🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крепостта на рока

Рок фестивалът "Хоталич" е една от инициативите на община Севлиево за превръщането на едноименния средновековен град и крепост в туристическа дестинация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

След като през 2017 г. Севлиево заслужено беше наречен "новата рок столица на България", организаторите на рок фестивала "Хоталич" – община Севлиево, обещават да надскочат високата летва, която сами поставиха. Фестът ще изненада феновете с разнообразна програма с участието на български и чуждестранни групи на 31 август и 1 септември. Севлиево има амбицията не само да приюти феновете на рока и тази година, но и да превърне феста в едно от значимите летни събития в страната.

За да открият рок феста, средновековния град и крепост Хоталич в първия ден ще превземат ФСБ. Това е единственият фестивал с участието на групата тази година в България.

В първия ден от фестивала освен легендите от ФСБ, на сцената ще излязат "Ахат" и севлиевецът Мирян, който стои зад алтернативния рок проект MIRY, станал известен с участието си в X factor. В същата вечер крепостта ще покори и рок групата P.I.F. И това е само за да може публиката да загрее за втората, когато сцената ще взривят "Северозападняците", "Обратен ефект", Svetlio & the Legends, а изненадата на вечерта ще са Pero Defformero.

Знаете ли, че

Средновековен град и крепост Хоталич е една от най-значимите забележителности на община Севлиево. Намира се само на 4 км от града в посока северозапад. Повече от три десетилетия общината осигурява средства за редовни археологически проучвания и за консервация на вече откритото. Благодарение на това ранновизантийската и средновековна крепост Хоталич е един от най-добре експонираните археологически обекти в България. Разкрити и консервирани са близо деветдесет жилищни и стопански сгради, обособени в четири "квартала", заедно с три църкви. От 1994 г. Хоталич е обявен за паметник на културата с национално значение, а през 2014 г. община Севлиево приключи проект по оперативна програма "Регионално развитие", който успя да превърне Хоталич в атрактивна туристическа дестинация.

Все още няма коментари
Нов коментар