🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За по едно в Града на поетите

Къде да започнете или завършите разходката в Стара Загора

Къщата на архитекта на ул. "Сава Силов" 37
Къщата на архитекта на ул. "Сава Силов" 37
Къщата на архитекта на ул. "Сава Силов" 37    ©  Цветелина Белутова
Къщата на архитекта на ул. "Сава Силов" 37    ©  Цветелина Белутова

*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Drums

бул. "Цар Симеон Велики" 115

Когато стане дума за непретенциозна обстановка и рок музика, създаденият през 1999 г. бар е едно от най-известните и всепризнати места в града. Може да се изненадате, преди да влезете в Drums. Барът е на първия етаж на красива и реновирана триетажна къща, построена през 1927 г. от арх. Желязко Рачев. През годините в нея са се помещавали банки и предприетия.

Колобрите на бирата

бул. "Методий Кусев" 1

В самото начало на годината посветеното на крафт бирата място замени затворилия Beer Girls. Барът предлага разнообразие от наливно и бутилирано пиво и има потенциал да се наложи и като ключово градско място за акустични изяви. "Колобрите" се намира малко преди Станционната градина, а другият край на булеварда води до най-знаковото място за града - парк "Аязмото".

Къщата на архитекта

ул. "Сава Силов" 37

Независимото пространство за култура и изкуство вече над десет години разнообразява събитията на града с изложби, четения, концерти, базари за изкуство, прожекции. Миналата година екипът започна и първото издание на международната си резиденция с артисти художници от Великобритания, Гърция и Германия. Сградата е построена през 1923 г. като личен дом на архитекта Христо Димов.

Uniqato

ул. "Сава Силов" 36

В съседство с Къщата на архитекта е тризвездният хотел и ресторант с лятна градина Uniqato, едно от основните места в града за хранене навън, особено ако става дума за италианска кухня и повече вегетариански опции. Хотелът също се намира в сграда, строена в началото на ХХ век. В близост се намират Държавният куклен театър и храмът "Св. Николай".

Календар

17 март. Балетен спектакъл по "Дон Кихот" на германския хореограф Аршак Галумян с участието на солиста Денис Черевичко от Виенската опера. В Държавната опера на града.

27 март. Премиера на "Бал с маски" по Джузепе Верди под режисурата на Славчо Николов. В Държавната опера.

29 март. Петото издание на Маратон "Стара Загора". Участниците могат да избират между три дистанции - класическата 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км. Събитието започва в 10 ч. на бул. "Цар Симеон Велики" 107 (пред община Стара Загора). Регистрация и повече информация на marathonstarazagora.com.

30 април. Международният ден на джаза ще бъде отбелязан с концерт в Къщата на архитекта.

1-5 юни. Новото издание на Международния филмов фестивал "Златната липа", форум, в който се представят част от актуалните артхаус заглавия, предимно от Европа. Цялата програма ще бъде обявена на thegoldenlinden.com