🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За родния град оптимистично

Арх. Иван Киряков за силните и слабите страни на градската среда в Стара Загора

През последните няколко години архитект Иван Киряков е част от някои от най-важните и коментирани промени в градската среда на Стара Загора.

YAK Studio, което включва още баща му арх. Петър Киряков и арх. Явор Янулов, са обвързани с детайлната реконструкция на създадения в края на XIX век парк "Аязмото", през 2018 г. спечелиха конкурса за нова визия на Руския пазар и благоустрояване на околното му пространство (строителните дейности се очакват по-късно тази година), а сега работят по пълния ремонт на местната зоологическа градина. Въпреки че работи и по еднофамилни къщи и жилищни постройки, интересите на Иван Киряков са насочени най-вече към публичните сгради.

"Жилищното строителство е сегментът, който се развива с най-големи темпове, но често в бързината качеството се оказва в позиция на догонване", казва Иван, който преди години се връща от Мюнхен в Стара Загора.

Според него в промишлената зона и изоставените фабрики в периферията на града се крие потенциал. "Това бяха територии, към които нямаше голям интерес - ситуацията постепенно се променя." Миналата година завършва строежът на проектирания от YAK цех за екструдирани листи на международната компания Plazit Polygal.

Киряков определя Стара Загора като "прогресивен град", с внимание към развиване на велосипедното движение. "Градът върви в посока на по-голяма реконструкция, но без да загуби характера си." Под този характер той разбира отношението към природата в него.

"Озеленяването и опазването му остават сред приоритетите. Когото и да спрете на улицата, ще посочи зелената система в града като едно от най-важните и характерни неща", казва Иван Киряков, чиято сестра също е архитект. Той завършва архитектура в Мюнхен, което прави решението му да се завърне в родния град нетипично. "Донякъде ме върна възможността да не почна от нулата. Но това също носи своите предизвикателства. Важно е да не се сравняваш прекалено, да не изпадаш в конформизъм. Да не се променяш към лошо, а ти да променяш средата към по-добро."

Желанието за промяна и налагане на нови идеи е особено силно у него. През 2010 г., след като е приключил магистратурата си, се завръща в родния град, а на следващата година дава начало на YAK Studio. Сам възприема връщането като "малко странно. Все пак всички млади колеги са в София".

Сред първите проекти, в които е ангажиран, е реконструкцията на централния пазар, също едно от местата със специфичен дух и значение за града. С реализирането на ремонта на парка той изпълнява проект, който до голяма степен е кауза - "Панорамна площадка с параметричен дизайн в парк "Аязмото" е дипломният му проект в Мюнхен.

Десет години по-късно Киряков говори за Стара Загора без излишен патос или приповдигнат ентусиазъм, а гледа реалистично на него като град, който се опитва по-добре да приобщи различните си елементи. Според него нещо, на което може да се акцентира по-добре в бъдеще, е как да се подобри връзката между града и околните села.

"Трудно ми е да говоря как градът би могъл да се промени, тъй като личното ми усещане е, че в момента градим основите, особено на фона на новия градоустройствен план, който ще предопредели следващите зони на развитие."

По думите му промените в градската среда са неразривно свързани от поведението и интересите на жителите - ако има млади хора с по-добри финансови възможности и културни потребности, това ще промени пейзажа, но ако средата е от хора, които взимат изцяло индивидуални решения, "както им падне" и "всеки се е затворил в колата си", вместо да използва възможностите на града, това няма как да доведе до позитивни тенденции. "Ако обществото се разбира и има подобни потребности, това влияе и на използването на публичните пространства", казва Иван. "Още не сме разгърнали пълния си потенциал, но съм оптимист за бъдещето."

Повече за проектите на YAK на facebook.com/yak.studio.architects.