🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската база на британските камиони

С наближаването на Brexit "Еди Стобарт Лоджистикс България" се превръща във важно звено от европейската логистична верига на компанията

Брекзит вероятно е една от причините британският оператор да концентрира усилия в развитието на българска база
Брекзит вероятно е една от причините британският оператор да концентрира усилия в развитието на българска база
Брекзит вероятно е една от причините британският оператор да концентрира усилия в развитието на българска база    ©  Капитал
Брекзит вероятно е една от причините британският оператор да концентрира усилия в развитието на българска база    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

"Преди малко повече от три години бях потърсен от Eddie Stobart по препоръка на мои колеги от друга голяма транспортна компания в Холандия. В началото бяхме представени като проект и потенциал за развитие на изток. По това време Прага бе границата на развитие в източна посока", разказва Иван Шишков. Днес тази граница е доста различна, донякъде благодарение на него. Шишков е мениджър на "Еди Стобарт лоджистикс България".

Дружеството е регистрирано през август 2015 г. в малък офис с трима души и десетина шофьори в Севлиево. Днес то се помещава в нова самостоятелна сграда от 400 кв.м, в която работят 22-ма служители офис персонал и ръководят близо 90 шофьори. Към момента "Еди Стобарт лоджистикс България" ЕООД оперира с 51 влекача. "От стартирането на представителството ни до днес успяхме да се наложим в интернационалната ни структура и продължаваме да го правим с всеки изминал ден", споделя пред "Капитал" Шишков.

Eddie Stobart е един от най-известните британски карго оператори и предоставя всякакви решения за сухопътен транспорт в цяла Европа. Предлага и интермодални и въздушни решения за транспорт, но на този етап само на територията на Великобритания. Компанията има ясно очертана ниша в превоза на автомобили, която е по-добре развита в представителствата в Белгия, Холандия и Чехия.

"На фона на голямата структура представителството ни в Севлиево се отличава с интернационалните си възможности за сухопътен транспорт. Заедно с колегите ни от Чехия и Румъния сме фокусирани именно в индустриалното карго с доставки в различни страни в цяла Европа", уточнява Шишков. Той е отговорен за отварянето на поделение и в Румъния, както казва, "с цел бързо развитие на региона и разпределение на риска".

Потенциалът и намеренията

Резултатите, които "Еди Стобарт лоджистикс България" показва към момента, спомагат за амбицията на мениджмънта за разширяване на дейността. В ход е централизирането в България на някои от процесите за цяла Европа (без Великобритания). През 2017 стартира проектът за изграждане на екип Customer service, който поддържа 24/7 връзка с партньорите на компанията от името на всички европейски дружества на компанията в съответния сектор.

В началото на март тази година "Еди Стобарт лоджистикс България" стартира и централизирано въвеждане на данни от екипа в основната система, с която се работи. В процес на въвеждане е и на централизирано фактуриране, както и други финансови услуги.

За това причината е Брекзит. С излизането на Великобритания от ЕС компанията ще има нужда от база в съюза. "Изминалата 2017 беше трудна година за нас в цяла Европа, но успяхме да запазим положителни трендове благодарение най-вече на последните месеци от годината. Претърпяхме голяма промяна в мрежата си от клиенти, което доведе до доза напрежение и промени в структурата ни, но това на свой ред ни помогна да станем още по-добри. Очакванията и плановете ни за 2018 г. са високи, свързани са с това да се фокусираме именно върху разширяване на мрежата си от клиенти и през тази година. Възнамеряваме да развиваме и търговски отношения в региона", обобщи Иван Шишков.

Все още няма коментари
Нов коментар