🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Живко Тодоров: Стартираме нови индустриални зони и високотехнологични производства

Кметът на община Стара Загора пред "Капитал Градове"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Интервюто е взето преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Визитка

Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. Завършва ГПЧЕ "Ромен Ролан" с английски и немски език и Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Европеистика". Работил е като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на Европейския съюз в община Стара Загора и областна администрация Стара Загора. Избран е през 2009 г. за народен представител от 27-и Старозагорски избирателен район. Бил е зам.-председател и председател на комисията по външна политика и отбрана в българския парламент. От 2009 г. до 2011 г. е ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Трети мандат кмет на община Стара Загора.

Господин Тодоров, бяхте избран за трети кметски мандат още на първия тур на изборите през 2019 г., печелейки внушителен процент доверие. Кои са вашите управленски приоритети и кои са належащите проблеми за решаване в община Стара Загора?

Основните ми приоритети като кмет са свързани с решаването на проблемите на хората. Ще се стремя да изпълня всичко, което обещах на своите съграждани по време на кампанията. Едно от възловите ми обещания беше да построим нова многофункционална спортна зала и то вече се изпълнява. Ще сбъднем тази мечта на старозагорци с подкрепа от страна на държавата. Тя вече преведе част от парите, благодарение на което започваме проектиране, обществени поръчки, избор на изпълнител и стартиране на първия етап на строителството.

Едновременно с този проект движим ремонта на зоопарка на Стара Загора, на Летния театър, на Станционната градина, ремонта на Руския пазар, подмяната на ВиК мрежата в кв. "Самара 1". Сега подготвяме и нови проекти по образователната инфраструктура за ремонт на Първо основно училище за преминаване на едносменен режим на обучение. Наблягаме на инфраструктурата, защото искаме нашите съграждани да живеят в съвременен и добре поддържан град.

Инвестициите идват предимно от европейски проекти. На бюджета разчитаме по-малко, защото той зависи от данъчната политика на общината. От години не сме увеличавали данъците и съответно там приходите не са толкова много, за да задоволят нуждите на общината. Предстои да започнем и някои текущи ремонти в града - улиците на Индустриална зона, улицата на складовете, облагородяване на междублоковите пространства и тротоари.

Каква е прогнозната стойност на проекта за изграждане на многофункционална спортна зала и откъде ще дойдат тези пари?

За изграждането на многофункционалната спортна зала са ни необходими около 25 млн. лева. Очакваме да получим всички пари от държавата. На първия етап получихме 5 млн. лева за процедури, проектиране и съответно за започване на строителството.

Доста хора изразиха мнение, че на Стара Загора не й е необходима такава зала.

Ще им кажа, че ако навремето управленците на града са разсъждавали по този начин, сега Стара Загора нямаше да има своя стадион, с който се гордее, нямаше да има театър. Първата извънстолична опера също нямаше да я има. Залата ни е нужна, защото, ако Стара Загора иска да бъде предпочитан за живеене град, тя трябва да притежава всички дадености за успешно развитие на спорта, на културата, на социалния живот. Защо да остават младите хора в Стара Загора, ако тук няма опера, театър, заведения, условия за спорт, музеи, зали?

Какъв ще бъде бюджетът на общината за 2020 година? Как ще запълнете дупката от 1.3 млн. лева, която се отвори, след като предложението за увеличение на такса смет беше отхвърлено?

Стара Загора тази година ще разполага с добър бюджет благодарение на европейските проекти и увеличението на държавно делегираната дейност. Бюджетът ще бъде в размер на 140 млн. лева - тоест с около 20 млн. лева повече от предходната година. Ръстът идва предимно от делегираната държавна дейност и от това, че се вдигнаха стандартите в някои направления.

Освен работата по инфраструктурните проекти приоритет за нас ще бъде и развитието на Индустриална зона "Загоре". Очакваме тя да доведе много нови инвеститори в града. Заради недофинансирането с 1.3 млн.лева и липсата на консенсус сред общинските съветници относно повишаването на такса смет ще съкратим около 100 души в озеленяването, чистотата и общинската охрана. В тези направления работят малко над 300 души. Няма как да запазим такса смет, когато се увеличават разходите. Когато общинските съветници взимат политически решения, това естествено рефлектира и върху живота на хората. Ще компенсираме този дефицит, докато можем.

Нараства ли интересът към новостроящата се Индустриална зона "Загоре"? Миналата година инвеститорът беше само един.

Има заявен инвестиционен интерес както от местни, така и от чуждестранни инвеститори. Повечето компании очакват да приключи строежът на инфраструктурата. Официално документи за закупуване на парцели са подали 4-5 инвеститора. Неофициално обаче интересът е много по-голям и той е от различни сектори.

Парламентът задължи правителството да защити въглищните централи. В същото време обаче Асоциацията на организациите на работодателите остро възрази срещу това решение. Какво е вашето становище относно бъдещето на въглищните централи?

За мен като кмет на община Стара Загора е важно максимално добре да защитим комплекса "Марица-изток", за да го има по-дълго време. Това, бих казал, е позицията на целия Старозагорски регион. Стотици милиони левове се вложиха в екологията на тези централи и по-специално в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Изграждаха се сероочистки в продължение на години. За какво беше всичко това? Целта ни беше да направим по-екологична тази електроенергия и тя да продължи да съществува. Моето мнение е, че България и в частност Стара Загора трябва максимално да защити интереса си по отношение на енергетиката. Аз не мога да си обясня как така бизнесът иска фалит на ТЕЦ "Марица-изток 2". Ако затворим в момента ТЕЦ "Марица-изток 2", няма какво да балансира потреблението на енергия в страната. Това означава срив на цялата енергийна система.

Кои са секторите с потенциал в региона? Имате ли стратегия за тяхното развитие, както и партньорство с бизнеса в тази посока?

Алтернативи в икономическото развитие пред един регион винаги трябва да има. Смятаме, че в бъдеще Стара Загора трябва да развива високотехнологични производства. Добра възможност за развитието дават индустриалните зони около града. Полагаме максимални усилия да ги развием и създадем условия тези модерни производства да припознаят Стара Загора като свой дом.

Докъде стигна проектът за изграждане на нов общински здравен център в Стара Загора? Колко средства ще бъдат необходими за реализиране на този проект?

На етап планиране сме, все още не знаем колко средства ще ни бъдат необходими. Ако е възможно, бихме ползвали и европейско финансиране. Смятам, че в срок до няколко месеца ще придобием от държавата сградата на бившата АГ клиника в града. В замяна предложихме собствеността върху двора на Университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович". Идеята е след мащабен ремонт в тази сграда да се настанят общинските здравни служби. В следващия общински бюджет ще планираме пари за основен ремонт на сградата.

Ще бъде ли изградена компостираща инсталация и на какъв етап е рекултивацията на старото сметище?

Имаме вече обявена обществена поръчка по отношение на рекултивацията на старото градско сметище. По отношение на изграждането на инсталация за компостиране на отпадъците ще ни бъдат необходими пари. Очаквам общинските съветници, които настояват да се изгради такава инсталация, да кажат откъде бихме могли да вземем парите, защото европейски средства за тази дейност няма. Както за компостиране, така и за депониране на отпадъците винаги са необходими средства, но повечето от общинските съветници отказаха да повишим такса смет.

Какво мислите за предложението на някои общински съветници почистването на града да се поеме от общинска фирма?

Когато поеме почистването общинска фирма, разходите по-малки ли ще станат? 30 години след демокрацията ние се връщаме на въпроса дали по-успешно е едно общинско или едно частно управление. Да се връщаме обратно преди 1989 година и да правим всичко общинско или държавно би било смешно. Ако Общинският съвет иска да вземе такова решение, ние ще го изпълним, но такова решение според мен не би донесло успех на община Стара Загора.

Какви са плановете ви за ромския квартал "Лозенец"? Ще продължите ли събарянето на незаконните къщи и изграждането на инфраструктура?

Да, ще съборим всички незаконни къщи. На останалите, които живеят в квартала, ще изградим по-добра инфраструктура. Предстои да ремонтираме улица "Витоша", пуснали сме процедура за изграждане на отводнителни шахти, за асфалтиране. По този начин няма да допускаме и наводнения при проливни дъждове, които стигат дори до централната част на града.

Според официалната статистика на РИОСВ в Стара Загора няма замърсяване на въздуха. Хората обаче се страхуват заради изгарянето на отпадъци в Гълъбово. Имат ли повод за притеснения?

Отговаряме за това, което се случва на територията на община Стара Загора. Всички резултати от замерванията на въздуха се качват на страницата на РИОСВ. В града има една стационарна станция, която се намира в "Зеления клин", и на този етап тя не е показвала отклонения от нормите.

Интервюто взе Сашка Панайотова

Все още няма коментари
Нов коментар