🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво прави АББ в Севлиево

Компанията приключва мащабна инвестиционна програма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.

АББ България

АББ има над 2500 служители в България и оперира с централен офис в София и четири клона на компанията в страната. Две от производствените бази се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите два завода се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, и в Севлиево – за продукти високо напрежение. АББ разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна.

През следващата година в "АББ България" - клон Севлиево, се очаква да приключи стартиралата преди пет години мащабна инвестиционна програма. Бившият завод "Авангард", създаден през 1962 г., става част от концерна ABB през 1996 г., с производствена площ от 14 600 кв.м, а през 2013 г. приема името "АББ България" - клон Севлиево. Вече са модернизирани всички производствени линии. Преди няколко месеца е завършена и нова модерна административна сграда, изградена по най-съвременни технологии. Скоро започва строителството на друга по-малка, двуетажна съвременна обслужваща сграда, която ще се използва за нуждите на столова.

На глобално ниво ABB се променя, предлагат се все повече иновативни решения, които да подпомогнат дигитализацията на произвежданите продукти. "В резултат на инвестициите, които реализираме в Севлиево, очакванията са за постигне на растеж", съобщи пред "Капитал" Джузепе Русо, изпълнителен директор на "АББ България" - клон Севлиево, който пое управлението през февруари 2017 г.

България е четвъртата държава извън родната му Австралия, за която настоящият изпълнителен директор работи в рамките на концерна. Тя обаче е първата в Европа. Решава, че "АББ България" е с възможности, и приема като предизвикателство да оглави клона в Севлиево. Едно от нещата, от които е бил впечатлен, е, че е видял много млади хора с желание да се развиват, да учат, на които им трябва ментор, който да ги поведе в посока да развият потенциала си.

Снабдителна за цяла Европа

Един от продуктите, които "АББ България - клон Севлиево" произвежда, са т.нар. сухи трансформатори. В дивизия "Енергийни мрежи", подразделение "Високо напрежение", се произвеждат газово изолирани комплектни разпределителни устройства, които намират приложение в инсталации на подстанции и още др. приложения. За да бъде преведено на човешки език – това, което АББ произвежда в Севлиево като продукт и продуктова гама, може да се сравни с ролс-ройса на газово изолираните комплектни разпределителни устройства. Произвежданите продукти са за Швейцария, Германия, Италия, Саудитска Арабия и Индия и намират приложение по цял свят.

Освен самия продукт тук се изработва и интелигентната част – контролерите - важна част от самия него. В същата дивизия се произвеждат и т.нар. метални шкафове, в които се поставят най-различни видове електрическо оборудване с приложение в подстанциите. Тези шкафове подобряват значително начина, по който се използва енергията, консумира се по-малко и се подобрява качеството на енергията. Един от най-старите продукти, които се произвеждат в Севлиево, са разединители с приложение в цяла Европа, с много високо качество за такъв тип оборудване.

Продуктите високо напрежение се изнасят за почти цяла Европа, Азия, Африка. Някои от тях се доставят директно, други първо отиват в Германия, там се окомплектоват като част от по-голям продукт. Минимални са поръчките, които идват от България. "АББ България" - клон Севлиево е снабдителна фабрика за цяла Европа.

Технологичните новости и проекти

ABB е един от най-иновативните лидери в бранша, в който функционира. В тази област се отделя значителен финансов ресурс. Концернът разполага с развойни центрове, в които се произвеждат нови продукти. Преди няколко години АББ прави първия DC-прекъсвач, който се използва при пренос на енергия на големи разстояния. Това е една иновация на високо ниво, използва се доста лимитирано и е фундаментална за целия бранш за начина, по който протича енергията, обясни изпълнителният директор на севлиевския завод.

Той съобщи, че има сключен интересен договор в България за една подстанция и продуктите, които ще бъдат вложени, ще бъдат произведени тук, в България. Интересен е, защото произвеждаме за България в България, коментира Джузепе Русо. Нещо, което явно не се случва често.

Преди няколко седмици е финализиран един от най-големите проекти - мащабната поръчка на стойност 3 млн. евро, която вече е отпътувала за Русия и е в сферата на нефтените сондажи и платформи. Клонът в Севлиево започва работа по друга мащабна поръчка за Саудитска Арабия.

Севлиево на картата

В групата клонът на АББ в Севлиево заема важна роля и стои високо в плановете на АББ като производствена база. Единствено тук се произвеждат продукти високо напрежение – по-различен тип производство, по-обемно, по-скъпо.

В момента в клона са ангажирани и работят 430 души. Средната работна заплата е в рамките на средната за региона. "Това, което ABB оценява в България, са екипите, които са на много високо европейско ниво, пътуват по цял свят, за да виждат и да участват в проектите, за които произвеждат тук на място. Доста експерти сме развили в Севлиево", казва Джузепе Русо.

Джузепе Русо, изпълнителен директор на "АББ България" - клон Севлиево:

Най-много инвестираме в хората

Когато говорим за инвестиции, това, в което инвестираме най-много, са хората и нашите служители. ABB има много добре развити вътрешни програми за обучение. В мениджмънта например има няколко нива, през които може да се премине. Тъй като всяко бизнес направление идва от управлението на съответната държава в Европа, Австралия и други континенти, много често хората биват пратени на място, за да се обучат как се работи. Имаме програми, в които на най-ниските нива се развиват комуникационни умения за безопасност и как да се реагира в дадени ситуации. Това струва изключително много средства като пари, но възвращаемостта идва с времето.

Обучението на нашия екип е от първостепенно значение. Там инвестицията ни е много сериозна и с нея могат да се построят няколко сгради.

Най-голямото предизвикателство в момента за региона са хората и задържането им тук в компанията. Според резултатите от допитване, което направихме сред работници и служители в клона в Севлиево неотдавна, е, че трябва да се работи повече върху проекти, които да карат хората да са привлечени от компанията, да им е интересно, да искат да работят тук.

Върнете опаковката

В клона на АББ в Севлиево е внедрена и се използва технология на повторна употреба на опаковката, което не само спестява на компанията финансов ресурс, а позволява т.нар. стандартизация на пратките. Пакетите с конкретни размери след това се връщат в завода в Севлиево и реално се ползват повторно. Това не е типична практика за всички заводи на ABB, но го има и на други места от групата. Това е практика, открита в Севлиево, където има локализиран специален отдел за подобряване на процесите, за да е по-ефективна работата на една производствена линия. След като са били наблюдавани причините за най-честите проблеми, които поглъщат най-големите разходи, се вижда, че понякога кашоните не пасват, и се взима решение за преизползваеми пакети.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boko34 avatar :-|
    boko34

    Явно на Капитал не им е ясно какво прави АББ в Севлиево. Ще ви кажа: същото което правят и останалите чужди компании: заготовки! Това са изделия изискващи мръсно производство(например отливките на монтюпе в Русе) или много ръчен труд(автомобилните инсталации на Язаки в Ямбол). При АББ случаят е аналогичен на Ямбол.

    Нередност?
  • 2
    1i avatar :-|
    Баличея
    • + 4


    До коментар [#1] от "
    boko34
    ":

    Не разбирам кой има проблем с отварянето на работни места в страната, които изискват нискоквалифициран труд. В момента точно от това има нужда. Хората с квалификация малко или много си намират реализация. Точно такива фирми помагат за вдигане на квалификацията на работниците си.

    Нередност?
  • 3
    goshoe avatar :-|
    goshoe

    Средната работна заплата е в рамките на средната за региона. "Това, което ABB оценява в България, са екипите, които са на много високо европейско ниво, пътуват по цял свят, за да виждат и да участват в проектите, за които произвеждат тук на място. Доста експерти сме развили в Севлиево", казва Джузепе Русо.

    Моите уважения, но подобни добри специалисти би трябвало да заслужават над средното. Не само за региона, но и над средното за България. Не им знам финансовите планове, но без служители - няма фабрика.

    Нередност?
  • 4
    dhx00582549 avatar :-|
    Кръстев

    Всички ни обясняват, че чуждите инвеститори не търсели в България евтина работна ръка. Какво търсят тога специалисти, но да работят за средната заплата. По статистика от НСИ за района на Севлиево е около 975 лв. Е питам къде в другите фабрики на АББ в Италия или в Германия плащат по 500 евро на специалист?

    Нередност?
Нов коментар