🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ирис парк" е жилищен комплекс, създаден с мисъл за хората

Светозар Филипов - директор на MBL Arhitects

Светозар Филипов - директор на MBL Arhitects
Светозар Филипов - директор на MBL Arhitects
Светозар Филипов - директор на MBL Arhitects
Светозар Филипов - директор на MBL Arhitects
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Кои са най-важните критерии при проектиране на модерен жилищен комплекс през 2022 г.?

- Необходимостта от реализирането на висок клас модерни и затворени жилищни комплекси нараства в последните години. Най-важните фактори при проектирането на такъв тип жилищни комплекси са в контекста на средата. Разбиването на границата между живот в града и живот сред природата и намирането на пресечна точка. Също така от голямо значение са и нуждите на клиентите. Те имат необходимост от по-големи жилищни пространства сред природата, чист въздух, светлина, спокойствие и сигурност.

Погрижили сме се да впишем комплекс "Ирис парк" в контекста на средата и архитектурните пространства около него. Предвидили сме наличието на паркови пространства, зелени площи, удобства за всяко семейство. Като важна част от обстановката сме обособили места за отдих и детски площадки.

С какво "Ирис парк" се отличава от стандартните жилища, които се предлагат на пазара?

- "Ирис парк" е жилищен комплекс, създаден с мисъл за хората, като отговоря на всичките им нужди. Отличава се с наличието на модерни системи - всяко жилище ще бъде издадено с термопомпа, подово отопление и климатични тела, което ще създаде комфорт заради това, че се постига равномерна и постоянна стайна температура и здравословна среда. Разположен е на уникална локация, едновременно в близост до планината и природата, до основни булеварди и метростанции, като северозападната границата му граничи с МВР академията, която открива гледка към Витоша. В близост също така се намират Бизнес паркът и много бизнес сгради, което прави комплекса идеален за инвестиционни цели. Заложили сме на големи зелени площи с места за отдих, детски площадки и външен фитнес. Тези площи ще бъдат поливани с дъждовна вода, защото са предвидени два дъждовни резервоара.

Погрижили сме се да има и достатъчно гаражи за всички апартаменти, като за някои апартаменти са предвидени и двойни гаражи.

"Ирис парк" е една от първите жилищни сгради в България, която ще бъде сертифицирана по LEED. Ще отговаря на изисквания за високо ниво на енергийна ефективност и вложени материали.

По какъв начин се промениха изискванията на клиентите към новите жилища в последните две години? Кои "нови" тенденции според вас ще се задържат и кои са временни?

- Имотният пазар е изключително динамичен през последните две години. Изискванията на клиентите се промениха главно заради ковид пандемията. Стана изключително важно за живеещите да имат възможност за "глътка въздух". Тази "глътка въздух" при някои се изразява в по-големите и просторни стаи с големи прозорци, при други се изразява в хубава гледка към града или планината. Следователно станаха по-актуални многостайните апартаменти на по-високи етажи. Затворените комплекси също се предпочитат заради зелените площи и местата за отдих. Много важен фактор стана и наличието на гараж или паркомясто към жилището.

Тези тенденции ще се задържат, тъй като хората започват да осъзнават колко е важна средата, в която живеем и която ни заобикаля. Вече не е достатъчно просто да имаш апартамент в дадена сграда, клиентите станаха по-внимателни при избора на жилище.

Какъв е профилът на купувачите, които избират жилища в "Ирис парк"?

- Напоследък наблюдаваме купувачи - хора на възраст между 25 и 35 години. От една страна, имаме купувачи, работещи в Бизнес парка или живеещи в кв. "Младост", които са предимно в строителната, финансовата и IT индустрията и си купуват жилищата за лично ползване. От друга страна, имаме хора, които имат събрани пари и инвестират в имоти на зелено. Заради локацията ни "Ирис парк" се превръща в много интригуващ проект за инвестиране.

По-голямата част от купувачите са семейства с деца, което много ни радва. От самото начало искахме да проектираме жилищен комплекс, който да даде възможност на всички обитатели да живеят в хармонична и уютна среда. Затова се радваме, че хората вярват в нашия проект и ни се доверяват.

В последните години София страда от сериозни градоустройствени дефицити. По какво се разпознават районите, които предлагат по-добро качество на живот?

- Районите, които предлагат по-добро качество на живот, се отличават с добра инфраструктура - широки улици и тротоари. Наличието на детски градини и училища в новите квартали също диктуват нивото на качество на живот. Погрижили сме се за степента на благополучие и лична удовлетвореност на купувача, като предварително сме преценили местоположението на комплекса и естествената растителност, която го заобикаля.

Какви са причините купувачите да предпочитат жилища в затворени комплекси?

- Главната причина затворените комплекси да бъдат винаги актуални на пазара и да са предпочитани от купувачите е това, че те дават спокойствие и сигурност. Оградата, контролираният достъп, охраната и видеонаблюдението оформят едно тихо и защитено място за живеене. Затворените комплекси предлагат и много удобства като гаражи, паркоместа, детски площадки, места за отдих и т.н. По-добро качество на живот диктуват мобилността и наличието на паркове, молове и супермаркети в близост.

Предимство при купуването на жилища в затворени комплекси е наличието на правилник за вътрешния ред за всеки комплекс, който трябва да се спазват от всички живеещи. В противен случай се налагат санкции. Така всички спазват едни и същи правила и се създават хармония и разбирателство.

Променят ли се разбиранията на българите за поддръжката на жилищните имоти? Какво включват модерните услуги за поддръжка?

- Жилищните комплекси от подобен тип са все по-предпочитани от хората не само защото са ново строителство и се строят на комуникативни и спокойни места, но и защото те са по-сигурни, притежават много повече удобства в сравнение с другите жилищни сгради и цената им не е по-висока от тази в други сгради.

Услугите, които са включени в управлението и поддръжката на общите части, често са: професионален домоуправител, почистване на общите части, жива охрана, видеонаблюдение, озеленяване, административни задължения, технически ремонт на общите части, извозване на сметта, дератизацията и борбата с вредители, пожарна безопасност, оградени кътове за деца, специално обособени алеи за разходка на домашни любимци, подземни гаражи и/или паркоместа, обособен външен паркинг на комплекса.

Ползите от тези услуги са много - спестяват време и средства на домакинствата, създават отлични условия за живот и междусъседско разбирателство, осигуряват спокойствие на живеещите, създава чувство за общност, поддържане на цялостна чистота и безопасност.