🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато биотехнологиите срещнаха водораслите

"Алгае България" е една от иновативните компании на Стара Загора и единствената, която предлага свежа спирулина на пазара

С последната си инвестиция в индустриален биореактор за отглеждане на микроводорасли "Алгае България" ще увеличи производството си 40 пъти
С последната си инвестиция в индустриален биореактор за отглеждане на микроводорасли "Алгае България" ще увеличи производството си 40 пъти
С последната си инвестиция в индустриален биореактор за отглеждане на микроводорасли "Алгае България" ще увеличи производството си 40 пъти    ©  Цветелина Белутова
С последната си инвестиция в индустриален биореактор за отглеждане на микроводорасли "Алгае България" ще увеличи производството си 40 пъти    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

"Зелени в ДНК-то." Това казва за бизнеса, който управлява, Ивайло Стоев. Зеленото идва по няколко линии, но най-наситените му нюанси са заради основния продукт - водораслите спирулина, с чиято култивация се занимава компанията на Стоев "Алгае България". Освен че оперира в много силно специализирана ниша, фирмата е от редките не само за Стара Загора, но и за България, примери за стартъпи, които работят в сферата на биотехнологиите. Тя започва да отглежда спирулината след дълги изследвания и множество тестове, чиято цел е да бъдат създадени устойчиви условия за култивация.

"Аглае България" развива своя бизнес модел, стъпвайки на иновативността от самото си създаване. Добавената стойност под формата на по-добро здраве за клиентите е основна цел, а екологичността на производството - задължителна. Спирулината всъщност е известна като храната на столетниците. Тя има високо съдържание на полезни вещества, заради което е категоризирана като суперхрана.

Фирмата е единствената, която предлага свежа спирулина на българския пазар, а наред с това вече има и свои капсулни продукти. Сега благодарение на последната си инвестиция в индустриален биореактор за отглеждане на микроводораслите тя е на път да увеличи производството си 40 пъти. Очакванията са, че това ще й помогне да завоюва позиции и на външните пазари, където търсенето на спирулина расте.

От проба-грешка към реактор

Дружеството "Алгае България" е регистрирано през 2012 г., но стартът на разработките и тестовете със спирулина започва още през 2011 г. Движеща сила е Ивайло Стоев, който е макроикономист по образование и има интереси в разнопосочни области. Стоев прави проучване към какъв иновативен бизнес да се насочи. Така попада на водораслите. Първоначалната идея е да ги използва за производство на биогориво. Скоро обаче става ясно, че регулациите в сектора на горивата крият много неизвестни, и бизнес концепцията се променя.

Стоев се насочва към култивация на микроводорасли за консумация. Спира се на спирулината като водорасло с голяма добавена стойност за здравето. Тя е антиоксидант, който съдържа редица витамини и минерали.

За първото си малко производство предприемачът се допитва до технолог за съвети. Нещата обаче се провалят. Ивайло губи инвестицията и решава да направи нещата сам с помощта на наличната литература и информацията в интернет. Така се появява необходимият аналогов басейн за култивация на микроводорасли. Пилотната инсталация функционира и до момента до поморийското село Каменар. Стартовата култура е от САЩ, а съществуващият тогава онлайн бизнес на Ивайло Стоев помага за първоначалното финансиране на начинанието.

Свежо или от Китай

Към онзи момент спирулината вече е позната на българския пазар като хранителна добавка. Тя се продава тук под формата на прах, а вносът е главно от Китай.

Така прицелващата се към същия сегмент "Алгае България" се сблъсква с два проблема. От една страна, конкуренцията е огромна, а от друга - за производството на продукта спирулина на прах е нужно голямо количество суровина.

Първата голяма цел на Стоев в работата по проекта е да бъде създаден minimum viable product - т.нар. прототип на продукта. Той вижда потенциал за това в свежата спирулина, чиято ниша все още не е запълнена. Този продукт трябва да достига директно до масовия пазар след преработка, а основното му конкурентно предимство пред прахообразните форми се крие в качеството и по-големите ползи за здравето.

"В един лимон има малко над 50 mg витамин C. Те са в пъти по-бионалични, отколкото 1000 mg витамин С на таблетка, защото го приемате в симбиоза с всичко друго в клетката - витамини, минерали и т.н. Синергията е в основата на свежата спирулина. Ние ви доставяме жива клетка, което мултиплицира ефекта", обяснява Ивайло Стоев. "Отделно спирулината съдържа много пигменти, които са термолабилни дори при сушене на 40 градуса, като антиоксиданта фикоцианин, хлорофила, бета каротин", казва още Стоев. Всички те остават налични в свежия продукт.

И ново производство

Първото количество свежа паста от спирулина е пуснато на пазара през 2016 г., а продуктите се продават под бранда Alphyca. В търговската мрежа цената на едно бурканче от 130 г е 30-32 лв.

Постепенно бизнесът се разширява. С финансиране от програмата за развитие на проекти за аквакултури фирмата купува малък биореактор за около 90 хил. лв. Той се експлоатира от началото на 2018 г. Мястото отново е село Каменар.

Междувременно компанията успява да привлече и рисков капитал, за да разшири дейността си, като през 2017 г. в нея влиза "Одасио", инвестиционна компания на Христо Ибушев, която подкрепя проекти, свързани с иновации в зелени технологии. Нейното участие е 30%. Мажоритарен собственик е Радка Стоева, а третият собственик е Захари Петров.

Започва и работата по създаване на няколко хранителни добавки на базата на суха биомаса. През октомври 2019 г. "Алгае България" започва да предлага и капсулни продукти. Първият помага при желязодефицитна анемия, вторият е насочен към повишаване на имунитета, а третият е пробиотик.

Бързият печели

Продуктите се предлагат през сайта на компанията alphyca.bg. Продажбата на свежа спирулина обаче има и някои негативи. Докато капсулите не са капризни за съхранение и вече с тях работят някои аптеки и фармацевтични складове, свежата спирулина не може да се реализира през същите канали. Тя се продава само чрез поръчка. Стоев обяснява, че в продукта не се слагат никакви добавки и срокът му на годност е само 15 дни. Освен това е и много термолабилен. От една страна, това е плюс, защото китайските производители няма как да са конкуренция, но, от друга, дистрибуцията и логистиката са истинско предизвикателство.

Доставките на свежата паста се извършват с куриер. От компанията са изработили транспортна кутия, в която има лед, обгръщащ бурканчето със спирулина. Така продуктът остава охладен 24 часа до пристигането до клиента. Кутията не представлява голяма гордост за компанията, защото не се рециклира, тъй като е от стиропор. Засега обаче тя е най-доброто решение, а клиентите имат възможност да връщат кутиите за сметка на компанията. Условието е да са събрали поне 4 броя от тях.

Кутията обаче няма как да противодейства, ако куриерът не свърши работата си в зададения срок. Стоев дава пример със "Спиди". "Алгае България" загуби част от продукцията си заради недоставени навреме пратки от "Спиди", обяснява той. "Ако нашият продукт не е при клиента до 24 часа, особено през лятото, ние го губим, защото бурканчето се разваля. Свършили сме си работата, но куриерите губят пратките", казва Стоев. Отделно от това компанията продава продуктите с гаранция за удовлетвореност. Тоест, когато клиентът не е доволен, тя възстановява сумата за покупката. Това значи, че всяка закъсняла пратка, която идва с намалено качество, е загуба за производителя. В момента компанията работи с друга куриерска фирма и изпраща свежа спирулина и в Англия. Доставките дори дотам са възможни в рамките на 24 часа.

Нов реактор и нови хоризонти

За експанзия обаче са нужни обеми, а за продуктите на "Алгае България" вече има дълъг лист на чакащите. "Това чакане може да отнеме 50-60 дни", обяснява Ивайло Стоев.

Очаква се пускането на новия биореактор да увеличи производствения обем до 40 пъти. Той е разположен до село Зимница, област Стара Загора. Инвестицията е на стойност 1.6 млн. лв. и отново е подкрепена от Програмата за морско дело и рибарство за изграждане на нови и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства.

Тази инвестиция ще даде възможност на компанията да работи със собствена суровина за хранителните си добавки и ще подпомогне по-широкото излизанет на чужди пазари.

Първите стъпки от плановете за експанзия са пазарите в Румъния, Англия, Германия и Норвегия. "Просто клиенти започнаха да ни търсят от Англия, езиковата бариера е малка. До юни трябва да почнем да доставяме и за Румъния", казва Стоев. Всички поръчки ще се случват онлайн, като компанията се е научила и от пробите, и от грешките в досегашните маркетингови стратегии.

Разработките също ще продължат. "В момента се работи по иновативен продукт, който ще се дистрибутира също иновативно", казва Стоев. Старият реактор остава за експериментална работа.

Все още няма коментари
Нов коментар