🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стара Загора - сред първите български градове с "умен" градски транспорт

Чрез новия софтуер ще могат да се управляват и свързани услуги, предоставени от външни доставчици

Община Стара Загора
Община Стара Загора
Община Стара Загора    ©  Община Стара Загора
Община Стара Загора    ©  Община Стара Загора
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Умни светофари, модерна билетна система, както и мобилно приложение "Градски транспорт Стара Загора", което може да се инсталира на телефона от Apple App store и Google Play. Това са иновациите в градския транспорт, които ще наредят Стара Загора сред "умните" градове в България. Те се изпълняват като част от втората фаза на проекта "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт - фаза 2" по ОП "Региони в растеж 2014 - 2020" със средства в размер на 14 млн. лева.

Умни светофари

В рамките на проекта предстои да заработи системата "Умни светофари", чиято основна цел е да се даде приоритет на градския транспорт и да се спомогне за преодоляване на задръстванията в най-натоварените часове на деня.

Автоматизирана система за таксуване

"Ще ни бъде необходим определен период от време, в който да се съгласува системата с НАП", казва ръководителят на втория етап на проекта - Мирослава Шопова. Гражданите на Стара Загора имат възможност да ползват и електронен билет. Експериментално от 2 месеца такъв билет може да се закупи чрез мобилно приложение. Електронният билет важи 60 минути, в рамките на които пасажерът може да използва всички линии на градския транспорт. Когато системата започне да функционира, старозагорци ще могат да си купуват билети и от 10 вендинг машини, разположени на възлови спирки в града, както и в самите автобуси. Валидирането на билетите ще става със специални устройства, разположени до вратите на автобусите. Карти за пътуване ще се издават в познатите и към момента билетни центрове в кв. "Железник", до бившата "Втора аптека" и на бул. "Руски".

Мобилното приложение "Градски транспорт Стара Загора" дава възможност за купуване на онлайн билет, като същият се активира от пасажера при влизане в превозното средство.

"Разработването на мобилното приложение беше безплатно като жест към общината от фирмата - изпълнител на проекта, "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД, казва Шопова. "Това е жест преди всичко към младите хора на града, тъй като най-често те ползват смартфони, водят динамичен живот и имат нужда от съвременно предлагане на услугата", допълва тя. Чрез новия софтуер ще могат да се управляват и свързани услуги, предоставени от външни доставчици, например проверка за свободни паркоместа и запазване на паркинг в Стара Загора, средства за споделено пътуване, велосипеди под наем, наемане на електрически скутери и други. Скоро тези услуги също ще бъдат достъпни, което ще направи Стара Загора първия в Източна Европа град с действаща система "Мобилност като услуга".

Екология

Благодарение на изпълнението на двата етапа от транспортния проект Стара Загора успя да ликвидира последствията от амортизираните стари градски автобуси и значително да подобри качеството на въздуха в града. На първия етап от проекта са усвоени 63 млн. лева, с които се рехабилитира въздушно-контактната мрежа, ремонтираха се токоизправителните станции, изгради се информационна система по автобусни спирки в града (телематика). Закупени са 14 тролейбуса и 2 вида автобуси - 50 соло автобуса, 5 съчленени. Всички автобуси отговарят на стандарта Евро 6.

Община Стара Загора получи одобрение за проект "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора", финансиран по ОП "Околна среда 2014 - 2020" на стойност 53 млн. лева, който дава възможност да се закупят 33 модерни електробуса и предвижда да се изградят 18 зарядни станции за тях. Проектът трябва да приключи окончателно в началото на 2023 година. "Това, което не успяхме да направим в първия етап на транспортния си проект, ще реализираме във втория. Работим за бърз, удобен градски транспорт, който ще накара много хора да го предпочетат и да се откажат от ползването на автомобилите си в града. Това несъмнено прави Стара Загора по-чист град и решава много други проблеми", смята зам.-кметът по транспорта на Стара Загора Йордан Николов.

Още от Капитал