🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените скачат двуцифрено, доходността пада

Срокът за връщане на инвестицията в недвижим имот нараства и в големите градове е между 23 до 34 години

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на имотите в големите градове на България вървят нагоре с двуцифрени темпове, сочат данните на ocenime.bg за април тази година в сравнение със същия месец година по-рано, базирани на офертни цени. Най-нисък ръст има Варна, където цените са се повишили с 11%.

След увеличение от 20% в София средните офертни цени вече достигат 1450 евро на кв.м. И в четирите големи града средната цена вече мина границата от 1000 евро. Най-голямо е поскъпването в Пловдив (ръст с 22%).

Най-бързи обаче са темповете на растеж в малко по-малките градове. Най-голямо поскъпване е регистрирано в Благоевград (26%), следван от Велико Търново (24%).

Доходността от отдаване под наем намалява до 3-4%, като всички градове бележат спад спрямо октомври 2021 г. С показатели на горната граница са Бургас, Благоевград и Варна. (Цитираните числа за доходност следва да се приемат само за ориентир. Има вероятност те да са различни от реалните, тъй като изчисленията са правени за идеалния случай, в който имотът е нает през цялата година. Освен това за цена на сделката се приема цената към момента, в който обявата е свалена от интернет, а е възможно тя да е паднала при договарянето.)

Средните цени и в четирите големи града надхвърлиха 1000 евро на кв.м

Наемните цени се увеличават, но с по-слаби темпове в сравнение с тези на продажните. Изключение правят Бургас - със сериозен ръст на наемите от 28%, който надминава ръста на продажните цени в града (19%), и Пловдив, където наемите падат с 3%. В другите градове наемите растат с 3-7%.

Средното време за продажба на жилище е около два месеца, което е къс, но здравословен период от време. Най-бавно се случват имотните сделки в Бургас, Благоевград (по 67 дни) и Русе (66 дни), а най-бързо в Пловдив (51 дни) и Стара Загора (54 дни).

Срокът за отдаване под наем е намалял през последната половин година и в момента варира между 22 дни (Пловдив и Стара Загора) и 39 дни (Велико Търново).

Възвръщаемостта Инвестицията в недвижим имот се възвръща в срок между 23 години (за Бургас) и 34 години (за Пловдив). За София периодът е 26 години, а за Варна - 25. Това не са кратки срокове и се наблюдава тенденция на нарастване в повечето градове като ефект от поскъпването на жилищата в страната.

ДАННИ И МЕТОДОЛОГИЯ

Данните са на база всички обяви за апартаменти, като дублираните и фалшиви са премахнати. Под фалшиви се има предвид такива, които се качват и свалят периодично или в които са използвани снимки, видени на апартаменти, посочени на други локации.

Данните са за периода

1.04.2019 г. - 30.04.2022 г.

За старо строителство се приема панелни сгради, ЕПК или стара тухла.

Под ново строителство се разбират всички обяви за тухлено строителство, построено след 2000 г.

За финална цена на сделката е използвана цената към момента на сваляне на обявата от интернет. Не е изключено при договарянето тя да е паднала под обявената, така че има вероятност цитираните числа за доходност да са различни от реалните.

Анализът е извършен на ниво квадратен метър. Това позволява по-добро сравнение между различните квартали и типове апартаменти.

Цената на кв.м е изчислена, като цената е разделена на брутната площ на апартамента, предоставена от брокерите. Всички цени са изчислени в евро. За да няма отклонение в средните цени заради много нетипични апартаменти, така наречените outlier-и са премахнати. Топ 2.5% най-скъпи и съответно най-евтини апартаменти за даден квартал са изключени от анализа. За средна цена на имот се приема средноаритметичното от всички обявени цени на жилища от съответния тип. Доходността от апартамент е изчислена, като средният 12-месечен наем на кв.м е съпоставен със средната цена на кв.м за съответния град. В анализа не е взето предвид потенциално времето, в което апартаментът няма да има наематели.

Промяната в цената е изчислена, като средните стойности за квадратен метър за април на съответната година са съпоставени със средните стойности за същия месец на предходната.

Възвръщаемостта на инвестицията е изчислена като времето в години, за което инвестицията в апартамент ще се възвърне, ако той се отдава под наем 12 месеца годишно. Не е взимана предвид стойността на парите във времето и бъдещите парични потоци не са дисконтирани.

Времето за продажба/отдаване под наем е изчислено, като разликата между първото появяване на обявата и свалянето ѝ от имотните сайтове.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kwv16533862841122290 avatar :-|
    Ekaterina Ilieva

    Значи,всичко се вдига двойно, народът изнемогва, ама и вие искате пари... Такива статии можем да четем навсякъде и за без пари. И в крайна сметка, кога ще разберете, че ни е писнало от фалшивите ви новини и всичките лайна, в които ни накиснахте

    Нередност?
  • 2
    inikolaev avatar :-P
    inikolaev

    До коментар [#1] от "Ekaterina Ilieva":

    Права сте, г-жо Илиева, статистиката и Капитал са виновни за цените на недвижимите имоти в страната

    Нередност?
  • 3
    dsu16539145891123853 avatar :-P
    Alexander Georgiev

    Това е реалността ! Има едни пари (и то огромна маса) които се раздадоха в милиарди (и все още се) и сега трябва да се наместят за да не изгорят ... пазарна икономика! Не случайно г-н ББ вдигна заплатите преди панденията с по 30% тъй като беше наясно какво идва. Хубавото е че в БГ имаме повече жилищен фонд от колкото хора (справка НСИ)

    Нередност?
Нов коментар