Кухня с аромат на рози

Ресторантът на етнографския комплекс "Дамасцена" край павелбанското село Скобелево предлага силно меню от автентични тракийски ястия с дивечово месо и оригинални десерти

Рецептите за ястията в "Дамасцена" са специално разработени и аранжирани от шеф-готвач Димитър Клаклов
Рецептите за ястията в "Дамасцена" са специално разработени и аранжирани от шеф-готвач Димитър Клаклов
Рецептите за ястията в "Дамасцена" са специално разработени и аранжирани от шеф-готвач Димитър Клаклов    ©  Цветелина Белутова
Рецептите за ястията в "Дамасцена" са специално разработени и аранжирани от шеф-готвач Димитър Клаклов    ©  Цветелина Белутова

*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Тракийски ястия, вино и сладкиши с аромат на рози и дори мъничко розово масло. Кой би отказал такова кулинарно приключение, още повече ако то се случва сред красиви и прохладни градини и исторически възстановки и артефакти, които разказват за живота и културата на траките? Пълно потапяне в магията на розите и света на траките - такава е концепцията на открития преди няколко месеца нов ресторант в етнографския комплекс "Дамасцена" край павелбанското селце Скобелево.

Инвестицията за етнографския комплекс надхвърля 10 млн. лв. Архитектурните решения в ресторантската му част са подчинени изцяло на идеята за пресъздаване на величественото наследство от мистичния свят на древните племена, обитавали тези земи преди няколко века.

На траките е подвластно и менюто на ресторант "Дамасцена". В неговата основа са рецепти на автентични тракийски ястия, приготвени само с пресни местни продукти и месо, отглеждани по екологичен начин.

Още от входа ни посреща знакът на древния тракийски заек, за който има много тълкувания. Най-известното е свързано с покоряването на природата от човека. С този символ е белязан и всеки стол в заведението. Непосредствено до ресторанта е разположен тракийски амфитеатър, чиято сцена в топлите месеци е домакин на културни събития.

Менюто на ресторант "Дамасцена" включва близо 30 ястия заедно с десертите. Голяма част от блюдата в основното меню са с прясно дивечово месо от собственото дивечовъдно стопанство. Предпочитани са специалитетите с месо от елен, глиган, диви петлета. Рецептите за ястията са специално разработени и аранжирани от известния шеф-готвач Димитър Клаклов.

Дивечовото месо се приготвя под вакуум, с бавно готвене, което понякога продължава от 24 до 28 часа. Ниски температури на приготвяне от 70 градуса запазват протеините, мазнините и полезните сокове от месото, подчертават неговия вкус и аромат, казва шеф Клаклов. Тракийското печено петле е сред най-поръчваните специалитети в заведението. Приготвя се от специална порода малки, свободно отглеждани петлета с изключително високи вкусови качества на месото.

Най-често използваните подправки са мащерка, левурда и градински чай. За почитателите на рибата ресторантът предлага прясна балканска пъстърва, както и пресни есетрови риби от Дунава.

Десертите се приготвят задължително с розова вода от собствената розоварна на "Дамасцена", влага се и сладко от рози, а в някои от рецептите дори частици розово масло. "Това прави вкуса богат и в същото време лек и приятен", обяснява управителят на комплекса Ваня Маджарова. "Така оправдаваме очакванията на нашите клиенти, защото заведението е част от розовия комплекс "Дамасцена", в който се отглеждат 130 дка розови насаждения и се произвеждат средно около 400 кг розово масло годишно", казва още тя.

За да разработи рецептите за десетте сладкиша, предлагани в ресторанта, Ваня Маджарова ползва помощта на майстор-сладкаря Даниел Чипев. Тортата с розови листенца, оригиналната баклава, както и кюнефето, предлагани тук, се сервират поръсени с розов цвят. Така към вкуса им се добавя и омагьосващия аромат на розата. Баклавата се приготвя с ръчно точени кори и се полива със захарен сироп с розова вода от розоварната на комплекса. Класическият топъл десерт кюнефе се прави с натурален кадаиф, като в средата му се влага обезсолено прясно меко сирене, доставяно от няколко малки местни мандри. В сладкишите задължително се използва качествено краве масло. "Държим на българските продукти, като стремежът ни е да подкрепяме малките производители в региона", казва Маджарова. Скоро в комплекса ще отвори врати и самостоятелна сладкарница.

Специално внимание е отделено и на виното. Тук се предлагат предимно български вина, произведени от винарски изби в долината. На почит са вината на изба "Старосел", тъй като тя също следва тракийска концепция. Предпочитано от гостите е специалното розе с аромат на рози, произведено в "Шато Копса" по поръчка на "Дамасцена". Екстрактите от роза, които се влагат в розето, се произвеждат в собствената розоварна, а технологията и гроздето са на "Шато Копса".

Новият ресторант има възможност да събере 330 души и да поеме безпроблемното провеждане на събития с различен мащаб.

Изграждането на атракционния комплекс Тракийски културен център "Дамасцена", който се простира в рамките на етнографския комплекс, е продължило 3 години, разказва собственикът на мястото и вдъхновител на проекта Стоян Стоянов. Той е известен като първия частен розовар и потомствен производител на розово масло и етерични продукти в Розовата долина от новото време. Историята на живота му и на неговия род е разказана в нашумелия български филм "Роза Дамасцена" с участието на Веселин Плачков.

Все още няма коментари
Нов коментар