🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Математика на старозагорския боклук

За първи път от седем години общината повдигна въпроса за увеличение на местни данъци и такси

Прогнозата е, че до края на 2020 г. Старозагорската община ще генерира минимум 59 хил. тона отпадъци
Прогнозата е, че до края на 2020 г. Старозагорската община ще генерира минимум 59 хил. тона отпадъци
Прогнозата е, че до края на 2020 г. Старозагорската община ще генерира минимум 59 хил. тона отпадъци    ©  Цветелина Белутова
Прогнозата е, че до края на 2020 г. Старозагорската община ще генерира минимум 59 хил. тона отпадъци    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Подобно на много други населени места в страната около приемането на бюджета на община Стара Загора дебатът в местния парламент беше изострен. Причината - за първи път от седем години местната власт повдигна въпроса за увеличение на такса битови отпадъци. Предложението на кмета Живко Тодоров не получи подкрепа и старозагорци ще продължат да плащат същия размер на такса смет през 2020 г. както и досега. Но въпросът с растящите разходи за чистота си стои и вероятно ще излезе на дневен ред още догодина. И Стара Загора не е изключение - в почти цялата страна дебатът за цената на боклука става все по-належащ предвид липсата на инвестиции от страна на общините в инсталации за обработване на отпадъците.

Сметки 2020

Разходите, които трябва да направи община Стара Загора, за да поддържа града и 51 села на територията на общината чисти през 2020 година, са в размер на близо 13.5 млн. лв., или с 1.5 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Кметът Живко Тодоров твърди, че средствата са значително по-ниски в сравнение с тези на други големи общини като Бургас и Пловдив например. Сред основните причини за по-ниските разходи са изградената в Стара Загора сепарираща инсталация, както и изборът на нова фирма концесионер - "Грийн партнърс", договорът с която е сключен преди няколко години, но е за по-ниска сума в сравнение с предишната. Става въпрос за 6.5 млн. лв. годишно, или близо половината от общия бюджет за чистота на общината. Но от тази година парите за поддържане на чистотата в община Стара Загора набъбват заради по-високите разходи за отчисления към РИОСВ, за сепариране и увеличението на минималната работна заплата през последните години. В същото време очакваните приходи от такса смет за 2020 г. са под 10 млн. лв.

Обществото ни става все по-консуматорско и доказателство за това е, че всяка година генерираният отпадък от Стара Загора и селата се увеличава средно с около 2 хил. тона. 80% от отпадъците идват от града и едва 20% - от селата. Прогнозата е, че до края на 2020 година Старозагорската община ще генерира минимум 59 хил. тона отпадъци. Тази тенденция, както и увеличаването на разходите за събирането и обработката им са причина да се търсят начини, за да се запълни, от една страна, недостигът на средства за финансиране на сметосъбирането и обработването на боклука - за 2020 г. например общината трябва да дофинансира тази дейност с други собствени приходи, а от друга, да се търсят възможности за по-ефективно управление на процеса по изграждане на компостираща инсталация и създаване на навици у хората за разделно събиране на отпадъците.

Такса смет разпали искри в Общинския съвет

За да се покрият нарасналите разходи за почистване на града, е необходимо да се увеличи такса смет, смятат кметът Живко Тодоров и общинските съветници от управляващата партия ГЕРБ. Спорът дали скокът е наистина неизбежен предизвика и първия за новия мандат словесен сблъсък между общинските съветници.

Данъци и такси в Стара Загора не са увеличавани през последните 7 години. Затова предложението на кмета за нарастване на такса смет от 1.5 на 1.7 промила за гражданите и от 3.5 на 4 промила за фирмите беше очаквано. Независимо от доводите на градоначалника обаче идеята за повишаване на такса смет не намери достатъчна подкрепа сред старейшините на града. Което накара общинските съветници от ГЕРБ да изтеглят предложението си от дневния ред.

Патовата ситуация отвори дупка от 1.35 млн. лв. общинския бюджет. Тя ще бъде покрита с други собствени приходи на общината. Според водача на общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров този дефицит ще свие инвестиционната програма на общината с около 13%. Проблемът събуди и стария спор доколко е правилно размерът на такса смет да се определя на базата на данъчната оценка на жилището.

"Истината е, че в близко време трудно ще започнем да мерим количествата генериран отпадък на глава от населението, от домакинство или от фирма. Това е труден за организация процес, който в крайна сметка ще удари финансово големите семейства с по-ниски доходи", смята Диян Димитров. Според него трябва да се работи в посока промяна на манталитета на хората относно разделното събиране на отпадъците. В Стара Загора услугата за разделно събиране на отпадъците е безплатна, но интересът на хората към нея е все още малък.

По пътя на боклука

От генерираните от община Стара Загора 59 хил. тона отпадъци годишно 4 хил. тона са едрогабаритен, твърд отпадък, който не е подходящ за сепариране. От останалите 55 хил. тона днес се сепарират 44%. Остатъкът от 31 хил. тона се депонира в депото на общината в землището на село Ракитница. "Ако общината не разполагаше с услугата "Сепариране", щяхме да плащаме 100% от задължителните отчисления към МОСВ, а сега са наполовина", сочи кметът Живко Тодоров. От тази година задължителните отчисления към МОСВ са увеличени на 69 лв./тон, а сепарирането, след проведена нова обществена поръчка, е поскъпнало със 7 лв. за тон. Затова от началото на новата година община Стара Загора плаща 65 лв. за сепариране на тон отпадък при цена 58 лв. за миналата.

Тези отчисления може да се намалят още чрез изграждане на компостираща инсталация, което би струвало на общината около 8 млн. лева. Пред изграждането й обаче има редица пречки. "През този програмен период по ОП "Околна среда" община Стара Загора не можеше да кандидатства за безвъзмездно финансиране за строеж на такава инсталация, а нямахме възможност да отделим пари от общинския бюджет", обяснява Диян Димитров. Очакванията са да се появи такава възможност през новия програмен период.

Друга идея, която изплува около дебатите за такса смет, е за създаване на общинска фирма за сметопочистване вместо възлагане на дейността на подизпълнители. Според ръководството на община Стара Загора това предложение не е добро - от една страна, това също би струвало пари, а от друга, сегашната фирма концесионер извършва услугата на според тях сравнително ниска цена. Преди 8 години община Стара Загора е имала договор с фирма концесионер в рамките на 7.5 млн. лв. годишно. От няколко години този договор е прекратен и е сключен нов с "Грийн партнърс" срещу 6 млн. лева годишно. В момента сумата е индексирана на 6.5 млн. лв. годишно.

Бъдещи планове

Освен увеличението на такса смет, което след време неизбежно отново ще излезе на дневен ред, пред Общинския съвет на Стара Загора стои и проблемът с непрекъснатото увеличение на генерирания отпадък. Според Диян Димитров би било добре общината да мисли в посока на изграждане на завод за изгаряне на отпадъците, който да работи на регионален принцип, както и за изграждане на мащабна компостираща инсталация.

Пред община Стара Загора стои още една задача, свързана със сметосъбирането - рекултивиране на старото депо за отпадъци в "Мандра баир". За техническата му рекултивация ще бъдат необходими около 7.5 млн. лв. Очакванията са тези средства да дойдат по европейска програма. Общината вече е обявила процедура за старта на рекултивацията. След нея обаче ще трябва да се извърши и биологична рекултивация, за която в бюджета на община Стара Загора ще трябва да се предвидят още близо 1 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар