🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко е РЕТ

"Терахим 97" стои зад почти целия пазар на пластмасови бутилки у нас

В "Терахим 97" се намира единствената у нас рециклираща машина в България за РЕТ материал.
В "Терахим 97" се намира единствената у нас рециклираща машина в България за РЕТ материал.
В "Терахим 97" се намира единствената у нас рециклираща машина в България за РЕТ материал.    ©  Shutterstock
В "Терахим 97" се намира единствената у нас рециклираща машина в България за РЕТ материал.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Какво е PET

Полиетилен терефталата (PET) е синтетичен материал, който е най-издръжливият полимер. Издържа на високи натоварвания и се използва вместо метал на места, където не може да има смазване, или за опростяване на конструкциите и намаляване на разходите. Издържа на температури до 110°C, устойчив е на напукване, не абсорбира вода и е непромокаем, изолира добре. Предпочитан е в опаковките за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост.

Клиентите

Производството на габровската фирма "Терахим 97" е голямо и широкоспектърно - от опаковки с вместимост 30 мл до 10 литра с всякакви гърла, бутилки и т.н. Фирмата произвежда 1 млн. бр. заготовки на ден, или 24-25 млн. бр. за месец.

Клиенти на "Терахим 97" са "Софарма", "Балканфарма", "Арома", "Пепси". Тя произвежда за познатите марки "Горна баня", "Девин", "Михалково", "Българан", "Каменица" и още много други по-малки фирми - общо около 150 на брой. Износът се движи около 20% и е за съседни държави.

Има две прости правила, за да си конкурентен на пазара на опаковки от РЕТ, казва Добрин Байрактаров. Това са да инвестираш поне 1 млн. евро годишно, да следиш тенденциите в глобален мащаб и да се стремиш да ги прилагаш бързо на място. Байрактаров би трябвало да знае - управител е на габровската фирма "Терахим 97" АД - един от първите два производителя на преформи от PET за бутилки в България, стартирал производството си през 1997 г.

Фирмата е специализирана в производството на преформи и пластмасови опаковки за хранителната и фармацевтичната промишленост и не пропуска нито едно специализирано изложение не само в Европа, но и в Азия. Днес, повече от двайсет години след създаването й, тя е един от водещите производители на преформи от PET и опаковки за хранителната и фармацевтичната промишленост. Производството на "Терахим 97" е едно от най-енергоемките на територията на община Габрово.

Инвестиции с мисъл за околната средa

Това, което Байрактаров забелязва, е, че в световен мащаб тенденциите са свързани с намаляване теглото бутилките с оглед понижаване вредното въздействие върху околната среда. Така например в момента бутилка минерална вода от 500 мл тежи между 15 -17 г, а тенденцията е тя да се намали на 11-12 г. По този начин ще падне такса опаковка и замърсяването на природата ще е по-малко, обяснява Добрин Байрактаров. Скоро подобна практика ще стане реалност и у нас, макар и с известно закъснение. В тази връзка "Терахим 97" е предвидила инвестиции през настоящата година в размер на 700 хил. евро за закупуване на две нови матрици. Очакванията са свързани с намаляване с 15% на грамажа на материала.

"Терахим 97" е подготвила и депозирала и проект на стойност 1.5 млн. евро, с който кандидатства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020". Тази инвестиция също е свързана с тенденцията за намаляване теглото на опаковките, като в допълнение фирмата доказва, че вкарва в производството си рециклиран материал, разказва още Байрактаров. Ако проектът бъде одобрен, се предвижда закупуване на нова машина за 900 хил. евро и на матрица за 400 хил. евро, с което общата инвестиция на фирмата ще възлезе на над 2 млн. евро заедно с предвиденото собствено финансиране за 2018 г.

Рециклирай това

В "Терахим 97" се намира единствената у нас рециклираща машина в България за РЕТ материал. Тя е в действие от три години. Доставката й е реализирана от Австрия по проект "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 – 2013 г. и е на стойност 4.5 млн. лв. Средно на час може да преработва 800 кг, между 17-18 тона за денонощие, като един тон представлява 40 хил. бутилки. Дневният капацитет на машината е рециклиране на 800 хил. бутилки, който за момента не е оползотворен 100% по ред причини. Материалът се доставя във вид на суровина от специализирани фирми, като от рециклиращата машина той излиза със сертификат за хранителни цели. "За съжаление в България няма дотации за подобен род дейности нито за фирмите, които събират суровината, нито за нас като производител. Голям проблем има и със самите суровини", споделя още управителят на "Терахим 97".

За да се следи нивото на качеството - суровината да е от еднакъв материал и да не бъде замърсена, към фабриката функционира лаборатория. Всичко това налага специален режим на работата с машината, която е с висока производителност и голяма консумация на енергия. На практика цената на рециклирания продукт се доближава реално до истинската цена на материала и суровината.

"Ако вземем да я продаваме, няма на кого и затова повечето я влагаме", споделя Добрин Байрактаров, който уточнява, че годишно във фабриката се преработват над 1200 тона. Това представлява между 15- 20% от общото необходимо количество суровина от 7000 тона, което се допълва с внос. "Терахим 97" доставя суровина за производството си от Южна Корея, Индия, Турция. В 80-83% материалът определя себестойността на продукцията.

Всички големи фирми работят с РЕТ бутилки. Правят се бутилки за млека, бира, олио, айряни, омекотители, шампоани и всякакви бутилки за козметичната индустрия – познатите опаковки от полиетилен и полипропилен вече са заменени и сега всичко е РЕТ.

Между 10-12% е ръстът, който отчита пазарът при опаковките за минералните води. Тенденцията, казва Байрактаров, е към спад при газираните безалкохолни.

Все още няма коментари
Нов коментар