🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият завод за пушки

"Габинвест" направи най-голямата инвестиция на зелено в Габрово от години насам

Досега "Габинвест" произвеждаше на три отделни места, сега иска да обедини всичко под един покрив
Досега "Габинвест" произвеждаше на три отделни места, сега иска да обедини всичко под един покрив
Досега "Габинвест" произвеждаше на три отделни места, сега иска да обедини всичко под един покрив    ©  Капитал
Досега "Габинвест" произвеждаше на три отделни места, сега иска да обедини всичко под един покрив    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.
57% е увеличението на оборота на дружеството за първото тримесечие на 2018 г. (спрямо година по-рано) и достига 2.36 млн. евро

Най-мащабната инвестиция на зелено в Габрово за последните 14 години е почти приключена. "Габинвест" инвестира близо 9 млн. лв. в новия си завод, който предстои да влезе в експлоатация. Българският производител на компоненти за ловни и въздушни оръжия и прецизни спортни пистолети в премиум сегмента е дъщерно дружество на германската компания L&O Hunting Group GmbH. Заводът се намира при кръстовището за западния обход на града в местността Колева ливада, в собствен терен на компанията с площ 50 дка. Сегашният завод заема около 1/5 от общата площ, така че има достатъчно място за бъдещо разширение, каквито са плановете.

"Само една година след старта на проекта успяхме да построим съвременна индустриална сграда с 10 хил. кв.м разгъната застроена площ, с просторни и светли производствени помещения, административна част и всички необходими спомагателни помещения. Плановете, които си бяхме поставили, ги изпълнихме и смятаме, че постигаме много добър резултат", казват за "Капитал" от "Габинвест". Усилията в момента са насочени към въвеждането в експлоатация на сградата, осигуряване на всички необходими документи за нормален производствен процес. Текат процедури по пуска на отделните части в експлоатация. Изградени са обслужващи технически помещения, улица, паркинг.

"Очаква се до юни сградата да получи разрешение за ползване. Допълнително тя трябва да отговори и на други по-специфични законодателни изисквания и едва след това ще се мисли за официално откриване", уточниха още от дружеството. Това е сериозна инвестиция за Габрово, защото последната такава бе през 2004 г. на италианската "Дзалли".

Затваряне на цикъла

Извън основната инвестиция са поръчани общо 10 нови машини с цифрово управление, две от тях вече са доставени в новия завод. До края на годината ще бъдат налични и останалите. С автоматизиране на процесите ще се подобри повърхностната обработка и ще се съкрати времето за производство, като един работник ще може да обслужва няколко машини едновременно. Допълнителните инвестиции в новото оборудване са за 1.5 млн. евро. Така общата инвестиция ще надхвърли 11 млн. лв., осигурени изцяло със собствени средства, казаха още от ръководството на "Габинвест".

Фирмата произвежда дървени и метални части за известните марки Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. "Габинвест" обаче е технологично производствено предприятие, няма търговски отдел и такъв не е планиран. Продукцията се продава в групата и търговската фирма в групата.

Досега "Габинвест" произвеждаше на три отделни места, като в последната локация се правят компоненти за въздушно оръжие и метални компоненти. С предстоящия пуск на новия завод очакванията на ръководството на "Габинвест" са свързани не веднага, но да се затвори цикълът на производството, което ще е въпрос на време, свързан с административни процедури. Идеята е да се произвежда готов продукт, който да излиза от "Габинвест", и това по всяка вероятност, ще стане в началото на следващата година. Под покрива на новопостроената сграда са събрани две от производствата - дървообработване и металообработване за ловно оръжие. Предвижда се и в новия завод производството да продължи да работи на три смени, както досега.

С планове за растеж

След като тръгне производството на ловно оръжие в новия завод, от "Габинвест" се обмисля бъдещо разширение.

След като тръгне производството на ловно оръжие в новия завод, от "Габинвест" се обмисля бъдещо разширение. Първоначално нагласата за това беше за 2021 г., но от компанията изразиха готовност, че могат да го стартират и по-рано. Обявеното преди година намерение беше за разширение с още толкова, но за момента от "Габинвест" не могат да го потвърдят. На малко по-късен етап ще има яснота с колко точно ще порасне заводът.

Третият завод, за който има идея да се пребазира на новото място, също е свързан с металообработване. Там е т.нар. специализираното въздушно оръжие, което на този етап остава в съществуващия завод 3, защото технологията е по-различна, има по-специфични процеси и новата сграда трябва да отговаря на други изисквания.

"Ускоряването на планираната нова инвестиция е продиктувано логистично, от гледна точка икономически ефект, контрол на производство, управление на материални ресурси", коментираха от "Габинвест" с уточнението, че детайлната работа по новия проект ще започне, след като се въведе в експлоатация новопостроеният завод.

Към момента в дружеството работят 240 души. За последната година персоналът се е увеличил с около 40 души и в момента има обявени общо 20 свободни работни места на всички нива.

"За нас целият персонал е високо квалифициран, дори хората, които работят ръчната работа. Това е майсторска работа", категорични са от ръководството на фирмата. Произвеждат се различни по вид компоненти в металообработването и в дървообработването. Като заетост на персонала повечето хора работят в дървообработването заради спецификата на дейността. В дървообработването нещата са по-трудоемки и по-бавни и докато изделието добие готов вид минават няколко седмици.

За работниците са създадени много добри условия за почивка, на няколко места в завода са обособени кътове за отдих, а транспортът до работното им място е организиран за сметка на дружеството.

Финансовият резултат на дружеството за 2017 г. е отрицателен, което от "Габинвест" обясняват с реализираната инвестиция. От началото на годината към края на март е налице положителен резултат от пряката дейност, отчетен е ръст на приходите в сравнение с предходни периоди. Средно месечно нетните приходи от продажба са в размер 500 хил. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    theduloclan avatar :-|
    theduloclan
    • + 2

    Продукцията се продава в групата и търговската фирма в групата
    -------------

    Няма смисъл в това изречение.

    Нередност?
Нов коментар