🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Между стария и новия свят

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След само десетилетие област Стара Загора вече няма да е такава, каквато я познаваме. Регионът, който се радва на благосъстояние, силна икономическа активност и високи възнаграждения и носи репутацията на най-бързо развиващия се в България, ще бъде разтърсен от голяма промяна. Тя ще засегне неговия основен ресурс - въглищата и енергийните централи, които произвеждат ток чрез горенето им. Тези два сектора са гръбнак на местната икономика и осигуряват заетост на десетки хиляди хора и стотици свързани бизнеси. Сега заради поетия от Европейския съюз зелен курс, който цели да намали въглеродните емисии, въглищните централи трябва да бъдат принудително затворени до 2030 г.

За Стара Загора тази промяна ще има значителни икономически, социални и демографски ефекти, като най-видими те ще са в по-малките общини Гълъбово и Раднево.

Ако има добра новина, тя е, че областта изглежда достатъчно силна, стабилна и подготвена да преживее трудния път на енергийния преход. В региона се развиват много други перспективни индустрии като оръжейната, машините и производството на храни и напитки. През лятото на тази година в Стара Загора ще бъде открита индустриална зона "Загоре", която трябва да събере заедно големите и растящите бизнеси. Една от основните цели на общинската власт е привличането на високотехнологични производства в района.

Накратко, наред с предизвикателствата промяната може да помогне за превръщането на Стара Загора в зелен, модерен и предпочитан от младите хора град, какъвто стана Пловдив.

А натрупването на енергия за стартирането на този процес е вече факт. Едно от доказателствата е гражданската инициатива за създаване на арт улица, която да освободи изкуството от институциите и да го приближи до хората. Расте и популярността на закритите споделени пространства за работа, социализация и култура. В областта се развиват много нишови и изключително интересни производства със сериозен потенциал. Сред тях са най-големите в страната производители на восъчни смеси и малц за пивоварната индустрия, лидерът в експорта на консерви и биотехнологичният стартъп, който култивира полезните водорасли спирулина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crb1586261543649386 avatar :-|
    Milena Nacheva

    интересно ми стана да прочета че най после след 10 години живот в градът на липите някой споменава за реализиране на проект - арт улица ,лично съм предлогила на няколко човека да си случим подобно нещо тук ,има условия за това
    Също споменаването на идеята за зелен град - Стара Загора е един от зелените градове ,имам предвид огромната площ на парк Аязмо ,и парковете градска част ,също прави впечатление в текста ,надявам се да да се превърне в стремеж за съхранение на това което факт и да се развиват нови зелени проекти .
    Конкретни впечатления скоро от парк при езеро Загорка , има още много какво да се случи там в посока подобряване съсътоянието на замърсени и неподържани големи части от парка

    Нередност?
Нов коментар