🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мебели без граница

Севлиевската компания "Паралел" инвестира 20 млн. лв. в разрастване на производството си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

За компанията

Компанията е сред най-големите в мебелния сектор. Фирмата е създадена през 1995 г. и е собственост на местния бизнесмен Йордан Ковачев. Под шапката на компанията майка са различни дружества от мебелния бранш - "Матраци НАНИ", "Зона дом" (веригата Zona for home), "Кова стил" (дивани и др.) и други. През последните години оборотът на "Паралел" расте. Компанията е доставчик на веригата IKEA, за която произвежда тапицирани възглавнички за градинска мебел, за табуретки и за кухненски столове.

"Двойно ще увеличим през следващите три години реализирания през 2017 г. оборот от 65.2 млн. лв. За нас възможностите за постигане на нови и по-добри показатели са налице", казва собственикът на мебелната компания "Паралел" Йордан Ковачев. Това, което му дава увереност да направи тази прогноза, са технологичната подсигуреност, качеството на суровините, които компанията произвежда и влага в готови изделия, и най-вече сключените договори и растящият интерес от страна на фирмите, с които които "Паралел" си партнира.

Компанията, базирана в Севлиево, стартира нова инвестиция в областта на иновациите, свързана с изграждане на допълнителен сграден фонд, закупуване на технологичното оборудване, позволяващо да се внедри нова и безотпадна технология и изграждане на втори напълно автоматизиран склад тип Radio Shuttle. Стойността на инвестицията е 20 млн. лв.

Закритата експлоатационна площ, с която разполага и произвежда продукти, е над 50 000 кв.м. Направените в периода вече инвестиции са за над 45 млн. лв.

Една фирма - няколко производства

"Паралел" е компания с няколко обособени производства и с над двадесетгодишна история. "Преди осемнадесет години започнахме на "зелено поле". За времето оттогава създадохме това уникално предприятие с различни по своята същност производства. Мотивацията ни беше да изградим структурирани, модерни, високотехнологични производства, обединени в ангажирано към хората предприятие. Трябваше да е стойностно, да дава поминък на хората и да е с трайно присъствие на картата на региона", разказва Йордан Ковачев.

На същия този терен е изградено единственото по рода си в България производство на полиуретанова пяна, създаден е модерен склад за суровини и е въведена в експлоатация технологична линия за безотпадно производство.

"Развихме и оптимизирахме продукта и на тази основа създадохме матраци НАНИ – най-популярната и харесвана марка матраци. Залагаме на маркетингови инструменти за проучване на пазара. Удовлетвореността и желанията на нашите клиенти са от изключително значение за нас. Имаме изграден напълно автоматизиран склад тип Radio Shuttle, както и множество конвенционални складове. Чрез тях обезпечаваме в количествено и качествено отношение съхранението на суровините и продуктите с нашите търговски марки, обобщи Йордан Ковачев.

Компанията разполага със собствена складова и дистрибуторска мрежа в страната. Това позволява бързо достигане на новите продукти и пълно покритие на българския пазар.

С пускането в експлоатация на линии за производство на нетъкан текстил и в комплект с полиуретановите продукти е направена заявка компанията да стане доставчик за водещи европейски и световни фирми в търговията на стоки за бита в сегмент "Напълнени изделия".

Разработката, технологичната обосновка, производството, окомплектоването на основни суровини на една площадка - полиуретан и нетъкан текстил, в готово изделие прави компанията предпочитан партньор. Възможността за правилно съхраняване и експедирането на продукцията при желание на клиента дава на фирмата логистично предимство.

Мебелното производство на "Паралел" се продава както на българския, така и на европейския пазар.

Хората – в центъра на успеха

"Хората са в центъра на успеха на съвременния бизнес и ние винаги сме залагали на това", категоричен е Йордан Ковачев. Полагаме много усилия, за да превърнем "Паралел" в едно привлекателно място за работа. Провеждат се фирмени политики, различни инициативи, чрез които компанията успява не само да работи здраво, но и екипът й да се забавлява. Към момента в "Паралел" работят над 850 работници и служители, от които 220 с висше техническо и икономическо образование.

"Стартирахме през далечната 1995 г. с малък цех за производство на мебели и всичко, което си пожелавахме през годините, сега е реалност. Нашите работници и служители, нашите клиенти ни дават увереност да вървим напред и да продължим да мечтаем под мотото "Паралел без граници", допълва Йордан Ковачев.

Все още няма коментари
Нов коментар