🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Логистиката на "Биомет" продължава да расте в Севлиево

Основният партньор на компанията е "Идеал Стандарт - Видима", а за 12 години транспортната фирма е инвестирала 11 млн. евро

За 2017 г. оборотът в транспорта и логистиката на компанията е в рамките на 60 млн. лв.
За 2017 г. оборотът в транспорта и логистиката на компанията е в рамките на 60 млн. лв.
За 2017 г. оборотът в транспорта и логистиката на компанията е в рамките на 60 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
За 2017 г. оборотът в транспорта и логистиката на компанията е в рамките на 60 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Визитка

"Биомет" е изцяло българската транспортна и логистична компания, създадена през 1991 г. Започва дейността си с превоз на международен транспорт, като в момента извършва транспорт на различни видове товари от България за Западна Европа и обратно за България, Гърция, Румъния и региона. Впоследствие паралелно с тази дейност започва да развива и транспорт на друг вид товари и да привлича нови клиенти.

Логистичната база на "Биомет" в Севлиево, изградена като дистрибуционен център за нуждите на "Идеал Стандарт" в България, нарасна с около 2 хил. кв.м, с което общата й застроена площ достигна почти 25 хил. кв.м.

Така инвестициите в трите реализирани етапа от старта на проекта преди повече от 12 години достигнаха около 11 млн. евро. В това влиза купуването на земята, строителството, оборудването с цялата подемна и транспортна техника. Размерът на направеното вложение в последния етап, изпълнен за пет месеца от есента на миналата година, е за около 400 хил. евро, съобщи за "Капитал" Ваньо Алексиев, собственик и управител на "Биомет".

"Биомет" се развива в Севлиево съобразно нуждите на своя партньор, обясни Алексиев, и в краткосрочен план ново разширение не е планирано. Както е известно, в севлиевските заводи преди повече от 25 години стъпи един от първите западни инвеститори в България с купуването на завода на "Видима". Впоследствие бяха построени още два завода за керамика и арматура в село Градница. Сътрудничеството на "Биомет" с "Идеал Стандарт" датира от около 18 години, като първоначално започва с транспорт на техните продукти. Впоследствие, с разрастването на дейността, "Идеал Стандарт" обявяват конкурс за изграждане на дистрибуционен център за логистична обработка на товарите.

"Явихме се на конкурса, участваха доста големи западноевропейски компании. За щастие успяхме да победим и през 2005 г. построихме Дистрибуционен център 1 или Източноевропейски логистичен център 1. След четири години изградихме втората част и съвсем скоро пуснахме в експлоатация едно по-малко, трето разширение", обобщи собственикът на "Биомет". Според него в Севлиево се е оформил един от най-големите логистични обекти. В първия етап са построени 10 хил. кв.м, в следващия – около 12.5 хил. кв.м, и в третия – почти 2 хил. кв.м.

Центърът служи за обработка на цялата продукция, която излиза от трите завода на "Идеал Стандарт" в Севлиево и региона. Около 95-96% преминават през склада, логистичния център, а останалата част се товари директно от заводите, като "Биомет" извършва тази дейност от заводите за експорт. Средно дневно от дистрибуционния център отпътуват между 40 и 50 камиона или контейнери, които се експедират също на камиони. Тук работят около 100 души.

Логистичният партньор

Това партньорство е сериозна част от бизнеса на "Биомет" - около 15% от дейността на компанията в транспорта, логистиката и складирането е съсредоточен в Севлиево, като тук "Идеал Стандарт" е най-големият им клиент. За 2017 г. оборотът в транспорта и логистиката на "Глобал Биомет" е в рамките на 60 млн. и представлява малко над половината от общия оборот на всички дейности от портфолиото на компанията, уточни Ваньо Алексиев. Другите партньори тук са "Хамбергер България". Компанията изнася техни товари за Испания, Германия, Англия.

Като част от инвестициите на компанията във възобновяеми енергийни източници и централи на покрива на логистичния център в Севлиево е изградена и функционира най-голямата покривна соларна централа в България.

"С времето успяхме да изградим своя имидж, така че повечето големи инвеститори, които навлизат в страната и имат нужда от транспортни услуги, започват да ни търсят", разказва Ваньо Алексиев. Показателно за устойчивото им развитие според собственика на "Биомет" е, че 99% от компаниите, с които са започнали работа и които са все още в България, продължават да бъдат техни клиенти.

Това са по-големите петролни оператори, за които компанията извършва транспорт и логистика, транспорт на бензини за "Шел" и ОМВ, логистиката на ОМВ, транспорт на товари за големите супермаркет оператори като "Кауфланд", "Лидл", "Унивек" с камиони, предназначени за превоз на товари под температурен режим. Фирмата извършва и транспорт на индустриални газове за голяма френска компания, на пропан-бутан. Добре позната е и с пътническия си транспорт по основни линии от София за по-големите градове в страната. "Биомет" разполага с офиси в Европа, които подпомагат транспортно-логистичната и най-вече транспортната им дейност в Испания, Франция и Англия.

За 2018 г. специално в транспорта тенденцията е да се запазят нивата от предходната година, не се очаква ръст на приходите, а за логистиката е заложен малък ръст, споделя още Ваньо Алексиев. За момента плановете са свързани единствено с обновяване на съществуващата техника, а не с разширяване, купуване и увеличаваме бройката на транспортните средства.

Причината за това е липсата на работна ръка – цялостно и за шофьорите, където е най-големият проблем. "Стремим се да оптимизираме разходите, от друга страна, пазарът е изключително конкурентен, появяват се и нови участници, които нямат необходимите познания, подготовка. Това води до дъмпинг, необмислено се свалят цените, налице е голям натиск и сме много предпазливи от нови инвестиции", смята Алексиев.

Все още няма коментари
Нов коментар