🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Логистичният хъб Севлиево

Градът, в който има доста индустрия, привлича и все повече логистични компании

Компаниите в региона са направили бизнес сдружение "Севлиево 21 век", което през тази година отбелязва 25 години от своето създаване.
Компаниите в региона са направили бизнес сдружение "Севлиево 21 век", което през тази година отбелязва 25 години от своето създаване.
Компаниите в региона са направили бизнес сдружение "Севлиево 21 век", което през тази година отбелязва 25 години от своето създаване.    ©  Shutterstock
Компаниите в региона са направили бизнес сдружение "Севлиево 21 век", което през тази година отбелязва 25 години от своето създаване.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.
64% е увеличението на транспортните услуги при 8% дял в икономиката на града

Севлиево има 1200 фирми. Специфичният икономически профил на общината се дължи не само на големите чуждестранни инвестиции, но и на предприемаческия дух на севлиевци, категоричен е кметът на общината д-р Иван Иванов.

Водещ отрасъл е преработващата промишленост, която обхваща 74% от фирмите в Севлиево.

Развиваните производства са в областта на санитарната арматура и керамика, електрооборудването, строителството, дървопреработването и мебелостроенето, трикотажните и текстилните изделия, селското стопанство, транспортната дейност и логистиката, хотелиерството, ресторантьорството и различни услуги за населението.

Икономиката е доминирана от години от няколко големи предприятия: производителя на санитарна керамика и арматура "Идеал Стандарт – Видима", производителя на паркет и WC седалки "Хамбергер България", фирмата за кабели "Емка", клонът на "АББ-България" с продуктова гама изделия за високо напрежение и "Паралел" – с няколко обособени производства.

По данни на община Севлиево най-значително увеличение на продукцията през последните години има при транспорта - 64%, във връзка с ръста на индустрията и дейността на няколко логистични фирми, разположени в Севлиево. Делът на логистичните и транспортните фирми в икономиката на Севлиево засега е 8%, но доброто местоположение - в центъра на страната, ниските данъци и вече успешните примери за партньорство с местната власт ще доведат още, надява се кметът.

Дейността на фирмите за логистика вече се разширява. Тук от години са позиционирани големи логистични и транспортни компании, както български, така и чуждестранни, а някои развиват успешна дейност сравнително по-отскоро. Сред тях са българските "Биомет", "Чакала", "Драго", но вече има и световни имена поделения на немската "Шенкер", холандската "Ян де Райк логистикс", британската "Еди Стобарт логистикс България". В Севлиево оперира и "Джон Корнет транспорт", която попада в класацията на най-динамичните компании от област Габрово "Гепард" за 2017 г.

Д-р Иван Иванов, кмет на община Севлиево:

Партньорството и доверието между местната власт и бизнеса е основополагащо

Партньорството и доверието между местната власт и бизнеса е основополагащо, за да се съхранява традицията на региона като индустриален център. Диалогът, качеството на административните услуги, които предлагаме, взаимодействието при решаване на проблеми. Общината е тази, която създава предпоставки чрез изграждане и развитие на адекватна инфраструктура и прилагане на ефективна данъчна политика.

Запазва се тенденцията за ниво на безработица за община Севлиево. В края на 2017 г. незаетите лица в общината са 593, което е 4.11% равнище на безработица.

При първоначален годишен план на разходите в бюджет 2018 г. в размер на 29 млн. лв., най-много са средствата за "Образование" - 10 млн. лв. На следващо място е благоустрояването в общината с ресурс от 8 млн. лв. и социалните дейности - с 3 млн. лв.

Капиталовите разходи през 2018 г. са планирани в размер на 7.5 млн. лв. От тях целева субсидия от бюджета е 1.5 млн. лв., други целеви - 3 млн лв., и собствени бюджетни средства – 41 000 лв.

Благодарение на това ще бъде подобрена инфраструктурата в населените места на общината и ще се работи по решаване на въпроса, свързан с подобряване на водоснабдяването.

Най-големите също са тук

Германският гигант DB Schenker има поделение в Севлиево

От началото на тази година представителството на "Шенкер" в Севлиево оперира в нов терминал с площ 2600 кв.м. Това е второто разширение за терминал на компанията в Централна Северна България (Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен), след това в Божурище.

"България се развива като страна, а ние сме си поставили за цел да изпреварваме пазара. Все повече фирми възлагат управлението на веригата си на доставки на професионалисти като "Шенкер", за да могат да се концентрират върху основния си бизнес", заяви пред "Капитал" Зоран Лазороски, управляващ директор на DB Schenker, България.

Компанията разполага със 700 бизнес центъра в Европа и е доставчик №1 за автомобилен транспорт.

Новият терминал е оборудван с модерни хидравлични рампи, стелажирани площи, пожароустойчиви преградни стени. Обслужваме и ежедневна директна групажна линия от Европа, уточни Пенка Моллова, мениджър на офиса в Севлиево. За регионалния офис предходната година е приключила с много добър резултат, над бюджетирания.

Товарите са предимно от директни производители, а релациите към и от обичайните търговки партньори за България – Германия, Италия, Франция. Тук се предоставя цялото портфолио от логистични услуги – сухопътен, морски, въздушен транспорт, както и митническо представителство, национална дистрибуция, складиране и услуги с добавена стойност.

"В момента сме се фокусирали върху шестте най-ключови района в България. Според нас това са градовете Пловдив, Варна, Бургас, Севлиево, Русе и, разбира се, София. В тях имаме офиси. Постоянно се разширяваме като логистични площи и брой служители. Сега постигаме пълно логистично покритие в България и можем да се похвалим с доставки в рамките на 24 часа, навсякъде в страната", обобщи управляващият директор Лазороски.

"Шенкер" в България

Първото представителство е открито в София през 1889 г., само 17 години след като фирмата е основана от Готфрид Шенкер във Виена. То е съществувало повече от 50 години, впоследствие е национализирано и през 1993 г. е възстановено отново. Офисът в Севлиево е открит през 2001 г. като важна част от стратегията за развитие на "Шенкер" в България.
Все още няма коментари
Нов коментар