🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Таня Христова: Габрово става все по-значим фактор

Кметът на общината в центъра на България пред "Капитал", за икономическото развитие и бъдещето

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Профил

Таня Христова е родена през 1971 г. в Плевен. Магистър по английска филология и финанси във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От 2008 г. до 2010 г. е заместник-кмет в община Габрово. Става кмет през периода 2011 - 2015 г. и е преизбрана за втори мандат. Ръководител е на българската делегация на местните власти в Комитета на регионите в Брюксел.

Г-жо Христова, колко близо е Габрово до идеята за модерна европейска община?

- Габрово отдавна е на европейската сцена. Още след Освобождението габровските фабрики имат техника и машини, съизмерими със западноевропейските, производството им е сред най-модерните в Европа, продукцията им се изнася в Италия и Германия. Градът е построен от архитекти, завършили в Прага, Виена, Рим и Берлин. Ако хвърлим мост от индустриалния подем на Габрово в миналото до днес, ще видим, че в генотипа на града са предприемаческият дух, образованието и иновациите.

"Модерната европейска община" е субективна квалификация. С нея хората измерват качеството на живот и средата, в която живеят, нивото на доходите, възможностите за работа и реализация. Аз бих я заменила с интелигентна, приобщаваща и високотехнологична община, която умело използва капитала на своето минало - индустрията, образованието, културата.

Габрово прави точно това днес, става все по-значим фактор в икономическото развитие на България. Според последния икономически анализ на града по данни на НСИ през 2016 г. предприятията в общината произвеждат продукция на стойност близо 1 млрд. лева. Още след влизането на страната в ЕС Габрово устойчиво застана на първите позиции по успешно изпълнени инвестиции с европейски ресурс. Наричат ни шампиони по привличане на европейски средства, но нашият фокус е върху интегрираните инвестиции, които предлагат комплексни решения. Точно затова успяхме да решим ключови въпроси на базисната инфраструктура, да подобрим качеството на образователната, социалната, културната, туристическата и градската среда.

Основният проблем на всички български градове извън София е привличането на хора. Габрово трябва да се бори не само със столицата, но и с други големи градове наоколо, за да привлича човешки капитал. Какви са вашите оръжия в тази битка?

- Конкуренцията за привличане на хора вече надхвърля локалните и регионалните граници. Тя е глобално предизвикателство, когато става въпрос за привличане на квалифицирани кадри и таланти. Задачата е да бъдем конкурентни не просто на съседните градове, но и на европейския и на глобалния пазар. Тази амбиция не може да бъде приоритет само на общината, тя трябва да бъде припозната от цялата общност – бизнеса, образователните институции, държавата.

Днес голяма част от успешните габровски производства са с позиции на световните пазари и участие в мениджмънта на фирми от Белгия, Швейцария, Германия. В Габрово създаването на висока добавена стойност в производството е традиция и силно предимство. То налага нови стандарти, свързани с готовността на бизнеса да работи за интернационализация, дигитализация на процесите и решения, които минимализират недостига на работна ръка.

Паралелно с това е важно да подготвим младите за професиите на бъдещето. Имаме добри резултати в дуалното образование. Чрез Техническия университет в Габрово привлекателността на инженерните специалности отново е на фокус в региона. Развитието на ключови компетентности и участието в международни проекти също е инструмент за привличане на специалисти, но далеч не е достатъчно. Ако искаме квалифицирани, амбициозни млади хора, с визия за своето професионално развитие, трябва да подкрепим онази среда, в която те виждат свобода да стартират със свои идеи, със свои екипи и да предлагат решения. Точно затова работим върху създаване на екосистема за подкрепа на иновациите и индустрията в Габрово.

Къде е ключът към по-бързото развитие - има ли конкретна индустрия, сфера на услугите или образованието, която според вас е способна да издърпа областта между Габрово и Севлиево и дори Велико Търново напред?

- В индустриалния ни профил има разнообразие, което предпоставя различни възможности за заетост. Добрата връзка между средното и висшето образование също е фактор и ценност, която трябва да се капитализира. Много градове в Европа се развиват въз основа на тази даденост - изграждат цели екосистеми. Габрово и Севлиево също могат да го направят, партнирайки си, приобщавайки други региони, извличайки полза за всички. Ако в условния триъгълник Габрово – Севлиево – Велико Търново заложим на синергията на даденостите, т.е. обединим силните си страни, сред които са традициите в образованието и определени производства, би следвало това да даде нови възможности за бизнеса и да се отрази позитивно на всички.

С икономическия си профил и образователни възможности Габрово е един от индустриалните градове в България, които може да предложи много добри условия за високотехнологични инвеститори.

Наскоро приключихте работа по проучване за иновационния потенциал на индустрията в община Габрово? Какво показаха резултатите?

- Според проучването Габрово е със силно изявен индустриален профил по отношение на заетостта и спрямо средните за ЕС стойности. Всеки втори нает в региона работи в преработващата промишленост. Подобна концентрация на заетост в индустрията не успява да постигне нито един друг регион в страната. Близо половината от наетите само в община Габрово са техници, квалифицирани работници, машинни оператори и монтажисти. Секторът на бизнес услугите също е в подем. С икономическия си профил и образователни възможности, Габрово е един от индустриалните градове в България, който може да предложи много добри условия за високотехнологични инвеститори и има шанс да се развива като място за нови глобални продукти и решения.

"Хемус" и тунелът под Шипка бяха обещани, но реализацията им е още далеч в бъдещето. Какъв е потенциалът на проектите да развият зоната Севлиево - Габрово - Велико Търново?

- До края на годината очакваме да бъде завършен обходният път на Габрово, чийто последен етап ще приключи с тунела под връх Шипка. Вече е готов един от довеждащите тунели, който е част от третия етап на обекта. Бъдещият тунел под Шипка ще бъде силна комуникационна ос с ефект върху бизнеса. Тази инвестиция е стратегическа както за икономическото развитие на Габрово, така и за преодоляване на дисбаланса, който сега съществува между градовете от двете стани на Балкана. Географското положение на Габрово създава добри възможности за достът от почти всяка точна на страната. Изключително важно е и магистрала "Хемус", и тунелът под Шипка да бъдат изведени като основни приоритети на държавата, защото те ще имат положително въздействие върху цяла Северна България.

Ако трябва да направите груба сметка за нуждите ви в следващите няколко години, какво финансиране трябва на общината, за да набере скорост, и в какво има най-голяма нужда да се влагат публични инвестиции?

- Спорно е доколко за всички публични инвестиции трябва да разчитаме на 100% безвъзмездна помощ. Този подход може да продължи за създаване на конкурентни условия в образователната система, за благоустрояване на градски зони и за малките населени места. Бъдещето е на интегрираните и умните инвестиции. Те трябва да бъдат насърчавани заедно с тези, които създават условия за бизнеса и професионалната реализация на младите или решават социални проблеми.

Как ще компенсирате намаляващите еврофондове? Габрово все още харчи твърде малко от парите си за капиталови разходи - под 9%.

- Подкрепата от ЕС, която досега получиха българските граждани, съществено подобри живота на хората в много сфери. С европейски ресурс Габрово реши проблеми, които са непосилни за общинския бюджет. Само за една година (2015 г.), при близо 40 млн. лв. финансова рамка Габрово успя да инвестира по проекти 10 пъти повече, отколкото с бюджет. В момента изпълняваме основните обекти от инвестиционната програма, като по плана за 2018 г. капиталовите ни разходи са над 17%.

Имаме намерение занапред да използваме всички възможности на финансовия инженеринг и публично-частните партньорства. България ще продължи да получава немалко средства през следващия програмен период, но вече с фокус върху младите хора и образованието, дигитализацията, интелигентната специализация, енергийната ефективност и климатичните промени. Общините трябва да продължат да използват европейски ресурс, за да създават по-добри условия за хората и да подкрепят своето развитие.

За последната година според НСИ средната заплата в Габрово се е вдигнала с 18.5%. На какво се дължи това основно? Според вас реална ли е сумата от 970 лв.?

- Икономическите анализи показват, че Габрово е една от областите с най-високи средни работни заплати в преработващата промишленост. Предприятията в региона все повече имат нужда от квалифицирани кадри. По данни на НСИ за 2017 г., брутните средни работни заплати за област Габрово са около 900 лв., а средногодишния ръст на заплатите в региона доближава този за страната. Разбираемо Габрово иска още по-висок жизнен стандарт за габровци. Нашият принос към него е в промените, с които подобряваме условия за бизнес и живот в града.

Кои са реализираните проекти, които бихте определили като топ 10 за 10-те години от членството на страната ни в ЕС?

- Водещи в нашия топ 10 са най-мащабните за последните десетилетия инвестиции в сектор околна среда. Следват проектите в градската среда, които благоустроиха Габрово, и тези, които подобриха образователната, туристическата инфраструктура и социалните услуги. За 10 години членство в ЕС Габрово стана град с нови пречиствателни станции, с обновена ВиК мрежа, с километри новоасфалтирани пътища, имаме модерно депо за битови отпадъци, крайречни улици, нови паркови пространства, места за игра и отдих, кръгови кръстовища, санирани училища и детски градини. Сега продължаваме да работим за градската среда и за подобряването на обществения транспорт.

Интервюто взе Силвия Златкова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 3
    • + 4

    Танче,Танче кави ги дрънкаш за родния ми град Габрово............./!Габрово и Областта се обезлюдяват със страшни темпове ,а ти говориш за светлото бъдеще................?!Бъдеще без хора няма и няма и да има!

    Нередност?
  • 2
    mislavaconeva avatar :-|
    mislavaconeva
    • - 1
    • + 3

    Ама че глупости....... Защото се развива и икономически е прекрасно, затова бягат хората! Жал ми е за хубавия град, но такива като Вас го съсипаха!

    Нередност?
Нов коментар