
    • + 3

    Нека проверим дали тази информация от статията не е просто cherry picking?

    ПРОИЗВЕДЕНА ПРОДУКЦИЯ в Пловдивска област
    2019 г. - 18 663 188 000 лв.
    2020 г. - 18 117 700 000 лв.
    Спад от -3%

    Среден списъчен състав наети по трудов договор в пловдивска област
    2019 г. - 222 236 души
    2020 г. - 211 493 души
    Спад от -5%

    БВП на човек от населението за 2020 г.
    1. София-град
    2. Софийска област
    3. Стара Загора
    4. Варна
    5. Враца
    6. Габрово
    7. Пловдив

    Нередност?
  • 2
    cose avatar :-P
    cose
    • - 1
    • + 3

    И не само cherry picking, но и директно заблуждаваща информация за пореден път.
    Госпожа Анна Костова не знае ли, че се изчислява средно претеглено, а не средно аритметично при различни обеми?
    Ръстът дори и на тези 100 фирми е "умопомрачителните" 1%, а не 9%.
    Защото почти всички големи фирми имат спадове от по 10% и фирма с 10 милиона оборот и ръст от 20% не може да компенсира спад на фирма с 500 милиона оборот и спад от 10%.

    Ама Капитал са написали само процентите като в детската градина в устрем пак да правят ПР на Пловдив и новите панелки по периферията, които колкото и да се напъват няма да могат да продадат, защото има далеч по-престижни и развити градове.

    Нередност?
  • 3
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 2

    Статията е твърде посредствена и манипулативна!

    Нередност?
  • 4
    veli7820 avatar :-|
Нов коментар