Зеленият преход на големите петролни компании

ExxonMobil, BP, Shevron и Shell се обявяват за преход към въглеродна неутралност, но имат дълга история на замърсители с трупащи се дела срещу тях

Големите петролни компании имат планове за преход към зелена енергия, но има съмнения в тяхната отдаденост към тях
Големите петролни компании имат планове за преход към зелена енергия, но има съмнения в тяхната отдаденост към тях
Големите петролни компании имат планове за преход към зелена енергия, но има съмнения в тяхната отдаденост към тях    ©  Надежда Чипева
Големите петролни компании имат планове за преход към зелена енергия, но има съмнения в тяхната отдаденост към тях    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Големите петролни компании се обявяват за зеления преход с големи инвестиции, но излседвания сочат, че за 2020 г. едва 1% от капиталовия разход е бил в тази насока
  • Дела текат срещу най-големите Shell, BP, Chevron и ЕxxonMobil за щети нанесени срещу природата и последствията от тях
  • Инвестиции от поне 600 млрд. долара са нужни сега за намаляването на емисиите на сектора с 50% глобално до 2030 г.

Петролните компании са едни от най-големите длъжници, когато става въпрос за щети, нанесени върху природата. Нефтените разливи са сред най-унищожителните катастрофи за околната среда - само за 2022 г. има 7 отделни големи такива инцидента, при които са били разлети над 700 тона петрол. Възстановяването от малък разлив може да отнеме около 15 години, ако е почистен навреме, а за големи може да е нужно в пъти повече време.

На фона на това изминалата 2022 г. беше изключително печеливша за големите петролни компании като ExxonMobil, BP, Chevron, Shell и др. Някои от тях отбелязаха рекордни печалби в своята история. Причина за този скок в приходите бе войната в Украйна и последвалата я енергийна криза. Но в случая рекордните печалби означават едно - нарастване на свободния паричен поток, възможност за повече диверсификация и по-бързо постигане на заявените зелени цели. Инвестиции от поне 600 млрд. долара са нужни сега за намаляването на емисиите на сектора с 50% глобално до 2030 г., твърдят в свой доклад от Международната агенция по енергетика (IEA).

Може би недотам учудващо, едно изследване на Plos one, онлайн журнал за научноизследователски цели, заключи въз основа на данни от 12 години, че има разминаване между обещанията на петролните компании и техните действия. Европейските играчи са по-дейни в отношение на това да правят усилия, свързани с промени в климата, да разходват и обещават повече средства за зелена енергия, а и наскоро започнаха да правят планове за преход към въглеродна неутралност. Колегите им от Америка обаче, изглежда, все още се опитват да избегнат сериозни инвестиции във ВЕИ и предпочитат да залагат на разрастване на производството на въглеводороди, вместо да ги намалят.

"Говоренето за зелените теми и обещанията облекчават натиска към компаниите от страна на обществото. Така не само се създава позитивен имидж на компанията за потребителите, но се осигурява социален кредит, който им дава възможност да действат по-дълго време и да развиват основния си бизнес с изкопаеми горива. Финансовите фактори също са важни. Големи инвестиции във ВЕИ са много по-малко печеливши за гигантите от традиционния им бизнес и ги поставя в директна конкуренция със специализирани играчи в сектора. Освен това всяко отклонение от традиционния бизнес, който в момента е печеливш, ще започне един необратим процес за понижаването на стойностите на съществуващи активи, свързани с изкопаеми горива, което би намалило и дяловете на компаниите", се твърди в проучването.

В друг доклад на IEA от 2020 г. се сочи, че за 2020 г. инвестициите на големите компании за петрол и природен газ в зелена енергия са се равнявали на около 1% от общите им капиталови разходи. Според предварителни данни на организацията за 2021 г. е имало наченки за диверсификация на инвестициите в зелени проекти, водени от европейските компании. Най-голям интерес от петролните компании изглежда да има към проекти за офшорен вятър.

Какво обещават от ExxonМobil

Печалбата за базираната в Тексас, САЩ, компания през изминалата 2022 г. е 55.7 млрд. долара, което повдига въпроса какво смята да прави тя с тези пари. Част от плана за преход на ExxonMobil до 2027 г. е да се направят 15 млрд. долара инвестиции в нискоемисионни решения. Те включват проекти за намаляване на парниковите газове от съществуващи дейности, както и инвестиции в "нисковъглеродни решения" - улавяне и съхранение на въглерод, водород, биогорива и др.

Според данни от компанията тя е на път да изпълни и надхвърли очакванията за намаляването на своите въглеродни цели до 2025 г.

"Фокусираните действия, които сме предприели, са ни позволили да ускорим своето намаляване на въглеродния отпечатък, специфично в зоните на изгаряне и метан. Предвиждаме да достигнем предсрочно нашите цели от 2025 г., което ни дава самочувствие да направим по-агресивни средни цели из целия ни бизнес", коментира Дерън Уудс, управител на ExxonMobil, в официално изявление на сайта им.

Новите цели на компанията до 2030 г. за намаляване на парниковите газове са следните - 20-30% намаление на интензивността в цялата компания, 40-50% намаление на интензитета нагоре по веригата, 70-80% намаление на интензитета на метан в цялата компания, 60-70% намаление на интензивността на изгаряне в цялата компания.

В противовес с тези цели на 23 май стана ясно, че висшия съд на Масачузетс е решил, че ExxonMobil трябва да бъде съдена по обвинения за укриване на ролята на участието на петролните компании в климатичната криза. Според решението на съда Exxon е нарушила закона за защита на потребителите, след като в продължение на десетилетия са укривали информация за влиянието, което горенето на полезни изкопаеми има върху околната среда. Тексаската компания също така е уличена в лъжа към своите инвеститори във връзка с рисковете от глобалното затопляне.

Как Chevron вижда своята трансформация

Печалбата за 2022 г. бе рекордна и за калифорнийската Chevron - 36.5 млрд. долара. Плановете за декарбонизация на компанията са постигане на въглеродна неутралност в своите операции по цялата верига (upstream) до 2050 г., което зависи според тях от прогреса и колко търговски жизнеспособни ще бъдат технологиите. Тук става въпрос за такива неща като улавяне и съхранение на CO2, производство на водород, както и регулации от страна на правителството и пазарите за тях.

От Chevron са инвестирали в над 120 проекта, които в момента се разработват. От тях през 2022 г. е имало прогрес по 90 и са били завършени 15. От компанията смятат да инвестират допълнителни 350 млн. долара в тези проекти, както и около 2 млрд. до 2028 г.

Точки на BP

Печалбата на британската BritishPetroleum за 2022 г. беше в размера на 28 млрд. долара, което според изявление още в началото на миналата година е окуражило компанията да увеличи своите планирани инвестиции от 14-16 млрд. долара на година до 2025 г. Две са основните направления, в които британският енергиен гигант прави това - нисковъглеродна енергия и зарядни станции за електромобили. Очакванията на BP за тези отрасли на бизнеса им е да донесат приходи от 9-10 млрд. долара до 2030 г.

Планът за въглеродна неутралност на компанията е от 2020 г. и се състои от няколко отделни точки. Целите в тях включват намаляване на емисиите с 50% до 2030 г. в добивните действия, както и оптимизирането на производството с намаление на въглеродния отпечатък в него с 10-15% до 2025 г., което е спад от предишната цел от 20%.

На фона на техните зелени цели трябва да се посочи и участието на компанията в една от най-големите екологични катастрофи в историята - разливът Deepwater Horizon от 2010 г. В последвалото дело от 2013 г. BP се обяви за виновно в незаконни действия, свързани с бедствието, и беше осъдена да плати 4 млн. долара в криминални наказания и 2.4 млрд. за обезпечаването на природата. Призракът на бедствието продължава да преследва британския гигант със със скорошни разкрития, в които става ясно, че BP е използвала стратегия тип "обгорена земя" срещу искове на доброволци в пречистването на разлива. Над 5000 съдебни дела са били депозирани в съдебната палата в Луизиана до януари 2020 г.

Shell разширява своите добиви

Другият енергиен гигант - Shell, също имаше рекордна 2022 г. - с печалба 42 млрд. долара.

Компанията е заявила своите цели за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. Голяма роля в това ще играят инвестициите в нисковъглеродни и неенергийни продукти, които през миналата година са били 8.2 млрд. долара. Главните отрасли, в които се работи, са биогорива, водород, зарядни станции за електромобили, както и изграждането на вятърни и соларни мощности. Неенергийните продукти са неща като химикали, лубриканти и др.

Наред с това обаче през миналата година има и голяма инвестиция в разширяването на капацитета за добив на LNG - 4.2 млрд. долара, а също така и в добива и преработката на петрол -12.5 млрд. долара.

Не може да бъде избегнато противоречието в действията на Shell, която тази година е изправена пред съд от над 14 хил. жители на Нигерия заради продължителни замърсявания в делтата на Нигер. Още през 2011 г. доклад от Програмата за околната среда на Обединените нации (UNEP) разкри унищожителните действия от петролната индустрия в Огониланд и препоръча спешни пречиствания. Вече повече от 10 години обаче жителите на региона заявяват, че действия, поне забележими такива, не е имало. Делото идва и само две години след като компанията бе успешно осъдена от няколко фермери през 2021 г. отново за замърсяване на околната среда.

"Нигерската делта е гробище и никога няма да знаем точните размери на това колко голяма е щетата, докато не се направи обстоен анализ на цялата природа в региона. Имаме подпочвена вода, която е замърсена с бензин 900 пъти над допустимите нива от Световната здравна организация (WHO), имаме земеделски земи със слаб добив, реки, в които едва може да се лови риба, хиляди неонатални смъртни случаи годишно като резултат от замърсяванията. Имаме намалена невропластичност на мозъка като резултат от замърсяванията", коментира за CNN активистът Сатах Нубари.

Делата изглежда да се засилват като интензитет, след като стана ясно, че петролният гигант смята да напусне Нигерия след 80 години експлоатация на региона и значителни печалби от него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova
    • - 1

    Доста съм слушала по темата за зеления преход и единственото гориво, което е най-чисто и екологично е природния газ. Ако повишим употребата на природен газ значително ще намалим емисииите на парникови газове, киселинните дъждове и ефектът на глобалното затопляне, на който вече сме свидетели.

    Нередност?
Нов коментар