🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

13 нови гиганта сред стоте най-големи компании

Дебютите са основно търговци на ток и газ, но има и две производствени попълнения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

"Акспо България" е най-новата непозната компания в класацията на стоте най-големи компании в България. Тя се изстрелва директно на 21-во място с оборот огромните 988 млн. лв. Дъщерна е на Axpo - най-голямата енергийна компания в Швейцария, която е собственост на местни кантони. Групата е с оборот почти 5 млрд. швейцарски франка, производител е на електроенергия, но и глобален търговец на ток и газ. Преди около две години България е била избрана за търговия на едро с деривативи на двата продукта за региона. Само малка част от оборота са сделки тук, останалите са в Централна и Източна Европа. Броят заети в българското дружество постепенно расте, като към тази година служителите са около 100.

"Агро борд" също почти докосва милиарда с приходите си - 978 млн. лв. Непопулярното име дори тази година заема първото място в класацията в сектор "Земеделие". По думите на едноличния краен собственик на "Агро борд", финансиста Цанко Коловски, дружеството купува зърно от Украйна и го изнася към пазари в Азия и Африка. На въпроса как точно е навлязъл в нишата той отговори, че е имал добри контакти в страната производител. Но периодът на активен бизнес, започнал през 2019 г., е буквално спрян този февруари, когато Русия нападна Украйна. Сега транспортът е само по суша и при ниски маржове е нерентабилен, заяви собственикът, който поне засега не планира сделки на българския агропазар. Коловски е акционер и в инвестиционния посредник "МК брокерс", а преди години дълго е бил в мениджмънта на Инвестбанк.

"МЕТ енерджи трейдинг България" влиза в България през 2019 г., но вече е фактор в енергетиката ни. Швейцарският холдинг, който е с унгарски собственици и руски връзки в миналото, тази година стана по-видим покрай посредничеството му за внос на природен газ. Но от две години МЕТ е сред големите играчи на пазара на ток и газ в региона и страната, което обяснява и приходите - 730 млн. лв. Компанията беше и единственото друго дружество освен руската "Газпром експорт", което резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" през България. През своя дъщерна фирма - MET Renewables Holding, купи и петия по големина вятърен парк в България - този на "Енел грийн пауър България", край Каварна с мощност 42 мегавата. А от средата на 2022 г. притежава и вятърна централа в Суворово.

"Енерго-про енергийни услуги", което е търговецът на ток на чешката Energo-pro на Яромир Тесарж, в предишната класация беше на ръба на стотицата, но в новото подреждане се издига рязко до 40-ата позиция. Голяма част от бизнеса е продажба на ток към крайни клиенти, което означава фирми. Другата компания от чешката група в страната - "Енерго-про продажби", доставя ток в Североизточна България.

Търговецът на ток "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп", както личи от името, е част от българския бизнес на австрийската EVN, която държи електроснабдяването в Югоизточна България. Както и целия електробизнес, високите цени захранват и бизнеса на "ЕВН трейдинг", който скача почти четири пъти. Търговецът, поне през предходната година, е бил най-активен в България, но от отчети и сайта му става ясно, че търгува с електрическа енергия в още шест страни в Европа: Германия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Унгария, като по-вероятно говорим за износ на български количества към тези пазари.

"Номад енерджи къмпани" влиза директно в стотицата, а е новорегистрирана компания. И тя е търговец на ток и въпреки че формално се води собственост на Мария Севдалинова-Стоева, всички индикации сочат, че дружеството е от орбитата на Христо Ковачки. И сякаш замества стария му търговец "Гранд енерджи дистрибюшън", към който има искове за несъстоятелност. "Номад" работи от май, когато са назначени първите служители и компанията е регистрирана по ДДС, и за този кратък период прави оборот 680 млн. лв. Връзките към Ковачки идват по няколко линии: първо, дружеството е под наем в имот на неговата "ОЗК Застраховане" и, второ, големите договори са с фирми от неговата група. От отчета се вижда, че има "дългосрочен договор за покупка на ел. енергия с ТЕЦ "Бобов дол" срещу продажба на въглища и квоти на фиксирани цени за срока и количеството на договора", както и това, че сред основните клиенти, носещ 28% от приходите, е "Юропиан трейд оф енерджи" (също свързвано с Ковачки).

С приходи от над 662 млн. лв. "Инса порт" на Георги Самуилов се издига до първата 50-тка в топ 100. Групата на Самуилов от години има представител в класацията - "Инса ойл", която внася горива от Русия и частично преработва в Раковски, и за разлика от конкурентите си не спазва изискването да пази законови резерви горива. Самата "Инса порт" притежава петролна складова база в Русе с терминали за обслужване на железопътен, автомобилен и речен транспорт.

"БТЛ индъстрийз" е първото ново производствено попълнение. Тя произвежда в Пловдив медицинска апаратура за физиотерапия, кардиология и естетика. Огромният ръст през 2021 г. до над половин милиард лева оборот идва от продажбите на машини за разкрасяване по време на пандемията

"Булмаркет ДМ" e търговецът на горива, основно пропан-бутан, в голямата група русенски компании, основани от Станко Станков. Той започва бизнеса преди 26 години и днес сумарно фирмите му имат оборот над 4 млрд. лв. Исторически това е първото му голямо дружество. Но днес производителят на биодизел и масла "Астра Биоплант" е гигантът, който се изкачва до компания №3 в България.

Държавната "Автомагистрали" до миналата година беше в преддверието на топ 100, но сега със старите си договори и плащания успява да влезе на 83-та позиция с оборота от почти 420 млн. лв. Компанията е като гара разпределителна за държавни пари - през нея само минават ремонти на автомагистрали (например тунелите на "Хемус", ремонтът на "Тракия", поддръжката на "Струма"), както и изграждане на новата част от "Хемус", на пътя Ботевград - Видин и укрепване на свлачища, дейности за почти 4 млрд. лв., дадени от ГЕРБ без конкурс.

Пловдивският велопроизводител "Макском" почти докосва оборот 400 млн. лв., вероятно заради бума на е-колелетата. Компанията заедно с австрийския си партньор започна изграждане на нова фабрика за 80 млн. лв. до Пловдив.

Димитровградският торов завод "Неохим" вдига приходи успоредно с ръста в цените на газ и ток. Компанията прави над половината от продажбите си в страната, а останалото се изнася. Основните собственици в българската борсова компания са няколко местни дружества, а 20% държи австрийската Borealis, която е един от най-големите производители на торове в Европа. Другият местен производител на торове - "Агрополихим", е по-голям и от години е в стотицата.

"Юропиан трейд оф енерджи" е второто дружество от орбитата на Христо Ковачки за търговия с ток (след "Номад енерджи къмпани"), което тази година влиза в стотицата. То вече се е изкачвало до подреждането през 2019 г., но после сви дейността си вероятно за сметка на свързаното "Гранд енерджи дистрибюшън". През миналата година просто ситуацията е реципрочна.

Претендентите за стотицата



Полската "Интер карс България" е търговец на авточасти, която точно десет години след навлизането на пазара успя да стане лидер и вече има приходи 350 млн. лв. Компанията продава само на едро, тоест доставя от своя голям склад в София на 5000 сервизи и търговци. И планира ръст в приходите за 2022 г. от 29% до 449 млн. лв., което автоматично значи влизане в стотицата.

"ТисенКруп матириалс България" продава стоманени продукти на едро и дребно. Има четири бази в страната, предлага доставка и логистика. Германският производител на стомана ThyssenKrupp през 2005 г. купи 80% от дяловете в "Юпитер стомана". И днес 20% от капитала е на собственика на "Юпитер стомана" на Красимир Сотиров. При високите цени на металите, много вероятно дружеството ще се премести от сегашното 109-то място в групата на гигантите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар