🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Габрово – дестинация за иновации

Икономистът Георги Стоев за потенциала на града

Георги Стоев, икономист и съосновател на Industry Watch
Георги Стоев, икономист и съосновател на Industry Watch
Георги Стоев, икономист и съосновател на Industry Watch    ©  Анелия Николова
Георги Стоев, икономист и съосновател на Industry Watch    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.
50%

заети в промишлеността

80%

заетост при младежи (25 – 34 години)

6.6%

средногодишен ръст при заплатите в преработващата промишленост

30.5%

ръст на новоприетите ученици в професионални гимназии в града през 2017/2018г.

25

мин. разстояние между 2-те най-отдалечени точки в града

Потенциалът на местната икономика като хъб за инженерни решения

Габрово се отличава с изключително висока степен на индустриализация. Преработващата промишленост създава над половината от добавената стойност в общината. Концентрацията на заетост в индустрията е далеч над средните за България и ЕС стойности. Водещ подотрасъл е машиностроителният сектор и инструменталното производство, които концентрират над 1/3 от работните места в промишлеността.

Сложните инженерно-продуктови производства, като машиностроенето например, изискват сравнително голям брой надеждни местни доставчици. Новите запитвания от страна на инвеститори вече включват сериозен интерес към възможностите за даване на поръчки към местни доставчици, а структурата на местната икономика говори за наличието на добре развита мрежа от контрагенти.

Габрово е предпочитан като инвестиционна дестинация заради достъпа до инженерен талант и традиционните клъстерни връзки в машиностроенето и силовата електроника. Градът има необходимата екосистема, за да се превърне в родно място на нови глобални продукти с приложение в индустрията.

Компаниите в региона бързо се адаптират към промените на пазара и конкретни задания на клиентите. Голяма част от тях предлагат комплексни решения – от инженеринг до завършен готов продукт. В производствените предприятия, част от мултинационални компании, мениджмънтът има инженерна свобода по организация на производството, като не са редки случаите на изнасяне на процеса на разработка на продукта изцяло в Габрово.

Заплати, качество на живот и шансовете на града да привлича хора

Предприятията в града са по-малко зависими от достъпа до евтин труд. Заплатите в преработващата промишленост в Габрово са относително високи за страната, изпреварвайки средните в развития индустриален център около Пловдив, както и сходни с тези в близко разположения Стара Загора.

Компаниите разполагат с квалифициран персонал, което е резултат от индустриалните традиции в региона и дългогодишно вътрешнофирмено обучение. Близо половината от наетите в община Габрово са техници, квалифицирани работници, машинни оператори и монтажисти. Но развитието му в сферата на инженеринговите решения ще създаде необходимост от привличането на професионалисти от други градове и от чужбина. За привличането на хора ще имат значение не само добрите заплати, но и високото качество на живот в града. Зеленият и чист град сега предлага добри възможности за свободно време и спорт. Младите семейства ще оценят кратките разстояния и спокойния трафик, които пестят много време в придвижване, както и високата сигурност на Габрово.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    achtung avatar :-|
    Фат Ким
    • - 2
    • + 1

    Кратки разстояния и Габрово са оксиморон!

    Нередност?
Нов коментар