🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имот в строеж или вече завършено жилище?

Цените на жилищата на зелено в момента са под тези на завършените и използвани апартаменти, но са много близко до тях.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Офертите на първичния пазар в големите градове силно нарастват през 2021 г., но през 2022 г. отново намаляват.
  • Цените на жилищата на зелено в момента са под тези на завършените и използвани апартаменти, но са много близко до тях.
  • В Пловдив, Варна и Бургас се увеличават офертите на вторичен пазар. В София и двата вида оферти са силно ограничени.

И в четирите големи града данните на ocenime.bg показват, че имотите на жилища в строеж, за краткост наречени "първичният пазар", са отбелязали доста сериозен ръст през април 2021 г. спрямо същия месец на 2020 г. През 2022 г. обаче те отново са паднали, в София и Варна до нива дори по-ниски от 2020 г.

На пазара на завършени жилища, които вече са били обитавани, също се забелязва ръст през 2021 г. спрямо 2020 г. В Пловдив, Варна и Бургас той е продължил и през тази година за разлика от София, където броят обяви на т.нар. вторичен пазар се е върнал на нивото от 2020 г.

В София през април обявите за жилища в строеж са намалели девет пъти спрямо миналата година и сега са почти изравнени с тези за завършени апартаменти. Това равновесие е на много ниски нива - като брой апартаментите за продажба от двата вида в столицата са приблизително колкото тези във Варна и Бургас в момента.

В Пловдив офертите за готови апартаменти са нараснали два пъти и половина спрямо миналата година и сега са малко по-малко от тези за жилища в строеж.

Във Варна офертите на първичния пазар са 1.4 пъти повече от тези на вторичния, макар първите да са намалели, а вторите да са се увеличили.

А в Бургас завършените апартаменти на пазара са 1.4 пъти повече от тези в строеж.

Цените на имотите в строеж би трябвало да са значително по-ниски в сравнение с тези на готовите жилища. Данните за средните цени обаче показват, че това не е съвсем така. В момента разликата между готовите и незавършените жилища във Варна е 10 хил. евро, в Бургас - 8 хил. евро, в Пловдив - 6 хил. евро, а в София - по-малко от 1000 евро. Едно от възможните обяснения е поскъпването на строителството, но то едва ли е единственото. В някои предишни години имотите на първичния пазар, противно на очакванията, са по-скъпи от тези на вторичния.

Вземайки това предвид, инвестицията в имот в строеж не изглежда достатъчно примамливо, имайки предвид риска, който поема купувачът.

Все още няма коментари
Нов коментар