🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Румяна Грозева: За изминалите 25 години АРИР – Стара Загора, се превърна в предпочитан партньор

Изпълнителният директор за успехите на организацията

Д-р Румяна Грозева
Д-р Румяна Грозева
Д-р Румяна Грозева    ©  АРИР – Стара Загора
Д-р Румяна Грозева    ©  АРИР – Стара Загора
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Румяна Грозева е доктор по икономика от ИИИ на БАН, с дългогодишен експертен опит в сферата на регионалното икономическо развитие. През последните 12 години е изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие. Тя е член на управителния съвет на Индустриална зона "Загоре". Преподавател по регионална политика в СУ "Св. Климент Охридски".

Д-р Грозева, тази година отбелязвате четвърт век от основаването на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора. Кои бяха най-важните моменти в историята на организацията?

- АРИР е създадена през 1995 г. по проект на Американската агенция за международно развитие в партньорство с община Стара Загора. Първоначално организацията ни е имала бюджет, в който са били структурирани заплати, разходи и др. Сега финансирането ни става в много голяма степен чрез проекти и отчасти чрез стопанската дейност на организацията - подготовка и управление на проекти, консултации за бизнес развитие, стратегии и подобни. За изминалите 25 години се научихме да работим добре в силни международни екипи - с хора с различни култури, стил на работа. Старозагорската агенция отдавна е разпознаваема в Европа и е предпочитан партньор. Имаме силен и сплотен екип, който остана постоянен и при затрудненията през годините.

АРИР - Стара Загора, представя възможностите за привличане на инвестиции и в оспорвано международно състезание на "Файнейшъл таймс" - "Европейски градове и региони на бъдещето", от 2010 г. и до момента винаги печели призови места в категорията си. При миналото издание градът беше представен на страниците на изданието със заглавието "Готови за бизнес".

Същевременно екипът ни работи целенасочено и по изграждането на силни регионални партньорства между бизнес, местни власти и научни и образователни организации. Но тук все още не е достатъчно осъзнаването на този много силен потенциал и тласък за развитие.

Успяхме да изпълним много успешни проекти през изминалите години. Може би ключов е проектът на АРИР, който е първият изпълнен в региона по програма ФАР и е свързан именно с преструктурирането на минната индустрия. Благодарение на този проект освободени от работа миньори са били преквалифицирани, преминали са в друга професия или са започнали да развиват собствен бизнес. В момента работим едновременно по 10 проекта.

Какво представляват тези проекти?

- Работим по проект в сферата на информирането на различните общности в региона за европейските политики и ценности - това е информационният център от общоевропейската мрежа "Европа директно". Част от проекта е едно интересно събитие, което се превърна в знаково през последните години - "Дни на Европейския парламент". Запознаваме 16-18-годишни ученици с основните ценности на Европейския съюз, с неговите институции и как те работят заедно. След като получат необходимите знания, младежите влизат в роля, разпределят се като членове на политическите групи в ЕП, дебатират по основни теми.

Фокусирали сме се и върху проекти, свързани с предприемачество, финансирани по ОП "Развитие на човешките ресурси". Опитваме се да помогнем на хора, които имат идея за собствен бизнес, но се нуждаят от допълнителна информация и подготовка. Този проект покрива целия Югоизточен регион за планиране - не само Стара Загора, но и Сливен, Ямбол и Бургас.

Работим и по програма "Еразъм+", както и по програма "Интеррег Европа". Това е транснационална програма, финансирана директно от Брюксел.

Най-новият ни проект е ориентиран към проблемите за справяне със замърсяването с пластмасови отпадъци. Той също е финансиран по програма "Интеррег Европа".

Вие сте член на УС на Индустриална зона "Загоре". Има ли шанс тази зона да реши икономическите проблеми пред региона, които биха възникнали при преструктуриране на енергийните компании там?

- Само тази зона не може да реши бъдещите очаквани проблеми на региона. Тя обаче е една от стъпките, които трябва да бъдат направени при планиране на решенията. Ако си свършим добре работата и вземем необходимите мерки, регионът може да запази своя потенциал. Изграждането на инфраструктурата изпреварва многократно тази на други индустриални зони и това далеч не се дължи само на доброто време. Постоянството и услията в лицето на изпълнителния директор определено заслужават адмирации. Местният бизнес повдигна въпроса за липсата на достатъчно кадри. Работим усилено в тази посока. В Стара Загора първи въведохме обслужване на инвеститорите на едно гише, което значително улеснява тяхната работа.

Какво представлява проектът DeCarb и как беше избрана АРИР за водеща организация?

- За екипа ни това е голямо признание и доверие да застанем начело като водеща организация на консорциум от институции и организации от страни членки, които са много по-развити и "надеждни" кандидати. Пълното наименование на проекта е "Подкрепа за преминаване към чиста енергия в ЕС региони с интензивен въгледобив" с продължителност 5 години. Кандидатурата беше одобрена от ЕК.

Подчертавам, че в проекта не става дума и не е насочен към затваряне на ТЕЦ-ове, каквито бяха първоначалните спекуалции и все още продължават. Става въпрос за търсене на приложими решения във всеки един регион - индивидуално. Всеки регион, колкото и еднакви характеристики да има като добив на въглища и енергия от тях, има и различни особености, които го различават от другите. И в този смисъл няма общовалидно решение, приложимо за всички.

В консорциума по проекта влизат Полша, Унгария, Румъния, Германия, Дания, Гърция, Словения и Испания, като Дания и Испания нямат въглища. Целта на DeCarb е да подпомага политиките на местно и регионално ниво, свързани с преминаване към добиването и ползването на "чиста енергия" и по този начин намаляване на въглеродните емисии, и оттам подобряване на чистотата на въздуха. Във всяка държава политиките, които регулират чистата енергия, са различни, затова и се подхожда индивидуално. В случая на нашия регион сме фокусирани именно към внедряване на чисти технологии за изгаряне на въглища. В края на януари т.г. имахме възможност да участваме в специализирани събития в Брюксел, на които експерти и висши държавни служители от страни - членки на ЕС, САЩ, Китай, Япония и Индия представяха изследвания и проекти в тази сфера. Това много ясно показва, че световните икономически елити, които имат доста по-големи финансови възможности, също работят усилено в посока добиване на чиста енергия от въглищните си басейни. И тук акцентирам върху САЩ, които първи напуснаха Парижкото споразумение и прокламираха, че подкрепят и защитават въглищата си. А сега представиха 7 финансирани пилотни проекта от Отдела за изкопаеми горива, чисти въглища и управление на въглерода на Департамента за енергия, както и конкретни резултати от тях.

Никой от участниците не сподели, че им е лесно и е станало отведнъж. Но работят осъзнато и с ясна цел и посока, както и с грижа към хората от сектора. Също и върху създаването на производства от вторични продукти от въгледобива, каквито са торовете например, а оттам и на работни места и приходи за местната икономика.

Тук имаме Тракийски университет с Аграрен факултет, както и специализиран бизнес - можем да търсим финасиране от ЕС на изследвания и технологии в тази посока.

Екипът ни ще участва в международен форум в Брюксел, посветен на новосъздадения фонд за справедлив преход.

Още от Капитал