Най-големите комуникационни групи в България

Как се променят бизнес резултатите им през последната година

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

През 2019 г. ръстът на най-големите комуникационни групи в България се забавя. Ако през 2018 г. 10-те начело на класацията растяха с двуцифрени проценти, те приключиха 2019 г. едва с 3.4% по-високи обороти. Така те се равняват общо на малко над 325.4 млн. лв., което представлява разлика от повече от 10 млн. лв. на годишна база. Въпреки това те продължават да държат над две трети от целия рекламен обем. На шест от групите в класацията приходите за изминалата година нарастват, като на четири от тях с двуцифрен процент.

Медийните агенции са основен двигател на ръста във финансовите резултати на комуникационните групи, част от които през последните години фокусираха усилията си в развитието именно на този бизнес. Това до известна степен е логична стратегия, предвид че на българския пазар телевизията продължава да държи най-голям дял в медийния микс на рекламодателите. И макар оборотите, които минават през медийните агенции, да не остават в дружеството, а само да се управляват от него, таксите за обслужване са достатъчен стимул за развитието на тези звена.

За пръв път от няколко години насам има разместване в първите места в класацията. На първа позиция за 2019 г. по обем на приходите излиза DDB Group, които миналата година заемаха второто място. С приходи 57.7 млн. лв. и ръст 3.8% групата от агенции определя като правилна стратегическа стъпка добавянето на продуцентско звено.

За пръв път в челната тройка влиза и "Dentsu Group България" с приходи 54.1 млн. лв. и ръст 18%, който се дължи на разрастване на услугите и клиентското портфолио.

На третото място застават миналогодишните първенци Ogilvy Group с 53.5 млн. лв. проходи и спад над 18%. По думите на изпълнителния директор Екатерина Тупарева той се дължи основно на преструктуриране на бизнеса и обединяване на услугите от различни компании.

За пръв път в класацията попадат Huts Group с приходи 12.7 млн. лв. и спад 9% на годишна база. Те заемат осмото място и също фокусират бизнеса си върху предлагането на услуги за пълно комуникационно обслужване. От подредбата на най-големите отпадат New Moment New Ideas, които обединиха услугите си в едно дружество като част от преструктурирането им.

Като основна причина за промяната в приходите през 2019 г. от комуникационните групи посочват привличането на нови клиенти или съответно отпадането на такива. Бизнесът на групите, които са част от международен бранд, зависят и от представянето на глобалния бизнес, по линия на който печелят или губят локалното обслужване на клиенти. "Имаме богато портфолио от клиенти, с което успяваме да балансираме. Дори когато даден бизнес не е в благоприятно развитие, това се компенсира от други настоящи клиенти, които решават да инвестират", обяснява ръста в приходите с близо 17% Николай Неделчев, изпълнителен директор на "Publicis Groupe България". Тази година групата попада на четвърто място в класацията с приходи 51.2 млн. лв.

Приходите за 2019 г. нарастват и на петите в класацията - BBDO, които отчитат 36.7 млн. лв., или с над 15% повече в сравнение с година по-рано, като най-голям ръст има медийният им бизнес.

Прекратени договори с държавни институции също се отразяват на финансовите резултати на групите. "През 2019 г. запазихме договора си с Представителството на Европейската комисия в България, но при конкурса бяхме с втори резултат. Това ни отреди заместваща роля в работата с комисията и съответно значително намали оборота ни от този клиент", посочва като причина за спада с 8% в приходите изпълнителният директор на All Channels Communication Александър Дурчев. Групата заема деветото място тази година с оборот 8.7 млн. лв. Подобна е ситуацията при "Havas Group - България". През 2019 г. те не продължават работата си по два големи проекта за Министерството на туризма, което е една от причините за спада с близо 3% в приходите и поставянето им на седмото място. Партньорството тази година е подновено.

Клиентите търсят различен набор от комуникационни услуги, в резултат на което най-големите участниците на пазара разрастват портфолиото си от дейности и целят да им предложат всичко в рамките на групата си. Миналата година фокус върху разрастването на дигиталните услуги поставят от групата Direct Media Group Bulgaria (26.9 млн. лв.) и The Smarts (7.5 млн. лв.), което привлича нов бизнес към компаниите им. Те заемат съответно шесто и десето място в класацията.

Пазарът обаче познава и друга страна на широкия спектър от услуги. Не е рядкост групи да печелят обслужването на конкретен клиент, предлагайки допълнителни от заявените на конкурса услуги или безплатно, или за по-ниски цени от пазарните.

Отделните агенции от групите не участват в индивидуалните класации, защото, макар да оперират самостоятелно, често и като отделно юридическо лице, са под шапката на група. Те предлагат услугите си отделно или в пакет на клиенти, които предпочитат централизирано управление на комуникациите си.

Все още няма коментари
Нов коментар