🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тайните на старите майстори

За трета поредна година в етнографския комплекс "Етъра" ще се проведе образователна програма за популяризиране на възрожденската архитектура

Тайните на старите майстори
Тайните на старите майстори
   ©  Росина Пенчева, Етнографкси музей на открито „Етър“
   ©  Росина Пенчева, Етнографкси музей на открито „Етър“
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Едва има човек, който може да каже, че е безразличен към старите възрожденски къщи. Или пък, че не си е задавал въпроси за това как са били построени, от кого. Да надникне в тайните на старите занаятчии се опитва образователната програма "В света на старопланинската архитектура", която вече за трета поредна година ще се проведе в Етнографски музей на открито "Етър".

Тя е организирана от сдружение "Мещра – Традиционни знания и занаяти" в партньорство с музея и цели да популяризира възрожденската архитектура и традиционното строителство с естествени материали. В трите дни на събитието (от 10 до 12 август) посетителите на музея ще могат да се включат в лекциите с теми, посветени на народната архитектура и нейното опазване, както и в организираните практически занимания с традиционни строителни техники и материали – суха и каменна зидария и работа с дърво. "Програмата е подходяща както за специалисти в сферата на архитектурата и строителството, така и за студенти и любители. Проектът цели повишаване знанията по традиционни строителни техники, строителни материали и знанието за местната архитектура в региона на Стара планина", разказва арх. Ирина Аргирова, председател на сдружение "Мещра – Традиционни знания и занаяти".

Самото сдружение е създадено е от седем приятели архитекти, специализирани в различни насоки на архитектурата в България, някои - в работа с естествени материали, други - в сферата на опазването на културното наследство, осъзнали, че двете неща са взаимно свързани. В него членуват дванайсет души, единайсет от които архитекти и един строителен инженер. С помощта на доброволци "Мещра – Традиционни знания и занаяти" изследва 12 странджански села. Документира сгради и ансамбли, характерни градежи, сглобки и детайли и проучва бита и обичаите на местните жители.

А откъде идва името "Мещра"? От тайния език на местните майстори в Родопите, които в речника си са използвали много чуждици и преиначени български думи, за да се разбират единствено по между си в тайна от инвеститорите и останалото общество. "Мещра" означава майстор и още в Средновековието думата е използвана със значение "занаят, свързан със строителството".

Все още няма коментари
Нов коментар