🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имоти във време на инфлация

Къде и в какво може да се инвестират свободните средства в условията на бурно растящи цени

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Ръстът на инфлацията дирижира тенденциите в повечето сегменти на имотния пазар сега. При жилищата тя генерира свръхтърсене от хора, които искат да запазят стойността на спестяванията си, и ограничено предлагане - собствениците не искат да продават имотите, които вече имат, а проблемите с цените на материалите доведоха до охлаждане при новото строителство. В резултат цените в София, Пловдив, Варна и Бургас скачат двуцифрено.

Къде да инвестирате

Къде и в какво все пак да инвестира човек свободните си средства? Представяме в детайл спецификите на динамиката на четирите големи градски пазара в България. Разликите в предлагането и цените между старата, новата тухла и панела, между завършеното и незавършеното строителство. Обръщаме внимание на ваканционните имоти, чийто пазар все още се движи от българите, а руско-украинското влияние засега не е толкова силно. Маркираме и възможностите за инвестиции в чужбина. Там трите топ дестинации сега са Гърция, Дубай и Испания.

Доходността пада

В прав текст предупреждаваме, че доходността от имоти намалява последните години, а възвръщаемостта на градски апартамент е минимум 23 години. Ако въпреки това продължавате да искате да инвестирате в имот, побързайте, защото текат последните месеци на евтините ипотеки. При това помислете и за вариант с фиксирана лихва. Както ще прочетете в броя, краят на ниските лихви е непосредствено надвиснал и цикълът на покачване и затягане може да започне още през това лято.

Рискове на зелено

И понеже предвид естеството на предлагането в момента е много вероятно да ви се наложи да подпишете договор за жилище на зелено, сме се постарали да представим пазарната ситуация в този сегмент. В момента в него все още не е приключил процесът на напасване между инвеститори и купувачи. Затова, ако ще предприемате подобна стъпка, е добре да сте запознати с рисковете, които носи покупката на имот на зелено от юридическа гледна точка - представяме ги в броя.

Други идеи

Ако средствата ви са малко и не желаете да се обвързвате с ипотечен кредит, имате и други възможности. Дружествата със специална инвестиционна цел са сред малкото варианти за инвестиции в сектора с по-ограничени суми. Представяме доходността и дивидентите при тях. Представяме и пазара на виртуални имоти в метавселената с уговорка, че това са по-скоро спекулативни активи. Не на последно място, можете да съхраните спестяванията си и като ги вложите в това да направите дома си енергийно по-ефективен, а ако вече е такъв - и енергийно независим. Така ще пестите от сметките за ток.

Извън света на жилищата

Извън света на жилищата правим преглед на пазара на ритейл паркове, който напоследък действа като магнит за бизнесите със свободни средства. За година и половина парковете са се удвоили до 38 и вече ги има и в малките градове.

Надникваме и на пазара на складови площи, където наемните сделки в началото на годината устойчиво растат. Тук сме се спрели на едно битуващо неразбиране, което често спъва пазара на терени за индустриално строителство. Добре е да знаете, че ако дълги години не правите нищо със земеделската си земя, която сте вкарали в регулация, тя може и да изгуби този статут.

Офисите са на оздравяване

На офис пазара постковид възстановяването все още е по-значима тема от нарастващата инфлация. За пръв път представяме десетте най-големи собственика на офис сгради в София. И актуалните тенденции през погледа на някои от най-утвърдените офис мениджъри в България. Ще разберете и че в дългосрочен план наемните нива на офисите най-вероятно ще растат заради липсата на нови проекти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pvv53314155 avatar :-|
    pvv53314155
    • - 1
    • + 3

    Информацията относно фиксирана лихва по кредит е малко подвеждаща, защото предстоят две сигурни вече гласувани увеличения на лихвите месец юли и след това двойно през септемви, а може и още зависи от ЕЦБ, даже трябва защото много закъсняха с неадекватните си действия спрямо инфлацията. Та като ЕЦБ направи тези увеличения и Кредитите с Фиксирана Лихва също ще бъдат увеличени и за Изтеглилите Вече Кредити защото зависят от EURIBOR който ще се повиши. Моля четете си договорите преди да се увартолвате с кредити като :-)

    Нередност?
  • 2
    sts16558826171127859 avatar :-?
    Rumen Ivanov
    • + 1

    За да инвестираме в имоти, първо трябва да сме сигурни, че сметките ни няма да излязат криви, За сега съм преминал през десетки имотни възможности прилагайки моделът на Александър Дяков - https://aleksandardyakov.com/investvalue-kurs/ и попаднах на само 1-2 що годе добри възможности, така че не всеки имот става за защита от инфлацията.

    Нередност?
Нов коментар