🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ярослав Дончев: Имаме 50% дял на пазара в България

Председателят на борда на директорите "Идеал Стандарт – Видима" пред "Капитал Градове"

Ideal Standard Vidima    ©  Ideal Standard Vidima
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.
"Идеал Стандарт - Видима" беше третата по големина компания в сектора на машините и оборудването в България с приходи 376 млн. лв. за 2016 г. според класацията К100. За 2017 г. продажбите й нарастват с до 414.6 млн. лв., а печалбата спада до 2.4 млн. лв. заради инвестициите.

В края на 2017 г. стана ясно, че "Идеал Стандарт - Видима" е инвестирала 22.5 млн. лв. в завода си в Севлиево за последната година. Това е само първият етап от тригодишна инвестиционна програма, чиято цел е увеличаване на капацитета и повишаване на производителността, като общата сума за периода се планира да достигне близо 70 млн. лв.

В севлиевските заводи за санитарна керамика и арматура на "Идеал Стандарт - Видима" работят малко над 3200 души.

Г-н Дончев, на какви стандарти залага "Идеал Стандарт – Видима"?

- "Идеал Стандарт – Видима" е сред малкото компании в България, които могат да се похвалят с над 80-годишна история, а за последните 25 години сътрудничеството с "Идеал Стандарт" зададе нова посока на развитие. Компанията вече не е само производство на санитарна арматура, а и производство на керамични изделия – тази година заводът за керамика отбелязва 20 години, създадоха сe и други структури като дистрибуционен център, търговска организация "Източна Европа".

В Севлиево се откриха центрове за финансово обслужване, SAP и информационни технологии. Зад това стои амбицията да докажем, че можем и компанията майка да повярва в нас.

Какво значи "зелена" компания със "синя" отговорност?

- Нашата компания винаги е следвала политика по опазване на околната среда, като е инвестирала в оборудване, технологии и добри практики за управление на отпадъците, пестене на природни суровини и запазване здравето на работещите. Не случайно много години подред сме носител на приза "Зелена компания".

Компанията е първата в България, която работи по интегрирана система за осигуряване на качество, опазване на околната среда и осигуряване на безопасни условия на труд.

В "Идеал Стандарт – Видима" има шест пречиствателни станции – 4 за промишлени води и 2 за битови води. Осъществява се пречистване и непрекъснат мониторинг на вода, въздух и почва. Отговорното отношение към природните ресурси се осъществява както чрез разумно управление на ресурсите и отпадъците в процеса на производство, така и с разработката, производството и продажбата на иновативни продукти, пестящи вода и енергия. Създаваме продукти, чрез които и други хора да могат да реализират своя стремеж към пестене на разходи и отговорно отношение към най-важния за човечеството ресурс – водата. Това е нашата "синя отговорност".

Как предстоящата промяна в собствеността ще се отрази на по-нататъшното ви развитие?

- Това няма да окаже влияние върху дейността ни в България, която остава стратегически важен пазар за "Идеал Стандарт" както от производствена, така и от търговска гледна точка. Продължаваме да реализираме нашите стратегически инвестиционни планове в страната и да се фокусираме направените значителни инвестиции към днешна дата да продължат да осигуряват очакваната възвращаемост.

Колко души са ангажирани и работят в момента в севлиевските заводи на "Идеал Стандарт – Видима?

- Днес тук работят близо 3300 души в различни структури – завод за санитарна арматура с две производствени площадки в Севлиево и в с. Градница, завод за санитарна керамика, дистрибуционен център, търговска организация "Източна Европа". С годините се създават и нови професии в центъра за информационни технологии и центъра за финансово обслужване. Относно допълнително материално стимулиране и социални придобивки за колектива имаме богата и разнообразна социална програма за работниците и служителите, някои от по-големите са: парични подаръци за Коледа и Великден, ваучери за храна, подпомагане на млади семейства при сключване на брак, майчинство и раждане на дете, собствени зъболекарски кабинети, медицинска служба, профилактична програма, застраховка, допълнително пенсионно осигуряване, почивно дело и други.

Какъв е ангажиментът ви като работодател към дуалното образование и стажантски програми при подготовката на бъдещи кадри?

- Активно подкрепяме средните училища в Севлиево и професионалната гимназия в Градница, с които си партнираме при провеждане на форума "Панорама на средното образование в Севлиево". За Габровска област тази панорама се организира и провежда само в нашия град от 2012 г. до днес, в периода април-май. Една от целите е директен контакт между ученици от VII и VIII клас, техните близки, родители и преподавателите от средните училища, които представят информация за изучаваните специалности в конкретното училище, както и насочване към бъдеща професионална реализация към съответните фирми в града.

Ефективна форма на професионално ориентиране е дуалното обучение, в което "Идеал Стандарт – Видима" се включи. Обучението за осмокласници "Учене чрез работа" отговаря на съвременните изисквания и нужди на бизнеса.

Друга инициатива, в която компанията участва през февруари тази година, е Седмицата на кариерното ориентиране на ученици от седми клас - "Дойдох. Видях. Избрах.". Седмокласниците се запознаха с производствени структури и специфични професии в компанията. Целта на програмата е да ориентира учениците в избора им къде да продължат средното си образование.

Компанията е предпочитано място от професионалната гимназия "Ген. Ив. Бъчваров" за провеждане на практики по европейски проект.

В завода за производство на санитарна керамика на "Идеал Стандарт – Видима" вече пета поредна година практикуват студенти от Нов български университет, специалност "Керамика и стъкло". По време на тази практика керамичните изделия се превръщат в произведения на изкуството.

Компанията има дългогодишен опит в провеждането на стажантска програма за студенти. Тя датира от 1994 г. За последните 10 години при нас са били на стаж над 240 студенти, 20% от които са намерили професионална реализация в компанията.

Как развивате кадри?

- "Идеал Стандарт – Видима" е сред малкото компании в региона, които предлагат професионална реализация в многообразие от професии – както в производствата на двата завода, така и в областите: финанси, маркетинг, търговия, графичен дизайн, различни инженерни специалности и информационни технологии. Наше конкурентно предимство е възможността за кариерно развитие в различни професионални направления в мултинационална компания. Гордеем се, че наши служители заемат централни роли и ръководни позиции на различни нива в управлението на Ideal Standard International.

Следвате тригодишна инвестиционна програма, една част от която в края на миналата година обявихте за реализирана. Какво направихте и какво предстои по нея?

- През 2017 г. обявихме инвестициите на компанията, свързани със стратегически проекти в заводите за увеличаване на производителността и капацитета им, ново оборудване за повишаване на производствената ефективност, подобряване условията на труд.

В завода за керамика открихме роботизирани линии за глазиране, две нови преси под налягане и промяна на конфигурацията на една от пещите. В завода за арматура обявихме началото на по-продължителна инвестиционна политика за автоматизация на шлайф-полирния процес и показахме последно поколение високопроизводителен CNC машинен център за модернизация на механичната обработка и високопроизводителни машини за леене на изделията.

За тази година ще спомена само някои от проектите, като ще запазя правото да съобщим реализираните инвестиции в края на 2018 г. Вече е в ход новата производствена линия в завода за арматура на затварящ механизъм за едноръкохваткови смесители. В тази връзка е и инвестицията за видео измервателна машина за проверка на качеството.

В завода за керамика ще спомена само някои от стартиралите инвестиционни проекти – разширяване на лабораторията и внедряване на ново оборудване; пълна трансформация на участъка за производство на калъпи и модернизиране на линиите в "Отливно".

Какъв е пазарният дял на компанията в България? Планирате ли разширение на пазарното си присъствие?

- "Идеал Стандарт – Видима" е пазарен лидер в България с около 50% пазарен дял и една от водещите компании в Европа. В България нашите продукти са предпочетени почти във всеки дом.

Кои са най-силните ви пазари в момента при двете производство - арматурата и керамиката?

- "Идеал Стандарт – Видима" произвежда изделия, които присъстват в над 60 държави. Търговската организация, базирана в Севлиево, управлява продажбите в 16 държави от Източна Европа. Продуктите на нашата компания са водещи в страни като Англия, Франция, Германия и Италия. Колекции като Connect, Connect Space, Strada, Tonic II и други са изключително добре приети от потребителите. Въведохме иновативни технологии като AquaBlade – най-значимото откритие след изобретяването на тоалетното казанче през XIX век, Ideal Blue – уникална технология без никел и олово, Diamatec – най-новият керамичен материал, който ни позволява да произвеждаме ултратънки и суперздрави мивки Ipalyss. Това са само някои от иновациите, които ни нареждат сред водещите компании в санитарната индустрия.

По отношение на логистиката срещате ли трудности и какви са предизвикателствата в това отношение?

- Дистрибуционният център в Севлиево се нарежда на второ място сред логистичните платформи на Indeal Standard International в Европа. От логистичната платформа се управляват дейностите по дистрибуция на продукти в Източна и Западна Европа, Близкия изток и Африка. Предизвикателство за дистрибуционния център е обработката средно на 50 камиона на ден. Този обем включва доставянето на продукти за временно съхранение до групирането и изпращането на нашите изделия към клиенти от Източна и Запада Европа, Близкия изток и Африка, и сестрински компании в Англия, Италия, Германия, Франция, Гърция, Полша, Русия.

Интервюто взе Силвия Златкова

Все още няма коментари
Нов коментар