Пандемията преобърна рекламния пазар

Компаниите са предпазливи при планиране на инвестициите си в медии

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Пандемията със сигурност накара всички рекламодатели да преразгледат стратегиите си, независимо дали в посока на намаление на бюджетите, на запазване на вече планираните активности или - в редки случаи - увеличение. "На критичен анализ беше подложен и медиа миксът, където също се наложиха спешни промени в съответствие със ситуацията - изтегляне на бюджетите от външна реклама, кино, пренасочване към други канали или отлагане за следващ подходящ период", коментира пред "Капитал" Елица Павлович, Client service director в медийната агенция Mindshare. Необичайната ситуация с пандемията промени и сезонността на рекламата с голям спад в традиционно силните месеци април, май и юни и ранен старт на есенния сезон с ръст в инвестициите още от септември.

В България традиционно фармацията е водещият сектор в рекламните инвестиции, следвана от веригите магазини и хранителните стоки. "По обясними причини тези сектори на бизнеса бяха по-скоро печеливши или във всеки случай не и губещи от пандемията, така че запазват лидерството си без промени в класацията", според Елица Павлович. Промени има в четвъртото и петото място, като напитките слизат една позиция надолу след козметиката. Това според директора "Клиенти" в медиа агенция Mindshare се дължи основно на решението на Cocа-сola да спре рекламните си активности още в началото на извънредното положение, както и на късния старт и по-слабите активности на комуникацията на бира поради затворените заведения.

Ръст отчита битовата химия и минава нагоре с едно място в класацията, което се дължи на засиления интерес към почистващи и дезинфекциращи препарати, докато финансовите услуги слизат с едно място надолу. "Сред компаниите прави впечатление ръстът на инвестиции на "Натурфарма" с много нови продукти в портфолиото тази година и почти двоен ръст на бюджетите", обръща внимание Елица Павлович. От миналогодишните топ рекламодатели в топ 20 за първите десет месеца липсват компаниите Coca-cola и Telenor, традиционно присъстващи в класацията.

Краят на пандемичната ситуация все още не може да се предскаже, но добрата новина според някои директори на медиа агенции е, че повечето рекламодатели вече имат достатъчно месеци на наблюдения и анализи за това кои канали на комуникация работят най-добре и къде има смисъл да се инвестира. "Все пак има смисъл да се подчертае, че за рекламодателите все още има много притеснения, когато планират бюджетите си, особено когато започне ново затваряне по домовете на хора и определени бизнеси", каза медиа директорът на Argent Борислав Георгиев.

Телевизията остава много силна, като гледаемостта расте поради работата и ученето от вкъщи, както и ограниченията за пътуване, и това се вижда от данните за зрителския интерес на ГАРБ. Същите причини водят и до ръст в дигиталното потребление. "Ръстът на интернет потреблението и пазаруването онлайн бяха вторите по важност фактори при стратегическото планиране, но тук наблюдаваме интересен феномен - някои от най-големите сайтове и онлайн магазини също избраха телевизията като комуникационен канал, за да достигнат до потребителите", коментира Павлович. По думите й и рекламодателите, които искат да избегнат инфлацията, ще бъдат стимулирани да увеличат инвестициите си, но този ръст няма да е значителен. Според Павлович по-вероятната политика на повечето компании ще е за по-консервативен старт и запазване на възможност за промени, като при бъдещо възстановяване на нормалния живот може да видим едно силно второ полугодие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар