🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да избереш Стара Загора пред Лондон

Как семейство Хенри последва мечтата си да разпространява знанието за производство на домашна крафт бира в България

Любка и Робърт Хенри са разработили 20 авторски рецепти за бира, които предлагат на клиентите си като готов пакет заедно с обяснения за приготвяне на бирата в домашни условия
Любка и Робърт Хенри са разработили 20 авторски рецепти за бира, които предлагат на клиентите си като готов пакет заедно с обяснения за приготвяне на бирата в домашни условия
Любка и Робърт Хенри са разработили 20 авторски рецепти за бира, които предлагат на клиентите си като готов пакет заедно с обяснения за приготвяне на бирата в домашни условия    ©  Цветелина Белутова
Любка и Робърт Хенри са разработили 20 авторски рецепти за бира, които предлагат на клиентите си като готов пакет заедно с обяснения за приготвяне на бирата в домашни условия    ©  Цветелина Белутова

*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Ако е вярно, че Вселената има план за всеки човек, то семейството на Любка и Робърт Хенри не се страхува да се вслуша в сърцето си, за да го последва. Точно преди 10 години българката и англичанинът се запознават във Варна. Той е от Бирмингам, а тя е от Стара Загора. Живеят 5 години в Лондон, където Робърт работи като барист и развива консултантска фирма. И въпреки че Лондон често е нареждан в класациите на най-добрите градове за живеене в света, двойката взима решение да се премести в родния град на Любка - Стара Загора. Тук през 2014 г. основават фирмата "Направи си бира" ООД. Идеята им е да учат клиентите си на тънкостите за направа на различни видове домашна крафт бира, предлагайки в магазина си всичко необходимо за изграждане и поддържане на домашна бирена инсталация.

"Решението за преместването ни в България може да се обясни лесно. 70% от мотивите бяха свързани с бизнес идеята и 30% с нежеланието ми да живея повече в Лондон и да се преместя на по-спокойно място", признава Робърт. И макар че на малък и консервативен пазар като българския плановете да запалиш хората по идеята да правят бира в домашни условия крият известна доза бизнес риск, от самото начало англичанинът вярва силно, че когато си първи с идея, трябва да я хванеш здраво и да вървиш смело напред до сбъдването на мечтата си.

За кафето и бирата с любов

Любка завършва информатика в Икономическия университет във Варна. Първата ѝ работа е като дизайнер във фирма за външна реклама в морската ни столица. Собственикът на компанията развива и верига кафенета. Решава да покани известен барист от Лондон, за да обучи служителите му как се прави хубаво кафе. Така през 2010 г. във Варна се появява Робърт Хенри, а единственият човек от персонала, който говори английски на добро ниво, се оказва Любка. "Трябваше да превеждам на Робърт през двете седмици, в които той беше във Варна и водеше своите презентации, които бяха много интересни", спомня си днес Любка. Връзката им обаче започва няколко месеца по-късно, когато Любка заминава за Лондон на гости на своя приятелка.

Бизнес идеята с домашната крафт бира изскача случайно от... подарък за рождения ден на Робърт, с който Любка решава да го изненада. "На кутията пишеше "Изкуството да вариш". Помислих, че става дума за кафе или чай, но когато я отворих, намерих вътре стартов пакет за варене на домашна крафт бира", разказва Робърт. Англичанинът се зачудил как да разбира подобен подарък за човек, който има самочувствието на един от най-добрите баристи и дори управлява собствена консултантска компания. Подаръкът се оказал истинско предизвикателство - първата домашно сварена бира по-скоро имала вкус на боза. "Оказа се, че не съм уцелил правилната температура и съм преварил дрождите", смее се Робърт, който след това станал толкова добър в правенето на бира, че съседите в лондонското им жилище започнали да ги търсят с молба да си купуват от тях домашна бира.

"В Англия продуктите за домашна крафт бира са навсякъде - може да ги купиш дори от аптека", казва Любка. Заради склонността им към перфекционизъм двамата с Робърт трупали опит цели 2 години, преди да решат през 2014 г. да регистрират в България фирмата "Направи си бира", която да популяризира тази дейност и тук.

Предприемачеството като житейски компас

В началото двамата тръгват с концепцията да продават оборудване и съставки за производство на домашна крафт бира през онлайн магазин. Тогава още живеят в Лондон. Купуват стока от Англия и я изпращат на родителите на Любка в Стара Загора. "Очаквахме бизнесът да се развие добре и да имаме продажби, но нищо подобно не се случи. Бизнесът с домашна крафт бира се оказа абсолютно неразпознаваем в България. В продължение на цяла година имахме само две поръчки,, и то заради старанието на родителите ми", признава Любка.

Двамата се уверяват, че е време да вземат категорично решение - дали да зарежат бизнеса с домашна бира и да останат в Лондон, или да се преместят в Стара Загора, където Любка има жилище, потапяйки се в предизвикателствата на новия си бизнес.

Избират промяната и пристигат в България. През 2015 г. сключват брак, а 2 години по-късно се ражда дъщеря им Елиела.

Междувременно дейността на "Направи си бира" се премества и офлайн. Любка и Робърт наемат офис в Индустриалната зона на Стара Загора. Разполагат в него уютно магазинче, класна стая за уроци по пивоварство и малък склад. Черната дъска в класната стоя посреща всеки клиент с любопитна схема за приготвяне на домашна бира. На специален рафт са подредени различните видове малц, които се влагат в рецептите. "Лесно е, обяснява Робърт - необходими са 4 съставки: вода, малц, хмел и дрожди. Основните съставки се внасят от различни държави в Европа. Хмелът пристига предимно от Германия и Англия, но Любка и Робърт внасят и американски сортове, тъй като стават все по-популярни. Малцът идва изцяло от Северна Европа. "Оказва се, че за пивоварния ечемик северният климат, продължителната зима и специфичната слънчева светлина създават зърно с много голямо съдържание на нишесте и скорбяла, които ние всъщност обръщаме в захар и правим бира", обясняват домашните пивовари.

Училище за пивовари любители

Любка и Робърт са разработили 20 авторски рецепти, които предлагат на клиентите си като готов пакет заедно с обяснения стъпка по стъпка как се вари бирата. "В биреното училище даваме всички практически знания и умения. Желанието ни е всеки, който дойде при нас, да запретне ръкави и да направи всичко сам - от смилането на малца, през процесите на озахаряване, бъркане, варене, охмеляване. Накрая на урока всеки отнася вкъщи собственоръчно сварената бира, за да наблюдава в продължение на две седмици как тя ферментира", обяснава Любка.

В ателието се предлагат 27 вида малц и 14 вида хмел. Цената на съставките варира от 20 до 55 лева за най-силно охмелените бири. Една стандартна домашна варка е 23 литра. Клиентът може да си закупи на място и оборудване за варене на домашна бира. "Такова се продава и от няколко конкурентни фирми на българския пазар, но ние се стремим да предодставим най-доброто на най-добри цени", казва Любка. Отскоро "Направи си бира" работи с нов партньор за българския пазар - австралийската KegLand, която прави иновативни уреди за домашна бира и дори предлага малка машина, която позволява затварянето на домашната бира в кенчета.

Семейството споделя, че в началото интересът към варенето на домашна бира е вял. Сега обаче уроците са заети с 2 месеца напред, увеличават се и продажбите на уреди. Миналата година Любка и Робърт са продали 15 уреда за варене и около 10 тона малц. Всяка година продажбите им растат с между 10 и 15%, а през 2020 година имат още по-високи очаквания, защото още от януари имат заявки за месеци напред.

Така животът и причудливият им в очите на българите бизнес започват да се подреждат. Чувстват се спокойни и сигурни в град като Стара Загора и нямат против да заменят лондонските топ места за разпускане и социализация. Всъщност те имат любими такива и тук. Сред тях са парк "Аязмото", биреният пъб "Дръмс" и артистичната уличка с Къщата на архитекта.

Q&A

Робърт Хенри е барист и преподавател. Управлявал е оперативния мениджмънт на утвърдени компании в кафе индустрията. В началото на 2000 г. ръководи глобалния мениджмънт на Ritazza Coffee, като отговаря за работата на компанията в повече от 23 държави. След 3 години работа на тази позиция основава собствена консултантска компания за кафе - AnotherCup. Водил е обучение на големи компании: Rancilio Espresso, Brazilia Espresso, La Spaziale Espresso.

Робърт, има ли нещо общо между правенето на хубаво кафе и на хубава бира?

- Общото е в това, че за да са качествени кафето и бирата, трябва да са качествени и самите съставки, от които се правят. За да си добър в това, което правиш, и в двата бизнеса са необходими любов, търпение и прецизност. В света на кафето всичко се мери до милиграми и стотни от секундата при приготвянето. Много е важно времето, в което трябва да тече кафето, точните градуси на водата. Когато приех подаръка на Любка, аз приех и предизвикателството да започна да правя бира със същата прецизност, с която създавам кафе.

Много хора отиват да живеят в Лондон, а ти идваш от Лондон в България. Защо?

- Има различни причини, които могат да те водят напред в избора на място за живеене. Ако водещото в избора е да имаш по-хубава кола, по-хубави дрехи, да живееш охолно, с повече забавления, то може би ще предпочетеш мегаполис като Лондон. Ако обаче искаш да имаш семейство, децата ти да живеят на спокойно и сигурно, на безопасно място и имаш добра бизнес идея, то България е добро място. Животът в Англия не е безопасен. Два пъти си тръгвах от Лондон и два пъти отново се връщах там заради работа. Надявам се да се установим в България завинаги.

Любка Хенри е дизайнер, блогър и вдъхновител на идеята с бизнеса за правене на домашна крафт бира.

Любка, а ти защо предпочете да се върнеш в Стара Загора, вместо да останеш в Лондон, който е мечтата за много българи?

- Когато отидох при Робърт в Лондон, аз бях с нагласата, че ще работя като графичен дизайнер и ще продължа да се развивам. По онова време обаче ние, българите, имахме право да се установим в Англия, но не и да работим постоянно на договор. Много от моите сънароднички се занимаваха с чистене и друга подобна работа независимо от образованието си. Смятах, че това не е алтернатива за мен, и започнах да работя по различни проекти, но това никак не беше леко.

През 2013 г. вече бях на границата да се прибера в България, но ме спря връзката ми с Робърт. Така реших да направя блог, който кръстих "Българка". Нямах никакво намерение да крия произхода си. Водех се от желанието да разкажа, че ние, българките, имаме добър стил на обличане, изглеждаме добре, умеем да се забавляваме, стремим се към професионална реализация, имаме ценности и сме интелигентни. В началото се чудех дали някой ще прочете всичко това. Постепенно обаче започнах да пиша за различни списания и сайтове, получих и доста покани за модни ревюта. До 2017 г. пишех активно в блога си. Сега съм го занемарила заради бизнеса ни, но планирам отново да започна да пиша.

Какви са предимствата на домашната бира?

- Свежестта на домашната бира е нещо незаменимо. Огромно предимство е също, че знаеш какво слагаш вътре и нямаш никакви изкуствени добавки и ензими, овкусители, оцветители, аромати. Имаш възможности да експериментираш, да създаваш свои вкусове. Има бири, които напомнят на манго, на цитрусови плодове. Това зависи от хмела, който придава невероятни вкусове. И от собствената ти фантазия и желания.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    odysey avatar :-|
    тракиец
    • + 1

    Нищо героично не виждам. Всеки сам избира .

    Нередност?
Нов коментар